Tunesië. Een prachtig land in Noord-Afrika, met nog onontdekte stukken strand en bos. Met name Noord-Tunesië is nog niet doorspekt van het toerisme en zodoende een prima vakantieplek voor wie zich eens wil onderdompelen in het èchte Tunesië. In het voorjaar van 2018 was ik ook al op vakantie in Tunesië, toen zag ik vooral de toeristische highlights. Dit keer bezocht ik juist het Noorden van Tunesië, bij Tabarka, een kustplaats en de omgeving daaromheen. Het èchte Tunesië ontdek je dus in het Noorden, waar je geniet van de prachtige natuur, de warmte en de rust.
Lees ook: Tabarka Tunesië, bezienswaardigheden en mooie plekjes
Lees ook: Op vakantie naar Tunesië
Inhoudsopgave
Ontdek het èchte Tunesië in het Noorden
Waar Tunesië grenst aan Algerije vind je naast mooie stranden, lekker eten en mogelijkheden voor outdoor activiteiten als wandelen en fietsen, ook genoeg bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Het is bijna niet voor te stellen dat de Romeinen in Tunesië geweest zijn, maar er zijn genoeg archeologische sites waar je dit met eigen ogen kunt zien. Het echte Tunesië vind je dus in het Noorden, waar de toeristen nog weinig komen. Het kost namelijk wat tijd als je naar Noord-Tunesië afreist. Het wordt een echte roadtrip door het land. Wat juist leuk is, want onderweg kom je allerlei bezienswaardigheden tegen. Soms liggen die op de route, soms moet je er een klein stukje voor om rijden. Dat laatste is helemaal niet erg, want de highlights onderweg naar Noord-Tunesië zijn de moeite waard.
Bezienswaardigheden onderweg naar Tabarka
De route van Tunis naar Tabarka in Noord-Tunesië is ongeveer 3 uur rijden. Een groot gedeelte gaat door de bergen. Denk daarbij aan behoorlijk wat haarspeldbochten; voor mensen met wagenziekte een flinke uitdaging. De route is wel heel mooi: overal kom je prachtige vergezichten tegen die je de auto doen stoppen om foto’s te maken. Onderweg kun je een paar keer een dorpje of archeologische site te bezoeken, zodat je niet 3 uur achter elkaar hoeft te rijden.
Testour bezoeken
Testour is een klein dorpje dat redelijk op de route ligt naar Tabarka. Het is opnieuw opgebouwd door Joodse en Moslim vluchtelingen. In de Romeinse tijd heette het Tichilla, wat groen gras betekent. Niet zo gek, want het ligt aan het begin van de Siliana Valley en in de Medjerda Valley, beiden een groen gebied. Het dorpje zelf heeft een moskee en een badhuis. In het badhuis moeten mannen en vrouwen apart baden. Het plein voor de moskee, El Bathaa Square, is een ontmoetingsplek voor de bevolking. Er is een groot terras waar je iets kunt eten en drinken. Langs het plein loopt een straat vol kleine winkeltjes en cafeetjes. Hier koop je vers fruit en groente, kruiden of dadels.
Dougga, een mooi bewaard ruïnecomplex uit de Romeinse tijd
Je bent nu al een aardig eindje onderweg naar Noord-Tunesië, de volgende stop kun je inplannen bij Dougga. Dit is het best bewaarde ruïnecomplex van Tunesië. De naam Dougga is afgeleid van het Berberse woord Thugga, dat “park” betekent. Het stamt uit de 2e eeuw voor Christus en was een verblijf voor Berberprinsessen. Later werden er nog triomfbogen en tempels bijgebouwd, als er Romeinse keizers naar Dougga kwamen. Zoals bijvoorbeeld de komst van Hadiranus in 128 na Christus. Dougga is een enorm complex, waar je zeker een uur of twee kunt ronddwalen. De tempel is misschien wel het pronkstuk, evenals het amfitheater. Bijzonder vond ik de badhuizen met soms nog de originele mozaïeken op de vloer. Aan de achteruitgang zit een leuk restaurant, Dar Ejoud, met een heerlijke tuin waar je authentiek Tunesisch kunt lunchen.
Djebba, een natuurgebied op weg naar Noord-Tunesië
Na een heerlijke lunch vervolg je de weg naar Tabarka in Noord-Tunesië. Je maakt nog wel een tussenstop in Djebba. De bergweggetjes richting Park Djebba, geven regelmatig panoramische uitzichten waar je voor wil stoppen. Eenmaal aangekomen bij Nationaal Park Djebba vind je een klein koffietentje waar je kunt plassen (stel je hier niet teveel van voor), staan Tunesische vrouwen heerlijk traditioneel Berberbrood te bakken (je begint vanzelf te watertanden) en kun je via trappen de berg op klimmen. Onderweg kom je kleine watervalletjes tegen, die helaas in de zomer vaak droog staan. Er zijn grotten en er is een oud theater. Je kunt helemaal tot boven komen als je de trappen volgt, dit is wel een flinke klim! De beloning is echter een waanzinnig uitzicht dat absoluut de moeite waard is.
