Als de papa’s en mama’s in de winter een glaasje glühwein nemen, willen de kinderen dat natuurlijk ook. Helaas zit in glühwein alcohol en dat is natuurlijk niet geschikt voor kinderen. Ik bedacht een recept wat heel dicht in de buurt komt van echte glühwein, maar dan zonder alcohol. Naast kinderen, kunnen natuurlijk ook volwassenen die geen alcohol kunnen of willen drinken van deze glühwein genieten. Dit recept glühwein voor kinderen is voor iedereen lekker!
Inhoudsopgave
Wanneer drink je glühwein?
Er zijn natuurlijk genoeg gelegenheden om kinderglühwein te maken. Denk aan kerst, een winterbarbecue, met oud en nieuw, een winterverjaardag, noem maar op. Deze kruidige, hartverwamende en zoete drank is op heel veel feestelijke winterse momenten lekker. Je jonge gasten zullen zeker verrast zijn als ze een heerlijk glaasje kruidige limonade krijgen. Je zult zien dat alle ouders na afloop het recept voor deze glühwein voor kinderen vragen, want dit willen ze thuis ook maken!
De basis van glühwein voor kinderen
Het recept van deze glühwein voor kinderen is uitgebreid door mij en mijn kinderen getest. Je zou verwachten dat de basis in plaats van wijn druivensap is. Toch hebben we daar niet voor gekozen. Veel kinderen vinden rode druivensap namelijk helemaal niet lekker. Mijn kinderen ook niet! Daarom hebben wij uiteindelijk gekozen voor Dubbelfris Cranberrie/framboos. Dit vonden mijn kinderen het lekkerste. De appel/zwarte bes is ook een optie, misschien moet je jouw kinderen ook gewoon zelf laten kiezen.
Ingrediënten
1 pak dubbelfris cranberrie/framboos
2 sinaasappels (van 1 gebruik je alleen de schil)
2 citroenen (van 1 gebruik je alleen de schil)
3 kaneelstokjes
1 vanillestokje
6 steranijs
6 kruidnagels
1 theelepel karmedompoeder
Optioneel: 1 eetlepel basterdsuiker naar smaak
Zo maak je het
Doe de dubbelfris in een hoge pan en verwarm deze tot net onder het kookpunt. Gooi de kaneelstokjes, de kardemompoeder, de kruidnagels en de steranijs in de pan. De suiker is optioneel, want dubbelfris is van zichzelf al best zoet. Gebruik een zeester of rasp om draadjes schil van de ene sinsaasappel en citroen te schrapen en snijd de andere sinaasappel en citroen in plakjes. Leg de plakjes in het glühwein mengsel. Tot slot doe je het opengesneden vanillestokje in de glühwein, haal het merg eruit en gooi het in de pan erbij. Laat dit mengsel ongeveer 15 minuten zachtjes tegen de kook aan op het vuur staan. De kinderglühwein kan nu afkoelen en de rest van de dag kunnen de smaken goed vermengen. Zeef voor het serveren de glühwein, want kinderen hebben liever geen kruidnagels in hun drankje.
Kinderglühwein serveren
Bij jonge kinderen kies je het beste voor een mooie plastic beker. Het leukst is een doorzichtige beker, of eentje met een kerstman of sneeuwpop erop. Oudere kinderen willen graag wat meer volwassen behandeld worden. Zij kunnen het warme drankje al gewoon in een glazen beker krijgen. Voor de show is het leuk om een partje sinaasappel in de glühwein voor kinderen te doen of langs de rand te zetten. Dit ziet er extra feestelijk uit.
Recept glühwein voor volwassenen
Willen de papa’s en mama’s ook glühwein drinken? Natuurlijk hebben we daar ook een overheerlijk recept voor. Je vindt dit lekkerste recept ooit voor een hartverwarmende grote-mensen glühwein hier. Heb je de glühwein voor kinderen gemaakt? Deel jouw drankje op social media en gebruik de hashtag #uitdekeukenvanhipenhot.