Als je mij vraagt wat mijn favoriete prentenboek ooit is, dan noem ik “Over een kleine mol die wilde weten wie er op zijn kop gepoept had” van Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch. Dit is echt een geweldig boek, voor jong en oud. Er zit zoveel in: spanning, plezier, humor en iets educatiefs, echt heel veelzijdig. En het onderwerp dat kinderen het leukste vinden: poep! Elk kind zal van dit boek genieten, en er zijn ook leuke activiteiten te bedenken bij het boek “Over een kleine mol”. In deze blog ga ik vertellen waar dit leuke prentenboek over gaat en geef ik tips voor activiteiten en lesideeën voor op school rondom dit prentenboek.
Lees ook: Activiteiten Moppereend, prentenboek van het jaar
Inhoudsopgave
Over een kleine mol die wilde weten wie er op zijn kop gepoept had
Het boek begint als de kleine mol met zijn kop boven de aarde komt en een drol ontdekt. Hij gaat op zoek naar de dader, maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Eén voor één gaat hij de dieren af en vraagt of zij op zijn kop gepoept hebben. Ze kunnen echter allemaal bewijzen dat dit niet het geval is, doordat ze laten zien hoe hun drollen er uit zien. Anders dan degene die hij op zijn kop vond. Uiteindelijk vindt hij toch de dader. Die geeft hij mooi een koekje van eigen deeg! Hij legt een perfect mollendrolletje op zijn hoofd!
Welk leereffect zit er in dit boek?
Naast het feit dat het boek natuurlijk heel grappig is, zit er ook een leereffect in. Kinderen zien namelijk hoe de poep van allerlei dieren er uit ziet. Zeker als je het vaker leest, zullen ze dit kunnen onthouden. Op de kinderboerderij kunnen ze dan de dierenpoep herkennen, heel grappig is dat! Bovendien leren ze ook de namen van allerlei dieren kennen. Het boek is simpel geschreven en maakt gebruik van herhaling, waardoor het heel goed te gebruiken is bij jonge kinderen. Op school kan dit bijvoorbeeld al prima voorgelezen worden aan jongste kleuters, thuis zelfs al bij 2 jarigen.
Welke activiteiten kun je doen rondom het boek “Over een mol…”?
Of je nou PABO student, leerkracht of moeder bent, het boek “Over een mol die wilde weten wie er op z’n kop gepoept had” is leuk om voor te lezen, maar ook leuk om er activiteiten omheen te doen. Thuis of op school, dat maakt niet uit. Toen ik nog leerkracht was, las ik dit boek minstens 4 keer per jaar vol en verzon er altijd vanalles omheen. Zo ging ik daadwerkelijk met kinderen naar de kinderboerderij om daar echte dierenpoep en dieren te bekijken.
Spel “Van wie is deze poep?”
Het spel “Van wie is deze poep?” sluit perfect aan bij het boek van de mol die wilde weten wie er over zijn kop gepoept had. Hier komen nog veel meer dieren en hun poep voor bij. Kinderen zullen het geweldig te vinden om ze bij elkaar te zoeken. Er wordt altijd heel veel gelachen. Dit spel kan in de kring worden gedaan of gewoon thuis met elkaar. Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en er zijn twee manieren om het te spelen.
Poep hengelspel
Ook het poep hengelspel is leuk voor jonge kinderen. Er zit een badje bij, zodat je de drollen in het water kunt leggen, maar ze kunnen ook gewoon op tafel gelegd worden. Kinderen vinden dit heel grappig om te doen. Het is echt een poepsimpel spel, maar wel hilarisch.
Eetbare drollen bakken
Er leuk is om met de kinderen drollen te bakken van bijvoorbeeld kruidnootjesdeeg. Gebruik voor ongeveer 6 drollen 150 gram roomboter, 125 gram bruine basterdsuiker, 2 el speculaaskruiden, 250 gram zelfrijzend bakmeel, een snuf zout en 4 el halfvolle melk. Kneed dit tot een mooie deegbal en verdeel in 6-10 stukjes. Laat kinderen er slangen van kneden die ze vervolgens tot een drol oprollen. Nog 15 minuutjes in een voorverwarmde over op 160 graden en klaar zijn ze. Een beetje gek om op te eten, maar wel heel lekker!
Drollen van klei of zoutdeeg maken
Hetzelfde kun je natuurlijk ook van klei of zoutdeeg maken. De kinderen kunnen het dan natuurlijk niet opeten, maar wel bruin verven en vernissen na afloop. Leuk om dan ook nog een mol te knutselen van een doosje dat je zwart verft, en daarna de drol op het hoofd te leggen.
Mol knuffel
Jonge kinderen zijn gek op knuffels. Deze mol knuffel is dan ook een musthave als je met dit boek aan de slag gaat, thuis of op school. Als activiteit kunnen kinderen hier zelf gewoon mee spelen. Je kunt kinderen ook een papieren brilletje voor de mol laten maken, zodat hij beter kan zien.
Onder grond, boven de grond
Een mol leeft onder de grond, kunnen de kinderen bedenken welke dieren er nog meer boven de grond leven? En weten ze dieren die onder de grond leven? Maak een vel papier waar je een streep op zet, dat is de grond. De dieren die boven de grond leven, worden boven de streep geplakt, leven ze onder de grond, dan plak je ze onder de grond. Je kunt de kinderen zelf dieren laten bedenken en laten opzoeken, maar zijn ze nog erg jong, dan kun je ook via internet zelf plaatjes van dieren zoeken en uitprinten, zodat ze al klaar liggen om te plakken.