Arretjescake, wie kent dat al? Ik kende het eerlijk gezegd niet, maar voor Maik was het nostalgie en hij wilde het dus eens zelf maken. Zo geschiedde. Het bleek helemaal niet moeilijk en ook nog eens superlekker. Ik heb maar niet gekeken hoeveel calorieën er in zitten, maar ik had nog wat ruimte voor deze dag, dus een klein stukje bij de thee leek me geen kwaad kunnen. Omdat ik het echt heel lekker vind, besloot ik het recept met jullie te delen. Dus hier komt het recept: Arretjescake!
Inhoudsopgave
Waar komt arretjescake vandaan?
Arretjescake is hartstikke Nederlands. Het recept stamt uit 1930, toen Arretje Nof, een stripfiguurtje werd gebruikt in reclamecampagnes van de Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) in Delft – het huidige Calvé. De Nederlandse Oliefabrieken is in 1883 opgericht. Zij maakten olie uit aardnoten (pinda’s) en waren vooral bekend vanwege de Delftsche slaolie. Ze maakten daarnaast ook Delfia, een soort frituurvet en een soort margarine die Delfrite heette. Om deze producten te promoten bracht de fabriek een gratis receptenboekje uit. Een van de recepten was cake van Arretje Nof oftewel ‘Arretjescake’, dat met zowel Delfia als Delfrite gemaakt kon worden.
Ideaal recept
Waarom dit recept handig is, is vooral omdat het bestaat uit ingrediënten die je altijd in huis kunt hebben en het snel en makkelijk te maken is. Stel er belt ’s morgens een vriendin die even langskomt en je hebt niks bij de koffie, dan is Arretjescake zo gemaakt. Bovendien ziet het er feestelijk uit, terwijl het hooguit een half uurtje kost om te maken.
Recept: Arretjescake
Je hebt op internet veel recepten waar een rauw ei in gaat, maar ik heb een recept waarbij dit niet nodig is. Het is dan wel ietsje droger, maar het voordeel is dat je dus geen rauw ei zit weg te knagen. Ik vind dat toch altijd een beetje tricky met salmonella gevaar enzo en zeker als er iemand komt die zwanger is wil je het gewoon kunnen serveren zonder gedoe.
Wat heb je nodig?
Zoals gezegd zijn er niet veel ingrediënten nodig om Arretjescake te maken. Bij het originele recept stond dan ook: in een wip te maken zonder oven.
- 250 gram roomboter
- 200 gram (bruine) basterdsuiker
- 50 gram cacao
- 200 gram biscuitjes (bijvoorbeeld Maria kaakjes)
- 3 eetlepels melk (in het originele recept staat 1 a 2 eieren, maar dit kun je dus vervangen door melk)
Zo maak je het
Smelt de boter op zacht vuur tot het helemaal gesmolten is. Roer de cacao en de suiker door elkaar. Voeg de 3 eetlepels melk toe en doe alles bij de boter. Roer goed door tot het een gelijkmatige massa is geworden. Breek de biscuitjes in kleine stukjes (of vermaal tot kruimels in de keukenmachine, maar dit ziet er iets minder mooi uit). Doe de biscuitjes door de massa en giet in een cakevorm of een kleine taartvorm. Zet het geheel in de koelkast en laat gedurende 2 uur opstijven. Daarna kun je de cake uit het cake- of kaartblik halen. Dit doe je zoals je dat ook zou doen met een pudding: even onder de warme kraan houden.
Opdienen
Het hangt er vanaf of je een cakevorm hebt gebruikt of een taartvorm. Wij hadden een taartvorm en sneden er puntjes van. Bij een cakevorm kun je er plakjes van snijden. De stukjes biscuit zie je in de bruine cake zitten, wat een leuk gemarmerd effect geeft. En het is heerlijk! Oh ja, in 1 plak cake zitten ongeveer 166 calorieën. Dus je moet daarna wel even een minuut of 20 de hardloopschoenen aan trekken 🙂 Maar geloof me, dat heb je er voor over!