Tabarka
Tabarka is een oud vissersdorp in een baai aan de Kroumirie kust. Vroeger leefde men hier van de koraalvisserij, waar een standbeeld op één van de rotondes nog aan doet herinneren. Koraalvissen is echter verboden, dus leven de mensen tegenwoordig voornamelijk van het toerisme en de kurk. Bij de ingang van Tabarka staat een kurkfabriek met museum. Daarnaast is er in het stadje ook een pijpfabriek met een klein museum, wat je via het Tourist Office kunt bezichtigen. In de omliggende bossen groeien naast kurkbomen ook een soort bomen die lijkt op heide. Onder deze bomen vind je een soort knollen die hittebestendig zijn. Uit dit materiaal worden de pijpen om tabak te roken vervaardigd. Dat proces kun je zien in het museum. Ondanks dat koraalvissen verboden is, heeft Tabarka toch nog een winkeltje waar koraal en van koraal gemaakte sieraden verkocht wordt. Tabarka heeft een gezellige haven waar je lekker kunt eten en diverse mooie hotels langs de kust. Je kunt er fietsen, hiken door de bossen en golven. Het Genuese Fort torent boven Tabarka uit. Je kunt de klim ernaartoe eenvoudig maken via de weg bij de haven. De kustplaats is uitermate geschikt voor uitstapjes in de omgeving van Noord-Tunesië. Binnenkort schrijf ik nog een uitgebreide blog over alleen Tabarka.
Aïn Draham
Aïn Draham is een populair uitstapje, vanwege de natuurlijke bronnen die er ontspringen. Bij km paal 2 vanuit de stad in Zuidelijke richting kun je zelf dit bronwater proeven. Hier wordt ook gejaagd in de wintermaanden, vooral op wilde zwijnen. Het ligt op 40 minuten rijden van Tabarka, midden in de bergen. In de omgeving liggen bossen waar je prachtig kunt wandelen. Een gids is hier handig, want er is geen markering. Tijdens de wandeling vind je bergen vanwaar je Algerije kunt zien liggen. Onderweg kun je herders met hun schapen tegenkomen.
Beni M’tir
Op ongeveer een uur rijden van Tabarka vind je het bergdorpje Beni M’tir. Het ligt op 650 meter en je vindt er een stuwmeer en een waterval. De wandeling naar de waterval is ongeveer 3 km heen en 3 km terug. Het meer wordt bezocht door veel Tunesiërs die de rust opzoeken. Je kunt er overigens niet in zwemmen, want het wordt gebruikt om de omgeving van water te voorzien. The Green Hills resort is een eco hotel en was op het moment dat ik er was nog in aanbouw, maar dit beloofd een waanzinnig wellness resort te worden met uitzicht over het meer.
Bulla Regia
Één van de mooiste opgravingen van heel Tunesië is misschien wel Bulla Regia, een archeologische site nabij Bou Salem. Parkeren doe je voor de ingang, waar ook een toilet en klein cafeetje is. Deze plek bezoek je het liefst zo vroeg mogelijk, voor de bussen met Chinezen en Japanners aankomen. Twee uur kun je je er zeker wel vermaken, want het is een enorme stad die is opgegraven. Veel mozaïeken vloeren zijn in de huizen mooi bewaard gebleven, doordat ze onder de grond gebouwd zijn. Dit is vanwege de warme zomers, onder de grond was het dan lekker koel. Er zijn uiteraard ook baden en een amfitheater. Een gids is hier waardevol en kan je precies uitleggen hoe het er vroeger aan toe ging.
Vliegen op Tunis
Vanuit Nederland kun je eigenlijk alleen rechtstreeks vliegen naar Tunis met Tunis Air. Wij vlogen met Tunis Air, een ticket kost rond de €300 per persoon. Er zijn ook andere maatschappijen die naar Tunis vliegen, maar vaak heb je dan een tussenstop. Als je dat niet erg vindt, kun je ook wel iets goedkoper vliegen. Ik zoek mijn vluchten meestal via Skyscanner, dan boek ik de goedkoopste optie. Tunis Air vliegt trouwens alleen op vrijdag.
Auto huren bij het vliegveld
Als je ook het ongerepte Noorden van Tunesië wil gaan ontdekken, dan is het een goed idee om bij aankomst op het vliegveld een auto te huren. Ik kies eigenlijk altijd voor Sunny Cars autoverhuur, omdat het zo goed geregeld is met het all-in pakket dat zij bieden. Zeker in een land als Tunesië erg prettig om zeker te zijn dat alle verzekeringen geregeld zijn en je geen gedoe hebt als er iets gebeurd. Dat een ongeluk in een klein hoekje zit heb ik deze trip weer ervaren, toen we door ijs op de weg (je verwacht het niet in Tunesië, maar de nachten zijn in de bergen heel koud!) zo de vangrail in reden! Heel fijn als dan met één telefoontje naar Sunny Cars alles voor je geregeld wordt.
Lees ook: Het Bardo Museum in Tunis
Hotels in Noord-Tunesië
De meeste vluchten komen aan in de avond, waardoor je het beste de eerste nacht kunt overnachten in Tunis. Er is niet voldoende tijd om in het licht door te rijden naar Noord-Tunesië en dat is in de bergen wel nodig. Een mooie plek is het El Mouradi Africa hotel aan de bekendste boulevard Habib Bourguiba van Tunis. Wellicht kun je in de ochtend de Medina van Tunis nog even bezoeken of een stukje hardlopen langs de boulevard? Ook op de dag van vertrek is het handig om in Tunis of omgeving te overnachten. De laatste nacht sliepen wij in het Golden Tulip Hotel in Gammarth, wat ik misschien wel het beste vond. Een fitness, binnenzwembad en een goed Europees ontbijt met daarnaast comfortabele kamers.
Overnachten in Tabarka
In Tabarka Noord-Tunesië sliepen wij in hotel Itropika, een fijn hotel aan het strand met een zwembad, comfortabele kamers en dichtbij het centrum van Tabarka. Alles is hier op loopafstand en parkeren kun je gratis voor de deur van het hotel.
Tip: bestel hier je reisgids voor Tunesië
In samenwerking met Discover Tunisia