Ik had wat ingrediënten over van de week en ik vond het zonde om ze weg te gooien. Het was een halve pompoen en gecondenseerde melk. (zet trouwens nooit een blikje terug in de koelkast als je het bewaart, maar giet de melk over in een melkkannetje om te bewaren. Anders kunnen er metalen in de melk komen). Ik besloot er een cake van te bakken. Als je dan gecondenseerde melk daar in verwerkt, hoef je geen suiker meer te gebruiken. De pompoen heeft natuurlijk ook iets zoets van zichzelf. De cake lukte goed, alleen had ik geen geduld om ‘m af te laten koelen. Dus toen ik ‘m omkeerde, brak hij in meerdere stukken. Zag er niet uit, maar de smaakt was gelukkig goed. Zo ontstond het idee om er cakepops van te maken. In deze blog deel ik het recept van Pompoen cakepops met chocola.
Lees ook: Pumpkin Pie & Pumpkin Chai Latte
Inhoudsopgave
Pompoen cakepops met chocola
In het kader van no waste probeer ik eten dat over is zoveel mogelijk te verwerken in een gerecht. Met sinterklaas had Maik een enorm zoete kruidnoten fudge gemaakt, waarvan er nog een half blikje gecondenseerde melk over was. Ik besloot er een cake van te maken, en de pompoen die ik over had van de pompoensoep ook meteen maar in te verwerken. Voor de cake gebruikte ik gedeeltelijk amandelmeel en kokosmeel, maar je kunt natuurlijk ook prima bloem gebruiken. Net wat je wilt.
Dit heb je nodig
Om deze pompoen cakepops met chocola te maken, moet je eerst een pompoencake bakken. In plaats van suiker gebruikte ik in dit recept de gecondenseerde melk, omdat ik deze ook over had. Hieronder vind je alle ingrediënten voor dit recept.
- Een halve pompoen, gaar en geschild
- 2 eieren
- 200 gram gecondenseerde melk
- 80 gram boter
- 16 gram bakpoeder
- 110 gram bloem of amandelmeel/kokosmeel
- pure chocola of een andere smaak, 200 gram
Zo maak je het
Doe alle ingrediënten in een kom en maak er met de mixer een beslag van. De pompoen doe ik altijd een half uur tot een uur in de oven, daarna pel ik ‘m en verwijder ik de pitten. Je kunt de pompoen met de staafmixer tot een zachte puree malen en op het laatst door het beslag doen. Doe het beslag in een ingevet cakeblik en zet ‘m voor 30 minuten in de oven op 160 graden. Laat goed afkoelen en stort de cake daarna op een bord. Als de cake goed gelukt is, kun je de helft in plakjes snijden en invriezen. Van de andere helft maak je bolletjes in een grootte naar keuze. Smelt de chocola in de magnetron op 360 graden in ongeveer 5 minuten. Haal het er af en toe uit en roer goed door, zodat er een mooie egale chocoladesaus ontstaat. Als het klaar is, haal je de cakebolletjes door de chocola en leg je ze op een bord. Dat bord zet je als alle bolletjes af zijn ruim een uur in de koelkast om hard te worden. Daarna? Smullen maar!