Nu het einde van het jaar nadert en we uitgebuikt zijn van de kerst, gaan we nadenken over de hapjes en drankjes tijdens Oud & Nieuw. Natuurlijk is het geen oudjaar zonder oliebollen. Tegelijk is dit altijd lastig voor de mensen die glutenvrij eten, hetzij uit noodzaak, hetzij uit de overtuiging dat het gezonder is. Daarom besloot ik op zoek te gaan naar een recept voor glutenvrije oliebollen en dat met jullie te delen.
Inhoudsopgave
Allergie of overgevoeligheid voor gluten
Mensen met coeliakie kunnen echt geen gluten verdragen. Zij krijgen allerlei ontstekingsreacties in het darmslijmvlies als ze gluten eten en hebben hier heel veel klachten van. Voor deze mensen is het dus noodzakelijk om glutenvrije oliebollen te eten.
Er zijn ook mensen die overgevoelig zijn voor gluten. Zij krijgen “last” van hun darmen als ze gluten eten. Zij merken echt verschil wanneer ze gluten mijden, dus ook voor deze mensen is de glutenvrije oliebol een prima alternatief. Natuurlijk zijn glutenvrije oliebollen ook online te koop, maar het allerlekkerste zijn ze natuurlijk zelfgebakken.
Recept glutenvrije oliebollen
Glutenvrije oliebollen zijn niet moeilijk om te maken. Je moet alleen even weten wat het recept is en wat je er voor nodig hebt. En geduld hebben, want door het gist moet het beslag geruime tijd rijzen. Begin dus op tijd. Het beste is het om op oudejaarsdag zelf direct na het ontbijt te beginnen met het maken van het beslag. Dan kun je voor de lunch nog de oliebollen bakken en zijn ze op tijd klaar voor het feest. Je kunt er ‘s middags al stiekem eentje proeven. Mochten ze dan niet lekker zijn, dan heb je nog voldoende tijd om iets anders te regelen. Maar ik verzeker je, dat is met dit recept niet nodig!
Ingrediënten
150 ml amandelmelk
100 ml glutenvrij bier (te koop bij de AH) of spa rood
250 gram boekweitmeel (of amandelmeel of rijstmeel of glutenvrij meel)
2 eieren
18 gram verse gist
1 theelepel honing
1 theelepel kaneel
1 theelepel citroensap
eventueel rozijnen (let op of deze glutenvrij zijn, staat op de verpakking) en/of appel
Zo maak je het
Meng in een kom de boekweitmeel (of de andere meelsoorten, je kunt ze ook combineren), kaneel, gist en een snufje zout. Warm daarna een pannetje op met de amandelmelk en de honing. Let op: dit mag niet koken! Doe daarna het bier en citroensap erdoor. Voeg in delen het melkmengsel toe aan het meelmengsel en kneed meng het goed zodat een vloeibare massa ontstaat. Roer de eieren en eventueel de rozijnen of de appel door het beslag heen. Zet de kom met het beslag op een warme plek en dek af met een natte theedoek. Laat het beslag ongeveer anderhalf uur rijzen.
Oliebollen bakken
Verwarm in een pan een fles zonnebloemolie. Kijk of de olie heet genoeg is door een klein stukje brood in de olie te gooien. Als het knettert is het goed. Bak de oliebollen in de olie door met een soeplepel beslag in de olie te doen. Pas op voor spetters, laat kinderen niet te dicht bij staan! Draai de oliebollen in de olie als je ziet dat ze bruin worden met een spatel. Laat ze uitlekken op keukenrol, zodat ze niet te vet zijn.
Serveren
Er zijn speciale oliebollenschalen te koop. Het is natuurlijk leuk om er eentje aan te schaffen. Die heb je dan voortaan ieder jaar in de kast staan. Doe er glutenvrije kokosbloesempoedersuiker overheen en serveer met vrolijke of stijlvolle servetten. Smullen maar!