Online veiligheid: hoe bescherm je jezelf op het world wide web?

Een trending topic is het zeker: je persoonlijke veiligheid in de online wereld. Veel mensen staan er niet bij stil wat ze nou eigenlijk allemaal delen en hoe veilig ze met hun persoonlijke informatie omgaan als ze online zijn. Daarom worden er steeds meer initiatieven opgezet om burgers bewust te maken van hun online gedrag en de gevaren die hierbij komen kijken. Zo heeft de overheid bijvoorbeeld deze pagina opgezet, volledig geweid aan het informeren over hoe je veilig over het internet kunt bewegen en welke rol de overheid kan spelen in het beschermen van haar burgers. Maar er bestaan ook minder serieuze initiatieven, zoals de server defense game van STRATO, waarin dit onderwerp op een speelse manier wordt aangekaart. Echter zijn er ook prima stappen die we zelf kunnen nemen om ervoor te zorgen dat we veilig op het internet zijn. Daarbij zijn de volgende punten erg belangrijk.

Deel niet zomaar persoonlijke gegevens met elke website

“Vul hier uw emailadres in” – deze zin zal je ongetwijfeld bekend voorkomen. Wellicht is het voor jou heel normaal om je emailadres in te vullen voor een bepaalde aanbieding, maar toch is dit meestal niet zo onschuldig als het lijkt. Je gegevens kunnen hierdoor gemakkelijk in handen komen van derden en sommige van dergelijke websites en formulieren zijn besmet met spambots. Om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van spam en andere ongewenste online activiteiten, is het cruciaal om kritisch te zijn op welke websites jouw emailadres en gegevens mogen ontvangen.

Wees alert als je op een openbaar wifi-netwerk zit

Als je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, zijn je gegevens minder veilig dan je denkt. Met simpele apparaatjes kunnen hackers zichzelf toegang verschaffen tot veel van jouw persoonlijke informatie, en soms kunnen ze zelfs je bankgegevens achterhalen. Online krant de Correspondent deed hier onderzoek naar; hun schokkende vondsten kun je lezen in dit artikel.

Locatievoorzieningen van social media en apps uitzetten

We besteden tegenwoordig veel tijd op onze telefoons met het gebruiken van apps en social media. Zodanig veel, dat een mindering van het social media gebruik soms een goed idee is. Echter blijven sociale apps immens populair en kan het moeilijk zijn om er afstand van te doen. Daarom is het van belang om goed te letten op je appgebruik. Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoeveel informatie apps en social media over hun gebruikers kunnen verzamelen. Zo kunnen apps zoals Facebook tegenwoordig precies uitvinden waar je bent en onder andere advertenties hierop aanpassen. Locatievoorzieningen op je mobiele apparaat zijn handig als je bijvoorbeeld een route wilt plannen of de dienstregeling van het openbaar vervoer in de buurt wilt opzoeken, maar voor andere apps zijn ze vaak niet nodig. Om te kijken welke apps jij allemaal toestemming hebt gegeven om je locatie te volgen, ga je naar de instellingen van je telefoon. Bepaal hier zelf welke apps wel en welke apps absoluut niet toegang tot je locatie mogen hebben.

Ben je zelf veel bezig met online veiligheid en heb je nog tips? Laat het weten in de comments!

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #170
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #171
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in