Om voedselverspilling tegen te gaan is het belangrijk om zo min mogelijk weg te gooien. Van overgebleven groenten maak je soep, gekookte aardappelen die niet op gingen bak je de volgende dag, maar wat doe je met oud brood? Van oud brood maak je natuurlijk broodpudding! Dat is een heerlijk ontbijt, maar het kan ook als dessert. Combineer het dan met een bolletje vanille ijs. Hieronder vind je het recept broodpudding.
Inhoudsopgave
Recept broodpudding
Mijn kinderen lusten geen kontjes brood. Ik eet ze wel, maar aangezien ik de enige ben, blijft er toch nog vaak wat over. Fee eet ook geen korsten, dus die bewaar ik ook. Van al deze restjes brood maak ik vervolgens eens in de zoveel tijd broodpudding. Dat is een supermakkelijk recept waar je oud brood in kwijt kunt. Wat je nodig hebt voor broodpudding heb je waarschijnlijk allemaal standaard in huis. Verder is het goedkoop en kost het hooguit 10 minuten om te maken. Daarna moet het nog 40 minuten in de oven.
Wat heb je nodig?
De ingrediënten voor broodpudding zijn eenvoudig. Je hebt het naar alle waarschijnlijkheid gewoon allemaal in huis. Daardoor kun je broodpudding ook op onverwachte momenten maken. Het hoeft trouwens niet per se van oud brood, je kunt ook vers brood gebruiken.
200 gram oud brood en broodkorstjes
200 ml melk
200 gram (kokosbloesem)suiker
5 eieren
50 gram rozijnen
1 el kaneelpoeder
optioneel: vanillemerg en noten
Hoe maak je het?
Scheur het oude brood in kleine stukken en breek de korsten. Doe alles in een beslagkom. Verwarm de melk in een pan zachtjes en voeg de suiker toe. Roer door tot alle suiker opgenomen is. Giet het melkmengsel over het brood en wacht een paar minuten tot het goed is opgenomen door het brood. Vermaal met een vork het brood en zorg dat stukjes die geen melk hebben opgenomen dat alsnog doen. Doe er 50 gram rozijnen bij en de el kaneelpoeder en roer goed door. Meng tot slot de 5 eieren er doorheen en doe het geheel in een ingevette ovenschaal of een bakvorm. Zet de broodpudding in een op 200 graden voorverwarmde oven. Bak ongeveer 30-40 minuten. Laat afkoelen. Je kunt het ook in een cakevorm maken, keer het bakblik dan om, zodat de broodpudding er heel uit komt.
Serveren
De broodpudding is lekker om tussendoor te eten, als ontbijt en als dessert. Het wordt een extra feest als je het serveert met een bolletje vanille-ijs erbij. Voor kinderen is broodpudding een lekker tussendoortje op school, bijvoorbeeld als tienuurtje in plaats van een liga. Als je dit trouwens lekker vindt, dan houd je ook van deze ontbijtcake met banaan.