Op vakantie naar Tunesië, sinds een aanslag bij een hotel in Sousse in Tunesië in 2015, doen niet veel mensen dat meer. Zonde, want inmiddels is er geen negatief reisadvies meer en het is een prachtig land! Tuurlijk zijn er nog steeds wel kleine risico’s, maar die zijn er in Amsterdam bijvoorbeeld ook. Je moet het dus wel in proportie zien. Ik ben afgelopen week op persreis geweest in Tunesië en ik heb me echt geen seconde onveilig gevoeld. Overweeg jij ook om op vakantie naar Tunesië te gaan? Na het lezen van deze blog hoef je niet meer te twijfelen. Je weet precies wat er te zien is, wat er te doen is, hoe leuk het is om met kinderen naar Tunesië te gaan en waar je op moet letten als je gaat. Op vakantie naar Tunesië: doen!
Lees ook: Tabarka Tunesië
Lees ook: Bardo Museum in Tunis
Inhoudsopgave
Voordelen om naar Tunesië te gaan
- de tickets zijn goedkoop
- er zijn veel all inclusive resorts
- een terrasje kost bijna niks
- er is een heleboel te doen voor kinderen
- er is veel mooie cultuur te zien
- het is er meestal mooi weer
Het weer in Tunesië
De beste tijd om op vakantie te gaan naar Tunesië is in april, mei en juni of in september of in september, oktober en november. Vanaf oktober kan er af en toe wat regen vallen, in juni en september moet je rekenen op temperaturen rond de 30 graden. In juli en augustus ben je absoluut verzekerd van mooi weer, maar het kwik kan dan soms stijgen naar 40-50 graden, wat heel onaangenaam kan zijn. De meivakantie is dus eigenlijk het allerbeste moment voor een vakantie naar Tunesië, en qua prijs ook heel goed te doen.
Lees ook: Ontdek het èchte Tunesië in het Noorden
De stranden in Tunesië
Op vakantie naar Tunesië is ook interessant als je van mooie stranden houdt. Tunesië heeft ongeveer 1300 km lange stranden. De Middellandse zee wordt pas laat warm, maar doordat deze lang zijn temperatuur houdt kun je in oktober zelfs nog heerlijk zwemmen. De stranden aan de Noordkust zijn het meest ongerept, maar ik vond het strand bij Sousse ook heel mooi. Ondanks de toeristen is er toch voor iedereen genoeg ruimte. De resorts hebben vaak bedjes die je kunt gebruiken met een parasol.
Hotel tips in Tunesië
Er zijn in Tunesië overal prachtige hotels. De resorts zijn ware paradijsjes, zoals je ook op de foto’s hieronder kunt zien. Je voelt je een koningin als je binnen komt, dat is precies waar je blij van wordt op vakantie naar Tunesië. Je kunt kiezen voor een groot en comfortabel hotel van goede kwaliteit met een all inclusive concept, of je kiest voor een idyllisch charmehotel, die ze daar een dar noemen. In beide hotels zijn er familiekamers. De meeste all inclusive hotels zijn groots opgezet. Er is een fontein, een schitterend zwembad en ze liggen vaak aan de kust, waardoor je naar het strand kunt lopen. De beveiliging is goed: voor je naar binnen mag, moet je je tas door een scanner laten gaan en mag je zelf door een poortje lopen, zoals dat op het vliegveld ook moet. Bij aankomst krijg je standaard een soort citroendrankje en een warme, natte handdoek om je handen mee schoon te maken.
Hotel Royal in Hammamet
Hotel Royal Hammamet ligt aan het strand. Het is heel groot, met een heerlijk terras buiten waar je kunt ontbijten. Het zwembad is rustig en mooi. Het strand is niet echt een bounty beach, maar alsnog fijne ligbedjes en er zijn ook watersport activiteiten te doen. Ik heb gebruik gemaakt van de fitness, waar een paar loopbanden en crosstrainers staan, gratis koud water en wat oefeningen om krachttraining op te doen. De gymtoestellen waren wel wat verouderd, maar verder was het prima te doen. De kamer was comfortabel, met uitzicht op het zwembad en ik genoot erg van het ontbijtje buiten in de zon, met uitzicht op de bloemen en het zwembad. De wifi was gratis en dat is fijn, want tegenwoordig willen we alle mooie plaatjes delen als je op vakantie naar Tunesië bent (of welk land dan ook).
