Preibroodjes met kaas en mosterd zijn superlekker als lunch, bij soep of gewoon als hoofdgerecht. De broodjes zijn makkelijk te maken, in slechts 15 minuten schuif je ze zo in de oven. Daarna bakt de oven ze voor je af, dat duurt ongeveer 30 minuten. Houd er wel rekening mee dat je er dus ongeveer 3 kwartier van tevoren mee begint. De preibroodjes zijn eventueel ook vooraf te maken, dan hoef je ze in de avond alleen maar op te warmen. Mogelijkheden genoeg dus!
Lees ook: Tartaar van zoete aardappel
Inhoudsopgave
Preibroodjes met kaas en mosterd
Prei is een gezonde groente, die verwend is aan de lookfamilie. Vroeger was het vooral een herfst- en wintergroente, maar tegenwoordig is prei het hele jaar verkrijgbaar. Deze groente bevat weinig calorieën en veel vitamine C en calcium. De meeste mensen eten prei gekookt, maar het kan echter ook rauw genuttigd worden. Prei is heel lekker om soep van te maken en soms wordt het ook gebruikt ter vervanging van ui. Wat veel mensen niet weten is dat je de hele prei kunt eten, dus zowel het witte als het groene gedeelte. Deze preibroodjes met kaas en mosterd zijn weer een heel ander soort recept en leuk om te maken.
Dit heb je nodig
Om deze lekkere preibroodjes met kaas en mosterd te maken heb je een aantal ingrediënten nodig die je meestal al wel in huis hebt, los van de prei natuurlijk. Je hebt ook geen bakvorm nodig, een bakplaat met bakpapier volstaat om hier broodjes van te maken. Met de ingrediënten kun je best wat variëren, bijvoorbeeld een ander soort kaas kiezen of de komijn weglaten. Ook kun je er zelf ingrediënten aan toevoegen, zoals bijvoorbeeld verse kruiden. Net wat jij zelf lekker vindt, probeer creatief te zijn! Dit recept is voor 2-6 personen.
- 2 preien
- 200 gram geraspte kaas
- 85 gram koude roomboter
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 8 gram bakpoeder
- 1 tl komijnzaad of poeder
- 2 eieren
- 220 ml karnemelk
- 4 el grove mosterd
Zo maak je het
Verwarm de oven op 180 graden. Haal de bakplaat eruit en bekleed met bakpapier. Was de prei en snijd in dunne ringen. Dat is belangrijk, want als het te grof is, is het minder goed door het deeg te mengen. Meng het zelfrijzend bakmeel met het bakpoeder, peper, zout, komijn, 1 ei en de boter. Kneed tot een kruimelig deeg en voeg dan de karnemelk toe. Als laatste kneed je de geraspte kaas en de prei er doorheen. Maak bolletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Je kunt ook met de deegroller het deeg in een vierkant van ongeveer 2 cm hoog rollen en dit in kleine vierkantjes snijden. Hoeveel broodjes je maakt hangt af van hoeveel broodjes je wil maken. Het is ook mogelijk om een groot brood te maken en dit naderhand in plakken te snijden. Net wat je handig vindt. Bak de broodjes in de voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten gaar. De preibroodjes met kaas en mosterd zijn zowel warm als koud lekker.
Zo serveer je de preibroodjes
Leg op ieder bord één of twee preibroodjes met kaas. Schep wat grove mosterd in een klein bakje en serveer dat erbij. Broodjes die je over hebt kun je in een grote schaal op tafel zetten voor wie er meer op kan. Hier ging de schaal schoon leeg, iedereen vond het lekker!