Recept glühwein

kruidige glühweinGlühwein, een warme winterwijn die eigenlijk als letterlijke vertaling “gloeiwijn” heeft, wordt vooral in de decembermaand gedronken. Op iedere kerstmarkt of christmasfair is wel glühwein te krijgen. Dat is niet zo gek ook, want deze kruidige warme wijn is warmt je direct op. En hoewel kerstmarkten buiten vaak sfeervol en gezellig zijn, kun je het er ook flink koud krijgen! Ik drink graag een glaasje glühwein in de winter. Aangezien wij met oud en nieuw een winterbarbecue organiseren, heb ik wat geëxperimenteerd met een recept voor glühwein. Dit recept vind ik het lekkerste!

Kant en klare glühwein

Natuurlijk kun je ook gewoon kant en klare glühwein kopen. In de winterperiode vaak verkrijgbaar bij de supermarkt of de slijter. De waarheid over deze kant en klare flessen is echter wel, dat deze wijn puur industrieel geproduceerd wordt. Daarbij worden ze flink gezoet, wat ik persoonlijk niet echt lekker vind. De wijn die hier gebruikt wordt heeft eigenlijk niets meer met kwalitatief goede wijn te maken. Als dat je niet uit maakt, of je hebt gewoon geen tijd om het zelf te maken, dan is het natuurlijk een prima alternatief. Persoonlijk houd ik van minder zoet en maak ik het dus liever zelf.

Dure wijn of goedkope wijn?

Zoals gezegd heb ik al aardig wat geëxperimenteerd met het maken van glühwein. De allereerste vraag die ik had was: gebruik je goedkope wijn, of beter een wat duurdere wijn? Ik heb het allebei geprobeerd en het antwoord is: in principe maakt het niet uit. Ik vind het allebei lekker! Het hangt ook erg van de wijn af die je kiest: een zware wijn is wat minder lekker vind ik. Kies voor een lichte, fruitige wijn uit de supermarkt. Meestal hangt er wel zo’n bordje bij het schap waar op staat welke wijnen fruitig zijn. Die moet je hebben!

kant en klare glühwein

Recept glühwein

Het recept an zich is natuurlijk ook heel persoonlijk. Ik vind dit de allerlekkerste, omdat ik niet van superzoet hou, maar wel van kruidig. Officieel mag je de wijn niet laten koken, omdat je dan de alcohol laat verdampen, maar dat vind ik juist niet zo erg. Helemaal weg gaat de alcohol niet (geef het dus niet aan kinderen, maar maak daar kinderglühwein voor!), en eventueel kun je als de drank klaar is er nog een scheut rode port doorheen gooien.

Ingrediënten

1 fles fruitige wijn
2 sinaasappels (van 1 gebruik je alleen de schil)
2 citroenen (van 1 gebruik je alleen de schil)
3 kaneelstokjes
1 vanillestokje
6 steranijs
6 kruidnagels
1 theelepel vijfkruidenpoeder
1 theelepel karmedompoeder
2-4 eetlepels basterdsuiker naar smaak

Zo maak je het

Giet de wijn in een hoge pan en verwarm deze tot net onder het kookpunt (als het per ongeluk gaat koken is het niet zo erg, maar zet het vuur dan iets lager). Gooi de specerijen (kaneelstokjes, vanillestokje opengesneden en merg eruit geschraapt, steranijs, kruidnagel, vijfkruidenpoeder en kardemompoeder) in de pan. Doe de suiker erbij. Begin met 2 lepels en proef dan even. Vind je het nog niet zoet genoeg, dan kun je er nog wat bij doen. In plaats van suiker kun je ook honing gebruiken. Trek met een zesteur draadjes van de ene sinsaasappel en citroen en snijd de andere sinaasappel en citroen in plakjes. Tot slot doe je de schilletjes en de partjes citroen en sinaasappel in de glühwein en laat dit mengsel minimaal 20 minuten zachtjes tegen de kook aan op het vuur staan. Net als met stoofpeertjes geldt: hoe langer de boel kan trekken, hoe lekkerder! Zet na ongeveer 30 minuten wel het vuur uit.

Glühwein serveren

Als je de glühwein ’s morgens al maakt, en je na een half uur het vuur hebt uitgezet, kunnen de hele dag de smaken er goed intrekken. Zeef eventueel de glühwein aan het eind van de dag, zodat de kruidnagels en het vanillestokje er uit zijn. Vlak voor het serveren verwarm je de pan weer, zodat de kruidige glühwein kan opwarmen. Serveren doe het het beste in stevige limonadeglazen. Een wijnglas drinkt minder fijn en bovendien is het zo lekker om je handen te kunnen opwarmen aan het warme glas. Een theeglas kan trouwens ook. Zorg dat je in elk glas een partje sinaasappel, een steranijs en een kaneelstokje heb, dat staat extra leuk.

Ga jij deze glühwein maken? Ik zou het superleuk vinden als je me dat laat weten via social media met de hashtag #uitdekeukenvanhipenhot. Fijne dagen!

ingrediënten glühwein

Beoordeling
recipe image
Naam recept
glühwein
Naam beoordeler
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Aantal sterren
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)
Vorig artikelOud & Nieuw kinderarrangement
Volgend artikelRecept glühwein voor kinderen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in