Hotel Movenpick in Sousse
Dit is een enorm groot hotel aan de boulevard in Sousse. Een grote lobby, een groot terras boven, een groot terras binnen, een enorm zwembad met bruggetjes en glijbanen, een heerlijk schoon strand met blauwe zee, meerdere restaurants waaronder een Japans restaurant waar je sushi kunt eten of een Spaans restaurant waar je tapas kunt eten. Ook is er beneden een restaurant met ontbijt, lunch en diner buffet. De kamers waren supermooi en comfortabel. Ik had uitzicht op zee en een balkonnetje. Wifi was gewoon gratis. Hoewel het echt een heel fijn hotel is, met all inclusive concept, vond ik het zelf vrij massaal. Ook jammer vond ik, dat het niet mogelijk is om buiten te eten. Dit hotel heeft een mooie fitnessruimte, waar je kunt sporten. Wie vroeg wakker is kan ook hardlopen, de boulevard is precies 1,2 km lang dus 4 keer heen en weer en je hebt 5 km gelopen. Let op: het is wel heel heet, dus zorg dat je niet na 8 uur gaat.
Thalassotherapie
Het Mövenpick Resort heeft ook de mogelijkheid voor Spa en Thalasso therapie behandelingen. Let op dat je voor je in het zoute water gaat je sieraden af doet. Mijn zilveren sieraden waren namelijk allemaal zwart geworden. Het is wel heerlijk om te drijven in het zoute water, je wordt er helemaal zen van.
Hotel The Residence in Tunis
Hotel The Residence is ook echt een aanrader. Ook weer een prachtig zwembad, op loopafstand van een mooi strand, een heerlijk terras buiten, met schaduw en zon, net wt je wilt en de kamer zijn geweldig. Het zijn eigenlijk allemaal suites, heel groot met een inloopkast, douche & bad, een aparte wc en lekker groot. Je hebt uitzicht op zee en het ontbijt is heerlijk. Ook van dit hotel heb ik enorm genoten en ik vind het zeker een plek om nog eens terug te keren. Dit hotel zit wel iets meer afgelegen, dus een auto is wel handig.
Charmehotel Dar Said
Dit hotel is mijn favoriet. Ik heb hier niet geslapen, maar wel uitgebreid rondgekeken en ik ben heel enthousiast. Sowieso is Sidi Bou Said een heel schilderachtig dorpje dat je gezien moet hebben, maar dit charme hotel Dar Said is prachtig. Niet zo massaal en groot, maar heel mooi ingericht, superschoon, een geweldig uitzicht, een tuin vol bloemen en zo op loopafstand van het centrum. De eerstvolgende keer dat ik erheen ga, slaap ik daar. Ik zou het echt zo boeken. Check de foto’s maar. Zo’n leuk charmehotel. Ook geschikt voor grote gezinnen trouwens!
Restaurant tips in Tunesië
De Tunesische keuken heeft vooral veel vis te bieden. Wil je vlees, dan is lamsvlees de specialiteit. In Tunesië houden ze van gekruid eten, zoals bijvoorbeeld harissa. Vaak krijg je vooraf wat brood met diverse dips. Tip: die hele rode is heeeet! Ik maakte de fout door mijn broodje lekker dik te besmeren met die spul en ik stond in de fik. Uiteraard kun je er ook heel goed couscous eten en vergeet ook zeker niet om Brik te proberen, een soort Tunesische loempia. Deze vullen ze met ei en andere dingen zoals vlees of vis. Erg lekker!
Chez Achour in Hammamet
In Hammamet aten wij bij Chez Achour, een bijzonder sfeervol restaurant met een geweldige binnentuin. Je zit er heel gezellig, maar het eten vond ik persoonlijk niet top. De garnalencocktail bestond vooral uit heel veel saus en niet alles was even vers. Mijn brik was overigens wel goed. Sowieso is het wel een aanrader qua plek. Je vindt het aan de Rue Ali Belhouane.
Restaurant Méditerranée in Port El Kantaoui
Restaurant Méditerranée vond ik echt helemaal top. Hier heb ik het allerlekkerste gegeten, de bediening was bijzonder vriendelijk en de entourage sfeervol. Het enige jammere is dat je er alleen binnen kunt zitten, maar de ramen staan wel lekker open en je kijkt van bovenaf uit op de haven. Deze mag je echt niet overslaan!
