Onze ervaring met het museum voor Beeld en Geluid

hal museum beeld en geluidMedia is niet meer weg te denken uit ons leven. Bij het museum voor Beeld en Geluid ontdek je de wereld van media vroeger en nu en ga je zelf aan de slag. Een echt doe-museum dus. Dat is precies waar kinderen blij van worden. Afgelopen weekend bezochten wij deze plek onze vier kinderen en in deze blog vertel ik alles over onze ervaring met het museum voor Beeld en Geluid.

Onze ervaring met het museum voor Beeld & Geluid

Het museum voor Beeld en Geluid vind je in Hilversum, nabij het Mediapark. Als je komt aanrijden zie je het enorme, kleurrijke gebouw al van ver. Alleen dat is al een bezoekje waard. Parkeren kun je in de parkeergarage ernaast en in enkele minuten sta je bij de kassa. Daar krijg je een ring, die je nodig hebt om de activiteiten in het museum te doen. Deze ring activeer je bij de schermpjes die je tegenkomt als je de trap op gaat. Daarna kan de pret beginnen!

onze ervaring met het museum voor beeld en geluid

Wat is er allemaal te doen in het museum?

Op de eerste verdieping zie je meteen een robot. Hier kun je een selfie maken en je hebt er de mogelijkheid om alle radiostations van over de hele wereld te luisteren. Dat is natuurlijk wel heel bijzonder! Onze kinderen zaten al snel met koptelefoons op. In een ruimte hier achter vind je een groot beeldscherm waar je langs kunt lopen. Op het beeldscherm zie je dan het effect van het langslopen op het geluid. Grappig!

project space

geluid scherm

De Kinderradiofabriek

Naast deze ruimte vonden we in de ruimte ernaast de Kinderradiofabriek. De puber vond de zitzakken daar geweldig, maar ook het maken van je eigen nieuwsbericht. Er was een muur met koptelefoons waar je verhalen kon luisteren en je kon een eigen radiojingle maken. Er was ook een hoorspel èn de mogelijkheid om met onzichtbare inkt iets op te schrijven. Lekker interactief dus allemaal! Zowel voor jong als oud erg leuk.

kinderradiofabriek

Theaterzalen

In de Theaterzalen waren volgens een schema activiteiten te doen. Zo was er een presentatie van een e-sporter en de pubers konden een bootcamp vloggen volgen. Helaas kon Sterre dat niet doen, want vanwege een aangepast schema door een kinderfeestje viel de middagbootcamp uit.

museum beeld geluid van bovenaf

Sterrenshow en meer

De volgende verdieping was groot en heel interactief. Er kon geschommeld worden, je vindt er Media Ukkieland waar de kleintjes een poosje hebben gespeeld met allerlei interactieve activiteiten zoals een filmpje maken en verhaaltjes luisteren. De oudste twee deden vermaakten zich bij onder andere Toppop en gingen als presentator door de schuifdeuren de bühne op.

media ukkieland

voor media ukkieland

Bij Toppop konden de kinderen zich verkleden en met een houten gitaar op het podium een liedje uitkiezen om te playbacken. Ondertussen konden de broers en zussen het licht regelen. Dit vonden mijn kinderen heel leuk! Ik werd zelf met mijn ogen dicht een ruimte in geduwd, waar opeens de deuren open gingen en ik naar buiten moest lopen in het felle licht. Dit werd gefilmd, wat je later kon terugzien op een tv. Je kon ook een achtervolgingsscène van Flikken Maastricht naspelen en je eigen tv programmering voor de zaterdagavond inplannen. Op de foto met een bekende Nederlander behoorde ook tot de mogelijkheden.

sterrenshow

Poppen en kostuums van oude tv programma’s

Kennen jullie Paulus de Boskabouter nog? De poppen uit deze kinderserie kun je in het museum voor Beeld & Geluid vinden. Evenals een heleboel andere poppen en kostuums uit series zoals de Fabeltjeskrant en Titatovenaar. Heel grappig om te zien en natuurlijk jeugdsentiment voor de mensen die al wat ouder zijn. Voor kinderen is het gewoon leuk om te zien, die poppen. Zij kennen de programma’s meestal niet, maar gelukkig is veel op youtube terug te vinden. Wij hebben dat later thuis nog gedaan, om de kinderen te laten zien welk programma het nou was. De kinderen konden hier ook zelf geluidseffecten monteren wat ze erg leuk vonden.

