Als ik hier thuis vraag wat ze willen eten, dan wordt er steevast geroepen: Pannenkoeken! Echt, onze kinderen zijn mega fan van pannenkoeken. Zelf vind ik het wat minder geschikt. Dat komt vooral, omdat wij ze hier thuis meestal eten met stroop of suiker. Weinig variatie dus, mega zoet en vooral heel veel calorieën en suiker. “Dat kan anders”, dacht ik, en dus ging ik op zoek naar een pannenkoeken recept, zodat ik ook eens iets anders op tafel kan zetten en pannenkoeken eten voor iedereen een feestje wordt. Daarom deze blog: Pannenkoek recept; creatief met zoet of hartig!
Lees ook: Pizzarette, recepten en informatie
Inhoudsopgave
Pannenkoeken recept; creatief met zoet of hartig
Ik heb meestal zo’n kant en klare mix, maar daar zit sowieso al suiker in toegevoegd. Niet lekker als je hartige pannenkoeken wil maken. Daarom zocht ik als eerste naar een recept om pannenkoekenmix zelf te maken. Zonder toegevoegde suiker dus. Dat bleek relatief gemakkelijk gelukkig. Hieronder vind je dus het pannenkoeken recept voor basisbeslag, zonder suiker. Je kunt er ongeveer 8 pannenkoeken mee bakken.
Wat heb je nodig?
Het recept voor pannenkoeken is vrij eenvoudig. Wie wil, kan naar eigen invulling bijzondere ingrediënten aan het beslag toevoegen. Zo doe ik wel eens een scheutje bietensap voor een roze pannenkoek, wat kurkuma voor gele pannenkoeken en wat gepureerde spinazie voor groene pannenkoeken. Ook een beetje kaneelpoeder, kardemom of het merg van een vanillestokje zijn lekker in je beslag, vooral bij zoete pannenkoeken.
- 300 gram tarwebloem
- 1 tl zout
- 2 eieren
- 500 ml halfvolle melk
- olijfolie of boter om in te bakken
Hoe maak je het?
Zeef de bloem boven een beslagkom en doe het zout erbij. Breek de eieren erboven en voeg 250 ml melk toe. Roer met de mixer tot een glad beslag. Schenk de rest van de melk erbij en mix opnieuw. Dek het beslag af met folie en laat ongeveer 30 minuten staan. Doe een klontje boter in de pan of een scheutje olie en laat goed heet worden. Schep een soeplepel beslag er in en zorg dat de hele bodem bedekt is. Laat ongeveer 2 minuten bakken op middelhoog vuur. Keer dan de pannenkoek om en bak nogmaals ongeveer 2 minuten. Leg de pannenkoek op een bord in de warmhoudla (of op een bord met aluminiumfolie er overheen) en bak ook de andere pannenkoeken.
Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd?
Je hoort regelmatig dat de eerste pannenkoek vaak mislukt. Dat is bij mij ook zo. Meestal komt dit, doordat je te weinig geduld hebt bij de eerste pannenkoek. De pan is nog niet heet genoeg, je doet te veel of te weinig beslag in de pan, de pan is te groot of te klein (20 cm is ideaal), je draait de pannenkoek te snel om of je hebt het beslag niet goed verdeeld. De ultieme tip is dus om daar goed op te letten. Eigenlijk horen deze voorwaarden ook in het pannenkoeken recept te staan, dan lukt je eerste pannenkoek ook.
Tips om je pannenkoeken te beleggen met zoet of hartig
In mijn zoektocht naar recepten om pannenkoeken te maken die je creatief kunt beleggen, vond deze website met allerlei tips rondom pannenkoeken. Er zitten geweldige ideeën tussen, ik heb er heel veel inspiratie vandaan gehaald om ook eens op een andere manier pannenkoeken te bakken.
Inspiratie voor zoete pannenkoeken recept
- Pannenkoek met een scheutje Tia Maria of Amaretto en daarna wat suiker als het gaat om zoete pannenkoeken.
- Bestrijk de pannenkoek met opgeklopte room en verdeel er plakjes aardbei over. Gooi er eventueel nog wat poedersuiker overheen.
- Doe appels, rozijnen, kaneelpoeder en een beetje rum in het beslag. Bestrooi na afloop met poedersuiker
- Leg een bol vanille-ijs op de pannenkoek en er omheen wat rood zomerfruit
- Worteltaart pannenkoeken maak je door opgeklopte room te mengen met suiker en speculaaskruiden. Maak puree van wortels. Bestrijk de pannenkoek met de room en daarna een laag van wortelpuree.
- Beleg de pannenkoek met banaan en bestrooi met pure hagelslag.
Inspiratie voor hartige pannenkoeken recept
Hartige pannenkoeken zijn vaak met groenten, kaas, vis of vlees. Hieronder geef ik een paar tips die je kunt gebruiken. Soms kun je al dingen door het beslag roeren, voor andere pannenkoeken gebruik je het recept voor het basisbeslag en leg je de ingrediënten er op.
- Courgette pannenkoeken met geitenkaas en tuinkers. Roer hiervoor geraspte courgette door het beslag heen
- Tuna melt: beleg de pannenkoek met tonijn uit blik, kleine reepjes paprika en geraspte kaas. Schuif nog even kort onder de gril om de kaas te laten smelten
- Spinaziepannenkoeken met mascarpone, citroenreepjes en pijnboompitten. Doe de spinazie gepureerd door het beslag. Beleg de pannenkoek dun met mascarpone, strooi er wat verse blaadjes spinazie over, wat citroenreepjes en geroosterde pijnboompitjes
- Pannenkoeken met brie, walnoten, honing en tijmblaadjes. Supersimpel: beleg de pannenkoek met brie, strooi er fijngehakte walnoten overheen, verse tijmblaadjes en druppel er wat honing over
- Met guacamole, bieslook en garnalen. Maak guacamole van creme fraîche, citroen en een klein beetje knoflook. Bestrijk de pannenkoek hiermee. Leg er Hollandse garnalen overheen en wat verse bieslook
- Doe wat geraspte mierikswortel door 100 gram skyr. Bestrijk hiermee de pannenkoek en bestrooi met wat peper en zout. Leg er gerookte zalm overheen en wat verse rucola blaadjes
- Bestrijk een pannenkoek met tomatensaus, leg er plakjes ham of salami op en bestrooi met geraspte kaas. Doe nog even onder de gril om de kaas te laten smelten
- Griekse pannenkoek, met feta, stukjes paprika, kerstomaatjes en gedroogde Griekse kruiden