Cafe des Nattes in Sidi Bou Saïd
Hier heb ik niet gegeten, maar wel de beroemde Tunesische Thé aux pignons gedronken. Dit is zoete thee met pijnpoompitjes en muntblaadjes erin. Heerlijk! Je vindt dit café in het pittoreske dorpje Sidi Bou Saïd in de Rue Sidi Bou Fares. Café des Nattes zit lekker hoog, zodat je uitkijkt over het leuke straatje met kleine winkeltjes en met een beetje geluk zit je lekker in de zon.
Bezienswaardigheden in Tunesië
Wie denkt dat je in Tunesië alleen maar all inclusive resorts hebt en strand heeft het mis. Tunesië stikt van het Unesco werelderfgoed. Er zijn prachtige medina’s, bijzondere opgravingen en schitterende dorpjes. Hier kun je andere tips lezen over bezienswaardigheden in Tunesië.
Tunis
Tunis is een grote stad, maar ook mooi. Wij zijn eigenlijk regelrecht naar de Medina gereden, waar we onze ogen uitkeken. Overal kleine winkeltjes met lederwaren, hammamdoeken, kleding, speelgoed, kruiden en nog veel meer. Ik moest wel erg wennen aan de Tunesische mannen in de medina. Ze proberen je continue binnen te lokken en halen daar soms echt vervelende trucs voor uit. Zo was er eentje die ons meenam naar een zogenaamd geheim panorama view, maar later bleek dit helemaal niet zo geheim te zijn, want je vond het in alle reisgidsen. Maar na afloop bracht hij ons wel langs 6 winkels waar we iets moesten kopen, omdat het familie van hem was. Dat opdringerige vind ik echt vervelend, ook al is het de cultuur daar, mij ligt het niet.
Hammamet
Ook in Hammamet vind je een medina, maar hier zijn wij niet geweest. Je kunt er golfen, het stadje bezoeken en de nabijgelegen dorpjes Kelibia, Korba en Nabeul bezoeken. Dit hebben wij overigens niet gedaan, wij hebben er alleen een nachtje geslapen en op het strand gezeten.
Sousse
Sousse heeft een mooie boulevard, een fijn strand en een leuke medina. Zelf vond ik deze medina iets mooier dan die van Tunis, maar dat kwam vooral omdat er ook vrij veel food tentjes waren waar je eindeloos thee en kruiden kon shoppen. Dat heb ik natuurlijk ook gedaan. Verder hebben we vanuit daar vooral ook uitstapjes gemaakt richting Port El Kanaoui, een gezellige haven met wat winkeltjes en leuke restaurantjes en terrasjes. Echt de moeite waard om te bezoeken. Ook zijn we van hieruit naar El Jem (of El Djem) geest (ongeveer een uur rijden) en naar Monastir.
El Djem
Dit schitterende amfitheater vind ik echt een must see. Het is heel mooi bewaard gebleven en heeft iets weg van het Italiaanse Colosseum. Boven de grond zie je de tribunes en het podium, maar ook onder de grond zijn de dieren- en slavenverblijven goed bewaard gebleven. Het schijnt dat vroeger in de arena slaven en wilde dieren, zoals tijgers en leeuwen, tegen elkaar moesten vechten. Zij werden dan in een kooi via een gat de arena in getakeld en daar begon het gevecht. Je kunt de plek waar dat takelen gebeurde nog zien. Ik vond het echt heel bijzonder om er te staan en het was ook zeker een fotogenieke plek.
Sidi Bou Saïd
Dit dorpje is misschien wel het meest bijzondere van de hele trip. Het doet grieks aan, met de witte huisjes en blauwe accenten. Bijna op iedere hoek van de straat kun je wel een foto maken, alles is even mooi en bijzonder. Elk deurtje, elke struik met bloemen en ieder winkeltje draagt bij aan de schilderachtige sfeer. Als je de hoofdstraat uit loopt kom je bij een prachtig uitzichtpunt met een bijzondere boom. Je kijkt daar uit over de haven.
Het beste struin je gewoon wat door de straatjes en laat je je verrassen door wat je tegenkomt. Om te overnachten kies je het beste één van de charmehotels of beter gezegd “Dar’s” (ik gaf hierboven al een tip) Er zijn ook genoeg leuke eet- en drinkgelegenheden en koop iets in één van de winkeltjes (bijvoorbeeld een hammamdoek of een handgemaakt kleed als het in je koffer past) Vergeet niet af te dingen, dat is heel gebruikelijk. Zo’n 30-50% van de prijs af is heel normaal.