lenthe koptelefoon

Oude radio’s en het jeugdjournaal inspreken

Nog een verdieping hoger kon je allerlei oude radio’s en tv’s zien, maar ook programma’s opzoeken in een mega-database van de afgelopen jaren. Zo keken wij een hele oude aflevering van Bassie & Adriaan: nostalgie! Ergens anders kon je met behulp van de autocue het jeugdjournaal inspreken. Spannend, maar ook heel grappig om een keer te doen. Je moet nog best goed opletten, dat je niet te snel spreekt en goed in de camera kijkt. Ik heb het zelf ook geprobeerd en het bleek nog best lastig. Vooral ook, omdat er allerlei mensen om je heen staan te kijken hoe jij dat doet. De activiteiten worden door de ring die je bij de kassa krijgt aangepast aan de leeftijd van het kind. Bij sommige activiteiten horen kinderen ook dat het niet geschikt is voor hun leeftijd. Ze kunnen dus niet alles doen. Na het museumbezoek ontvang je via de mail alle filmpjes, foto’s en andere media, die zijn geregistreerd via de activiteiten met de ringen.

oude filmapparatuur

ringen koppelen beeld en geluid museum

Hoe lang kun je je vermaken?

Natuurlijk ga ik niet alles verklappen over dit leuke museum van Beeld en Geluid. Ik kan wel vertellen, dat onze kinderen het erg leuk vonden. We zijn er ook best lang binnen geweest, van ongeveer half 11 ’s morgens tot 4 uur ’s middags. En eigenlijk waren we toen nog niet helemaal klaar. Tussendoor hebben we geluncht in Hilversum Centrum bij YourCoffee, ook een aanrader trouwens.

nieuws museum beeld en geluid

Winkeltje aan het einde van het museum

Ik word altijd heel blij van de winkels die je in musea vindt. Zij hebben vaak een geweldig leuk assortiment met originele en bruikbare spullen in het thema van het museum. Ook in het museum van Beeld en Geluid is dit het geval.

winkel museum beeld en geluid

Onze conclusie over het museum van Beeld & Geluid

Ik heb aan de kinderen gevraagd wat zij dit museum voor punt gaven en dat varieerde van een 8 tot een 9. Ze vonden het allemaal heel erg leuk. Voor Fee van 4 jaar was het best vermoeiend allemaal. Zij vond vooral het peutergedeelte leuk, waar ze lekker zelf kon spelen. Hier zijn bankjes voor de ouders, dus als je opsplitst is dat prima uit te houden. Yuren vond de presentatie van de e-sporter een beetje tegenvallen, hij houdt meer van de doe-activiteiten. Lenthe vond echt alles leuk en Sterre heeft als oudste het voordeel dat ze ook echt al goed kan lezen en veel begrijpt van wat er wordt uitgelegd over de media. Onze ervaring met het museum voor Beeld en Geluid is dus zeker een positieve, wij vinden het echt een aanrader.

media space

luisteren lenthe fee

Praktische informatie

Het museum voor Beeld en Geluid zit in het Instituut voor Beeld & Geluid. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Er zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en activiteiten, houdt daarvoor de website van het museum van Beeld en Geluid in de gaten. De toegangsprijs is €17,50 voor volwassenen en €9,50 voor kinderen. Met een museumjaarkaart is de toegang gratis. Tickets koop je aan de kassa of online via deze link. Er is een cafe in het museum, en in de winter tijdelijk het Top 2000 cafe, waar je terecht kunt voor iets te eten en drinken.

museum beeld en geluid toppop

Datum beoordeling
Beoordeeld bericht
Museum voor Beeld en Geluid
Aantal sterren
51star1star1star1star1star
Vorig artikelWondr Amsterdam, de instagram speeltuin voor volwassenen
Volgend artikelSesamstraat Live in het theater
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in