Recept champignonsoep; de allerlekkerste die er bestaat!

recept champignonsoep de allerlekkersteDe herfst is de tijd dat je zelf champignons kunt kweken. Je kunt zo’n champignon kweekpakket online kopen voor ongeveer €15. Heel leuk om te doen, met of zonder kinderen. Als je eenmaal champignons hebt, maak je natuurlijk lekkere gerechten met je zelf gekweekte paddestoelen. Zoals bijvoorbeeld soep. Daarom hier een recept champignonsoep, de allerlekkerste die er bestaat!

Lees ook: Recept kastanjesoep

Recept champignonsoep; de allerlekkerste die er bestaat!

Ik ben een enorme fan van soepen, ik heb ook al een heleboel recepten van verschillende soepen op deze blog staan. Dat is niet voor niks: vers gemaakte soep is gezond, lekker en supersimpel om te maken. Voor dagen dat het druk is, vind ik soep ideaal om op tafel te zetten. Met wat broodjes en eventueel een salade is het een volwaardige maaltijd. Het recept champignonsoep dat ik hier ga delen, is echt een geweldig lekkere, romige soep. Met een klein zoetje, waardoor het heerlijk herfstig smaakt. Kinderen lusten het daardoor graag, zelfs de kinderen die normaal niet van champignons houden.

champignonsoep

Wat heb je nodig?

De ingrediënten voor dit recept champignonsoep zijn gemakkelijk te krijgen. Je koopt ze gewoon in de supermarkt of bij de groenteboer. Het is dus ook heel leuk om de champignons zelf te kweken. (tof cadeautje ook voor kinderen!) Je kunt in plaats van champignons ook kastanjechampignons of een andere paddestoel gebruiken. Zelf kies ik het liefst voor biologische champignons.

  • 1 ui
  • 250 gram champignons (of een ander soort paddestoel)
  • olijfolie 2 el
  • 25 gram tarwebloem
  • groentenboullion, 500-1000 ml afhankelijk van hoe romig je het wenst
  • scheut witte port
  • (soja)room naar smaak
  • Peper en zout naar smaak
  • eventueel rozemarijn voor de garnering

champignon en uitjes

Zo maak je de champignonsoep

Voor dit recept champignonsoep fruit je eerst de gesnipperde ui in de olijfolie. Snijd de champignons in plakjes. Houd er een paar achter voor de garnering, maar bak deze wel. Voeg ze toe aan de gebakken ui. Bak ze ongeveer 5 minuten op hoog vuur, al roerend, mee. Doe daarna de tarwebloem in de pan en bak dit ook nog 1 minuut mee. Voeg daarna de groentenboullion en een scheut witte port toe en laat nog ongeveer 10 minuten koken. Pureer de champignonsoep dan met de staafmixer tot het een mooi gebonden soep wordt. Voeg de room op het laatst toe en roer goed door. Als je de soep wat dunner wenst, kun je er wat heet water bij gooien.

romige champignonsoep opdienen

Serveren van de champignonssoep

Voila! Je romige champignonsoep met witte port is klaar. Pak mooie diepe borden of kommen. Schep de soep er in. Leg wat plakjes van de achtergehouden champignons op de soep (doordat de soep gebonden is, blijven de plakjes er op liggen. Je kunt de plakjes champignons ook eerst bakken, als je niet van rauwe champignons houdt. Garneer met een takje of wat blaadjes rozemarijn. Dien meteen op, eventueel met wat bruine stokbroodjes met kruidenboter. Smakelijk eten!

Waarom zijn champignons gezond?

Champignons bestaan voor 90% uit water. Ze zijn dan ook erg caloriearm en bevatten weinig vet en zout. Wel zijn ze rijk aan eiwitten, mineralen, vitaminen en voedingsvezels (B2, Vit. B3, foliumzuur en van de mineralen kalium en fosfor). Hierdoor helpen ze je om een verzadigd gevoel te hebben. Ze tellen dus zeker mee voor de hoeveelheid aanbevolen groenten per dag en passen goed binnen een calorie-arm dieet.

Kun je champignons rauw eten?

Het wordt afgeraden om champignons rauw te eten. Daar zijn meerdere redenen voor. In champignons zit onder andere de stof agaritine, dat (in grote hoeveelheden) mogelijk kankerverwekkend zou zijn. Daarnaast groeien ze op paardenmest en kunnen er dus bacteriën op zitten. Deze gaan in het verhittingsproces dood, maar als je ze rauw eet dus niet. Gelukkig zijn ze in dit recept champignonsoep, de allerlekkerste goed verhit en loop je dus geen risico. Lees hier meer over de champignon. Wist je trouwens dat je ook heel lekkere champignonroomsaus zonder pakjes of zakjes kunt maken? 

heerlijke biologische champignonsoep

Vorig artikelSlimleren.nl, onze ervaring met dit handige abonnement
Volgend artikelZalmtartaar met kruidenolie
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in