Monastir
In Monastir vind je het Mausoleum van Habib Bourguiba, die de stichter is van de Republiek. Een prachtig gebouw met veel bijzondere details. Wij waren er een beetje aan de late kant, maar de bewaker was zo vriendelijk om ons toch nog binnen te laten, zodat we zelf konden zien hoe het mausoleum er uit zag. Ik vond het bijzonder om de paspoorten en oude foto’s van Habib Bourguiba te zien. Ook een gek idee dat hij daar “ligt”, maar het is er in elk geval prachtig. Het stadje zelf is een vestingstadje en ook leuk om rond te kijken daar.
Tunesië met kinderen
Wie denkt dat kinderen zich niet zullen vermaken in Tunesië heeft het mis. Er is genoeg te doen voor jong en oud. Je hebt natuurlijk de stranden en de zwembaden, waar alle kinderen plezier kunnen hebben, de bezienswaardigheden die best interessant zijn om met kinderen te bekijken, er kan geshopt worden in de medina’s, maar er zijn ook toffe parken, zoals de dierentuin, een aquapark en een pretpark.
Friguia Park
Friguia Park is een grote dierentuin met maarliefst 61 diersoorten en 406. Het ligt in de buurt van Sousse. Het is eigenlijk een soort wildpark, ze proberen dieren die met uitsterven worden bedreigd te beschermen. De dieren worden goed verzorgd en gehuisvest.
Aquasplash
Kinderen en water, dat blijft een goede combinatie. In de Aquasplash in Sousse is het dikke pret voor jong en oud. Glijbanen, zwembaden en andere activiteiten zijn hier aan de orde van de dag. De kinderen zullen hun ogen uitkijken en ’s avonds doodmoe in hun bedje liggen.
Pretpark Carthage
Een pretpark is altijd goed idee, kinderen genieten volop van attracties. In Hammamet zit bijvoorbeeld Carhage Land, waar jong en oud een hele dag plezier kan hebben. Er zijn zwembaden, klimtoestellen, maar ook diverse achtbanen en andere kermisattracties.
Tunesië praktisch
Ben je na het lezen van deze blog net zo enthousiast geworden als ik? Wil je ook op vakantie naar Tunesië? Heb je nog geen vakantieplannen, dus ligt alles nog open voor de herfstvakantie, voorjaarsvakantie of meivakantie? Hieronder krijg je van mij nog wat praktische tips, zodat je goed voorbereid kunt vertrekken en de goedkoopste vluchten kunt vinden.
Vliegen naar Tunesië
Directe vluchten kun je alleen boeken via Tunis Air. Andere aanbieders hebben meestal 1 tussenstop. De totale vliegduur bij een rechtstreekse vlucht is ongeveer 3 uur. Prima te doen dus, ook met kinderen. Ik kijk meestal via Skyscanner als ik op vakantie naar Tunesië ga of een ander land. Hier kun je ook je vlucht inzetten en om een melding vragen als de prijs omlaag gaat. Als je nog ruim van te voren ben is dat misschien wel een goede tip. Er zijn ook reisorganisaties die all inclusive reizen aanbieden. Dan is alles lekker geregeld, maar je zit dan wel op dezelfde plek. De munteenheid in Tunesië is de dinar. Die moet je ongeveer keer 3 doen, dus 10 euro is zo’n 30 dinar. Op het vliegveld kun je, zo ontdekte ik, niet meer shoppen met dinars, dus maak ze de laatste dag lekker op in de medina. Meer informatie kun je vinden op de website van Tunesische verkeersbureau.
Tips: Ook bijzonder om doorheen te reizen: Israël!
In samenwerking met Discover Tunisia
hoi klinkt allemaal heel leuk, wij zijn er nu ook 2 maal geweest en gaan 20 oktober voor de 3e keer.
we gaan 21 dagen t/m 9 november.
we zijn eerst in hammamet geweest, en daarna in skannes en gaan nu naar souse.
We hebben geboekt bij een duitse reisorganisatie ITS , via vakantie discounter,was echt stukken goedkoper en directe vluchten
Wij vinden het echt geweldig, het weer (in oktober rond de 25 graden), de stranden, de zwembaden,de all inclusive hotels.
Het enige minpuntje vinden wij de witte wijn, is echt niet te drinken vinden wij, net azijn !!
We willen dit jaar ook in tunis gaan kijken, en mischien nog keertje de woestijn in, was heel leuk de laatste keer.