Ik word er altijd heel blij van als de folders vol staan met artikelen voor Pasen, want dan weet ik dat de lente er aan komt. Ik haal de paasversiering uit de werkkamer en tover mijn huis om tot een geel-groen walhalla. Ook komen allerlei leuke activiteiten met de kinderen voor Pasen tevoorschijn. Als ex-juf heb ik een map vol knutsel- en bak ideetjes. Wat wij elk jaar wel een keer doen is deze paaskoekjes bakken. Gewoon, omdat het leuk èn lekker is. Bovendien kun je deze koekjes een poosje bewaren, waardoor ze leuk staan in huis in een mooi bakjes. Als je kinderen er vanaf kunnen blijven natuurlijk… Want eigenlijk zijn ze niet te weerstaan!
Lees ook: Eierkoeken zelf bakken
Inhoudsopgave
Paaskoekjes bakken
Deze paaskoekjes zijn eigenlijk gewoon gemaakt van een basisrecept voor koekjes. In plaats van gewone koekjes, maken we er paaseieren van. We maken ze dus wat groter en in een eivorm. Daarna mogen de kinderen ze versieren met allerlei versiersel. Dat hebben we eigenlijk altijd wel in huis. Denk aan discodip, chocoladekrullen, smarties en andere taartversiering van bijvoorbeeld dr Oetker. Kinderen verzinnen er de leukste creaties mee. Die staan heel leuk in huis als je er een leuk potje of bakje voor hebt om ze neer te zetten.
Wat heb je nodig?
Wil je deze paaskoekjes bakken? Je kunt dan in principe elk basisrecept voor koekjes bakken gebruiken. Ik gebruikte zelf een recept uit een heel oud boek van mijn oma. Dit gebruik ik eigenlijk altijd als ik simpele koekjes wil maken met de kinderen. Je hebt voor dit koekjes recept de volgende ingrediënten nodig.
- 1 eierdooier
- 150 gram suiker
- 225 gram zachte boter
- 1 zakje vanillesuiker
- 280 gram bloem
- snufje zout
Zo maak je de paasei koekjes
Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de eierdooier (het eiwit wordt niet gebruikt), de suiker en de boter in een kom. Pak een mixer met deeghaken en mix de boel door elkaar. Voeg tenslotte de bloem en het snufje zout erbij en mix nogmaals. Kneed met je handen tot een grote bol en zet een kwartiertje in de koelkast.
Versier de paaseieren
Nu het deeg klaar is, kun je er paaseieren van gaan maken. Ik leg voor de kinderen wat bakpapier op tafel neer waar ze steeds een stukje deeg tot paasei kunnen maken. Verder heb ik de versiersels zoals de smarties in bakjes op tafel gezet. Zo kunnen ze zelf de paasei koekjes naar keuze versieren. Als een paaskoekje klaar is, leggen ze het op de bakplaat om straks de oven in te gaan. Bij ons passen er 9 tegelijk op de bakplaat, dus we hebben het in twee keer gebakken.
De paaskoekjes bakken
Als alle koekjes klaar zijn, kan de bakplaat in de oven. Bak de paaskoekjes in ongeveer 10-15 minuten gaar. Houd het een beetje in de gaten, want als je ze net iets te lang laat bakken worden ze te bruin en verkleurt het versiersel. Dat wordt dan flets. Je hoeft niet bang te zijn dat de smarties of de andere versieringen smelten: als je de oven niet te heet zet en de koekjes niet te lang bakt en direct na het bakken uit de oven haalt, blijft dat goed.