We kennen allemaal wel Red Velvet Cake, een populaire taart om te bakken met Valentijnsdag. Logisch ook, die prachtige rode kleur is natuurlijk ook geweldig, maar tegelijk zit het vol kleurstoffen. Zo’n dieprode kleur kun je niet krijgen op een natuurlijk manier voor zover ik weet. Als iemand iets weet wat ik niet weet, dan hoor ik dat graag! Het leek me daarom leuk om in plaats daarvan een Pink Velvet Cake voor Valentijnsdag te maken. Met natuurlijke kleurstoffen dus.
Lees ook: Carrot Cake, de lekkerste ooit
Lees ook: Italiaanse Druivencake
Inhoudsopgave
Pink Velvet Cake voor Valentijnsdag
Nu is mijn dochter Sterre een dag voor Valentijnsdag jarig. Een extra leuke gelegenheid dus om deze Pink Velvet Cake voor Valentijnsdag èn haar verjaardag te bakken. Hebben we er twee dagen plezier van. Roze doet het natuurlijk altijd goed in taarten. Ik verkreeg de roze kleur door bietensap te gebruiken. Het kan natuurlijk ook gewoon met rode kleurstof. Gebruik niet teveel en meng het gewoon door het beslag na afloop, dan wordt het roze.
Dit heb je nodig
Om deze Pink Velvet Cake te maken heb je de volgende ingrediënten nodig. Ik gebruikte dus bietensap om de taart roze te kleuren, omdat ik liever iets natuurlijks gebruikte, maar je kunt ook voedingskleurstof gebruiken als je dat wilt. Ik verzeker je dat je echt niks proeft van de bietensap trouwens.
- 1 tl zout
- 3 tl bakpoeder
- 1 tl sodium bicarbonaat
- 310 gr bloem
- 300 gram suiker
- 230 gram gesmolten boter
- 4 grote eieren
- 1 el vanille extract
- 400 ml karnemelk
- 3 el bietensap of voedingskleurstof
Zo maak je de Pink Velvet Cake
Ik maakte voor deze taart 3 aparte taartbodems. Nu heb ik maar 1 springvorm van 22 cm, dus ik moest de taarten om en om bakken. Het is handiger als je 3 springvormen hebt. Vet de bakvorm in en bestrooi met wat bloem. Zo krijg je de taart er straks makkelijk uit. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het zout, het bakpoeder, de sodium bicarbonaat en de bloem in een beslagkom. Meng in een andere kom de suiker en gemolten boter met de handmixer op de laagste stand. Roer de eieren er één voor één door en voeg de vanille extract toe. Voeg de karnemelk en het bloemmengsel toe, om en om. Doe er tot slot de el bietensap doorheen. Mixer steeds een beetje op de lage stand en op het laatst nog even op de hoge stand. Giet 1/3 deel in de springvorm en zet 24 minuutjes in de oven. Als de taart klaar is haal je deze uit de springvorm en laat je het op een bord afkoelen. Bak intussen het volgende deel van de taart en herhaal dit ook met bodem nummer 3. Laat de taarten goed afkoelen! Als je namelijk de frosting er op smeert, terwijl de taart nog warm is, smelt deze.
Wat heb je nodig voor de frosting?
- 45 gram bloem
- 240 ml melk
- 200 gram roomboter op kamertemperatuur
- 200 gram poedersuiker
- 5 ml vanille extract
- eventueel versiering, ik heb hier rode spikkels, gouden chocolade en witte toefjes gebruikt uit een potje wat ik kocht in de supermarkt. Maar je kunt ook hartjes gebruiken of eventueel rood fruit, zoals aardbeien, frambozen of granaatappelpitjes
- optioneel: 1 el bietensap
Zo maak je de frosting
De frosting maak je door de bloem en de melk in een pannetje te verwarmen. Breng het aan de kook, terwijl je roert met de garde. Zodra het kookt zet je het vuur laag. Blijf roeren anders brandt het aan. Eventuele klontjes kun je weg krijgen met de staafmixer. Het mengsel wordt steeds dikker, als er een satéprikker rechtop kan blijven staan is het goed. Schep uit de pan en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Ondertussen klop je de boter smeuïg en voeg je de poedersuiker en de vanille extract toe. Zorg dat het mengsel mooi glad is en pak dan de afgekoelde bloem/melk mix erbij. Klop goed door met de mixer. Meestal is de boter wat gelig, zeker met het vanille extract er in. Als je dat mooi wit wil krijgen, gooi je er wat botercremepoeder uit de supermarkt doorheen. Iets van 2 el is genoeg. Wil je juist dat de vorstin ook roze wordt, dan kun je ook hier een el bietensap doorheen gooien. Als de frosting mooi glad is, zet je deze nog 15 minuten afgedekt in de koelkast. Liever niet langer, want dan wordt de frosting weer te hard.
Zo maak je de Pink Velvet Cake af
Als de taartdelen voldoende zijn afgekoeld kun je de taart opbouwen. Leg een bodem op een bord en besmeer dik met frosting. Leg het volgende taartdeel er op en besmeer ook die dik met frosting. Tot slot leg je het derde taartdeel erop en besmeer je de gehele taart, ook de zijkanten, met frosting. Maak glad met een spatel. Versier de bovenkant en klaar is je Pink Velvet Cake! Bewaar de taart niet in de koelkast als je deze gaat serveren, want dan gaat het luchtige er snel af. Het beste maak je de taart op de dag dat je deze ook gaat opdienen. Waarschijnlijk blijven er geen restjes over, zo lekker is hij, maar mocht dat toch zo zijn, dan kun je die nog een dag of 3 in de koelkast bewaren. Of je vriest het in.