Als je met kinderen op vakantie gaat naar Marokko, je werkt op school met het thema landen en wil Marokko hier in betrekken of je wil voor Marokkaanse kinderen een herkenbaar boek voorlezen, is het leuk om een prentenboek over Marokko in huis te hebben. Duizend-en-één paarse djellaba’s is zo’n boek. Het sprak mij extra aan, omdat ik zelf vorig jaar in Marokko ben geweest. Daardoor is het heel herkenbaar.
Lees ook: Dagtrips vanuit Marrakech
Inhoudsopgave
Prentenboek over Marokko
Het verhaal speelt zich grotendeels af in Marrakech. Je ziet in de illustraties, gemaakt door Annelies Vandenbosch, alle herkenbare gebouwen en elementen terug komen in het prentenboek over Marokko. De kinderen herkenden ze ook van mijn foto’s. Zij waren niet mee naar Marokko, maar ze hebben me er natuurlijk wel gevolgd via foto’s toen ik er was. Dat maakt het extra leuk. Kinderen die opgegroeid zijn in Marrakech of er misschien familie hebben, zullen dat ook herkennen. Dat geldt hetzelfde voor wie er eens op vakantie is geweest.
Waar gaat het prentenboek over?
Het verhaal begint in Nederland, als Esmaa met haar ouders, zusje en broertje naar Marokko vertrekt vanaf het vliegveld. Ze gaan de zomer bij familie in de buurt van Marrakech doorbrengen en ze hebben er veel zin in. Het gezin neemt producten uit Nederland mee voor de familie daar. Andersom krijgen zij cadeaus van de familie, spullen die in Nederland juist duur zijn of moeilijk te krijgen. Esmaa wil graag naar de markt op het Djem el Fnaa plein in Marrakech, maar daar raakt ze haar moeder kwijt. Gelukkig zijn er waarzegsters en acrobaten die haar willen helpen en zo vindt ze haar moeder weer terug.
Thema’s in het boek.
Naast het thema Marokko, zal het verhaal ook herkenbaar zijn voor kinderen door het thema “mama kwijt”. Elk kind kent deze angst wel, misschien is het zelfs wel eens echt gebeurd dat je kind mama kwijt was op een drukke plek. Praat daar na afloop samen over: wat kun je dan doen? Naast een prentenboek over Marokko, is het dus ook gewoon een fijn boek om te praten over de angst om iemand kwijt te raken en kun je meteen oplossingen bedenken.
Verwerking van het boek na afloop
Als je na het voorlezen van dit prentenboek over Marokko nog iets zou willen doen als verwerking, zijn er meerdere opties. Je kunt natuurlijk samen op internet of in een reisgids de tekeningen in het boek als foto kunnen opzoeken. Je zou een reptielenzoo kunnen uitnodigen om met slangen naar je huis of school te komen (dit kun je regelen via de reptielenzoo bij jou in de buurt) om wat meer te vertellen over slangen. Kinderen kunnen een tekening maken over het verhaal of een lijst met oplossingen bedenken met wat je kunt doen als je mama kwijt bent. Een armbandje maken met het telefoonnummer van mama, wat je kind aan kan doen als je ergens naartoe gaat kan ook leuk zijn als verwerking. Of een lekkere Marokkaanse maaltijd in een tajine bereiden. Mogelijkheden genoeg!