Praktische tips als je naar Australië gaat

Praktische tips als je naar Australië gaatWie hier al een tijdje mee leest weet inmiddels dat mijn favoriete land Australië is. Ik ben hier met Maik doorheen getrokken toen wij nog geen kinderen hadden. Een heerlijke tijd, met alleen maar mooi weer (want we waren daar in de Nederlandse winter, dus de Australische zomer), lekker eten, toffe tours en zoveel moois gedaan en gezien. Nog steeds wil ik heel graag een keer terug, maar dat is nogal kostbaar op dit moment met 4 kinderen. Daarom houd ik het voorlopig even bij jullie enthousiast maken voor Down Under en geef ik  in deze blog praktische tips als je naar Australië gaat.

Lees ook: voorbereidingen op je reis naar Australië

Onze route

De route die Maik en ik maakten was als volgt. Wij vlogen op Darwin. Ik weet nog dat ik het magisch vond om daar uit te stappen. Gewoon de andere kant van de wereld! Het was er drukkend warm, want Darwin heeft een tropisch klimaat. De hotelkamer was er gewoon vochtig van. Ik herinner me Darwin als een overzichtelijke stad en ik kocht er de allerleukste sandalen ooit (die helaas inmiddels stuk zijn). Vanuit Darwin maakten wij een onvergetelijke tour door Kakadu Park en Lichtfield National Park. We zagen enorme termietenheuvels en zwommen bij verfrissende watervallen. We zagen kangoeroe’s bij de vleet en zelf krokodillen in het wild. Dat laatste vond ik trouwens best wel eng…

Praktische tips als je naar Australië gaat kangoeroePraktische tips als je naar australis gaat waterval litchfield NP

Cairns

We namen een binnenlandse vlucht naar Cairns, waar we lange wandelingen maakten over de prachtige boulevard met gezellige restaurantjes en barretjes. In Cairns haalden we ook een huurauto op. Hiermee reden we de hele oostkust langs. Denk: witte stranden, azuurblauwe zee, koalabeertjes ziekenhuizen, dolfijnen, reuzeschildpadden. De wegen in Australië zijn prima te berijden, gewoon fijne snelwegen door vaak een best wel mooie omgeving. Klein detail: je moet wel links rijden. Toch was ik daar snel aan gewend en ging het me prima af na 2 dagen. Alleen de rotondes waren af en toe lastig. En richting aangeven, dan zag ik die ruitenwissers weer aangaan en dacht ik: oh ja 🙂

great barrier reef australiëtermieten heuvel australië

Brisbane

Ik was enorm gecharmeerd van Brisbane. Als ik zou moeten kiezen waar ik zou willen wonen in Australië, dan was het daar, of in elk geval in de buurt. Brisbane heeft midden in de stad een leuk strandje met water, dit is aangelegd, maar ontzettend leuk voor kinderen om te spelen, terwijl je zelf lekker in de zon zit. Ook om te winkelen is Brisbane een fijne stad, ik kocht er uiteraard rokjes en jurkjes, maar we kochten er bijvoorbeeld ook een cd van Missy Higgens. Ik begrijp nog steeds niet dat zij niet bekend is in Nederland, we hebben haar cd’s echt zwart gedraaid in de auto! Op Mount Coot-tha zie je de zonsondergang, vergezeld door een fles champagne. Heel romantisch.

Sydney en Melbourne

Natuurlijk sloegen wij ook Sydney niet over, met het operahuis, gezellige wijkjes waar je uren door kunt struinen. In Sydney leverden we de huurauto in, om naar Melbourne te gaan met de trein. Dat was een lange zit, maar wel fijn om dat niet zelf te hoeven rijden. Hoewel veel mensen weg zijn van Melbourne, was ik dat wat minder, maar misschien ook omdat we er niet zulk lekker weer hadden. Flinders Station is natuurlijk wel een must see.

