Met een groepje andere journalisten kreeg ik de uitnodiging: ‘Do as the locals do’ in het Brixental in Oostenrijk. Leek me ontzettend leuk, maar wat doen de locals in Oostenrijk eigenlijk? Tijd om daar achter te komen en dat is een stuk extremer dan je denkt! Ontdek het echte Oostenrijk in het Brixental!
Inhoudsopgave
Ontdek het echte Oostenrijk in het Brixental
Op nummer 1 staat dat natuurlijk wandelen. Ontelbare wandelpaden, mooie vergezichten en stromende beekjes. Recht toe, recht aan of juist bergopwaarts. Alles is mogelijk. Boven op de berg is er maar één ding dat je dan kan doen. Juist, jodelen. En hoe kun je dat beter doen dan met een jodelleraar? Peter Aschaber liet ons niet rustig op adem komen, maar begon direct de boekjes uit te delen. Dit is wat je zegt en zo doe je dat: Jiieeeehoehoehoe. Met open mond staarden we hem aan, maar het leek hem niet te deren. Hij riep de vrouw van het restaurant waar we zaten en binnen twee seconden zaten we allemaal aan de schnapps om de keeltjes te smeren. De hele middag wist hij ons te vermaken met allerlei instrumenten die wij zelf ook mochten bespelen. Ik kreeg het genoegen met de koeienbellen te rinkelen…
E-biken in de Alpen
Een andere manier om de berg op te gaan, is eBiken. Ik wist niet wat ik moest verwachten. Hier in Nederland zijn het voornamelijk 50-plussers die met deze fietsen van A naar B gaan of lange tochten maken. Ik was in geen van beide geïnteresseerd. Maar schijn bedriegt. Het was een echte e-Mountainbike en ik was blij trapondersteuning te hebben met de berg op gaan. Want dat is zwaarder dan je denkt! Het mooiste is om daarna volle vaart naar beneden te gaan, een heerlijk gevoel. De e-Mountainbike is te verstellen naar hoeveel kracht jij in je benen hebt. Met twee vingers in je neus de berg op of juist lekker hard trappen.
Paragliden in de Alpen
Waar ik het meest naar uitkeek, was het paragliden. Even leek het erop dat het niet door zou gaan vanwege onweer, maar de mannen van de vliegschool in Westendorf zeiden dat we snel naar boven moesten gaan en dan hadden we nog een kans. Snel in de lift, springen over een hek met prikkeldraad, harnas aan en gaan! En ja hoor, het resultaat was prachtig. Ook de ‘rollercoaster’ die we maakten was echt heel tof. Een geweldige ervaring. Met mijn camera kon ik een filmpje maken van de vlucht!
Restaurants in Brixental
Daarnaast zijn de Oostenrijkers heel goed in koken, en eten (vaak kon ik de porties niet eens op). In deze regio is er een soort keurmerk: KochArt. Lokale restaurants kunnen zich er bij aansluiten onder bepaalde voorwaarden. Zo blijft de kwaliteit behouden. Een van mijn favoriete plekken is Restaurant Hubertus Stub’n in Brixen im Thale met zo veel mogelijk biologisch verantwoorde ingrediënten uit de buurt. De appetizer viel direct in de smaak. Ze gebruikte een bepaald soort superfood en maakte het tot een heerlijke drank.
In Kirchberg kun je naar ‘brennerij Erber’ waar ze schnapps maken. Gewone schnapps en met allerlei smaakjes. Het wordt daar allemaal gemaakt. Oh, en de koffielikeurtjes zijn ook fijn…
Als je deze extreme dingen gaat doen, is het handig om de kinderen thuis te laten. Maar hé, een keer op vakantie met zijn twee is ook genieten! Ga je wel met de kinderen, dan kun je deze blog lezen met activiteiten voor kinderen in Brixental. Ook deze blog met tips over wandelen en slapen in een berghut en het meemaken van de traditie Feuerleuchten is de moeite waard.