Outback

Je kunt Australië eigenlijk niet verlaten zonder in de Outback te zijn geweest. Alice Springs wilde ik per se zien, want ik keek vroeger altijd Flying Doctors. Het stikte daar van de aboriginals, vaak verstoten door hun familie, omdat ze aan de drank zijn geraakt. Zo romantisch als in Flying Doctors was het dus helaas niet, maar het kleine centrum is heel gezellig en er zitten een paar fijne restaurants. Hèt meest bijzondere in Australië is natuurlijk de Uluru. Die moet je echt gezien hebben, wat een immense natuurpracht! Denk er aan dat het in de outback enorm heet kan worden en je de Uluru dus het beste kunt bezoeken heel vroeg in de ochtend of ’s avonds bij zonsondergang. Het levert prachtige foto’s op en het is leuk om ‘m helemaal rond te lopen.

praktische tips als je naar australië gaat uluru

Perth en Margaret River

Vanuit de Outback vlogen wij naar Perth en haalden daar weer een huurauto op om Margaret River te bezoeken. Dat laatste plaatsje vond ik misschien wel één van de leukste, gemoedelijkste dorpjes. Het was er mooi weer, de papegaaien en parkieten vlogen over je hoofd en de wijnroutes bij Margaret River zijn een echte aanrader (die in Hunter Valley nabij Sydney trouwens ook!). Met tranen in mijn ogen zat ik in het vliegtuig naar huis, we hadden zo genoten. Helaas komt aan alles een eind, zelfs aan een trip van een paar maanden. Gelukkig hebben we de foto’s en de herinneringen nog…

Backpacken of niet?

Australië is natuurlijk een land bij uitstek om te backpacken. Menigeen is je al voor gegaan, er zijn tal van hostels, maar je kunt ook een cabin boeken op een camping. Die zijn behoorlijk comfortabel en een stuk goedkoper dan een hotel. Reizen doe je met een gehuurde auto, of je koopt er eentje tweedehands die je gebruikt voor je hele reis. Er zijn eveneens veel mensen die een camper huren. Ook prima te doen, enigen nadeel van een camper vind ik altijd dat je in de stad soms lastig kunt parkeren en je dus altijd met het openbaar vervoer vanaf je camping moet. Wij hadden een huurauto voor het grootste deel van de trip en logeerden afwisselend op campings in tenten of cabin en soms in een hotel.

Visum

Voor Australie heb je een visum nodig. Dit kun je het beste ruim van te voren regelen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je kunt je visum voor Australië online regelen en dat kost maar 5 minuten! Zij controleren elke aanvraag, zijn 7 dagen per week bereikbaar en je kunt elk gewenst visum daar regelen. Betalen kan heel gemakkelijk via Ideal of Paypal (en voor België Mister Cash). De levertijd is snel, wel zo fijn als je wat aan de late kant bent met aanvragen. Op de website vind je alle informatie die je nodig hebt met betrekking tot het aanvragen van een visum voor Australië. Er worden namelijk verschillende soorten visa uitgegeven: voor werk, toerisme of alleen een overstap.

Vaccineren

Er zijn in principe geen vaccinaties verplicht, behalve in sommige gevallen gele koorts en Japanse Encelafitis. Toen wij gingen hebben we wel hepatitis herhaald, maar dat is nu niet meer per se nodig. Je moet er wel altijd op bedacht zijn dat je bij hoge koorts een dokter bezoekt, want in het noorden komt bijvoorbeeld Dengue voor. Inenten is zeker belangrijk en hoort erbij als het gaat om praktische tips als je naar Australië gaat.

Lees ook: wat kost reizen door Australië?

Tours

In Australie zijn allerlei tours te boeken. Die zijn vaak best prijzig, maar ontzettend de moeite waard. Het is soms een beetje aanpassen aan de mensen die ook meegaan met zo’n tour, er zijn wel eens wat primitieve omstandigheden, maar dat zijn vaak de leukste herinneringen. Ik weet bijvoorbeeld nog hoe ik in Kakadu Park moest douchen in een soort betonnen gat met een koud pisstraaltje en dat was het. Maar achteraf supergrappig natuurlijk. En wat waardeer je je hotelbed en douche dan als je na een paar dagen weer in de bewoonde wereld bent. Zorg dus dat je spaart om een aantal tours te kunnen boeken, want die maken je reis echt bijzonder!

Vorig artikelOver die keer dat ik schade had aan de huurauto…
Volgend artikelHet leukste uitje over de grens: Europa-park!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in