Nationale Voorleesdagen, tips voor activiteiten met kinderen

DOK voorlezenDe Nationale Voorleesdagen zijn een jaarlijkse traditie die sinds 2004 georganiseerd wordt door de CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). Ze vinden elk jaar plaats in januari en wordt dan afgetrapt met het Nationale Voorleesontbijt. Dit jaar zijn de Nationale Voorleesdagen van 22 januari tot en met 1 februari. In deze periode zijn er door het hele land allerlei activiteiten, zowel op scholen, kinderdagverblijven en bij gastouders, als in bibliotheken. Het doel van de Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.

Voordelen van voorlezen

Er zitten namelijk nogal wat voordelen aan voorlezen. Ten eerste heeft het een enorm positief effect op de woordenschat, zo blijkt uit onderzoek. Kinderen die al van heel jongs af aan worden voorgelezen, hebben een veel grotere hoeveelheid woorden tot hun beschikking dan kinderen die niet of weinig zijn voorgelezen. Ook verloopt de ontwikkeling van spelling en tekstbegrip beter als kinderen veel zijn voorgelezen. Tot slot heeft het ook een positief effect op de band met je kind als je vaak voorleest. Kinderen vinden het gezellig en beleven er veel plezier aan.

Vanaf welke leeftijd kun je voorlezen?

Voorlezen kan al vanaf heel jong. Denk aan het kind van een half jaar dat samen met mama plaatjes bekijkt. Iets ouder kunnen kinderen het juiste plaatje aanwijzen en nog iets ouder kunnen ze het woordje misschien wel nazeggen. Vanaf ongeveer anderhalf jaar kunnen kinderen simpele boekjes al echt begrijpen. Natuurlijk wordt er op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen volop voorgelezen, maar het advies is om dit ook thuis dagelijks te doen. Misschien zelfs wel vaker dan eens per dag! Veel ouders bouwen voorlezen in bij het bedritueel: voor het slapen gaan nog even een verhaaltje lezen. Toch is het ook erg leuk om ’s morgens of ’s middags samen knus op de bank een prentenboek te pakken. Het kost vaak niet langer dan een kwartier, maar je geeft je kind er zoveel extra’s door mee.

Voorlezen verwerken met activiteiten

Nu kun je natuurlijk alleen een boek voorlezen, maar het gaat voor kinderen nog meer leven als je er activiteiten omheen verzint. Het helpt om in thema’s te werken, ook thuis. Thema’s kunnen ontstaan door aan te sluiten bij de seizoenen en daar boekjes en activiteiten bij te verzinnen, maar je kunt het ook omdraaien. Kies een mooi prentenboek en laat dat het weekthema zijn waar je allerlei activiteiten omheen verzint. Als je dat wekelijks doet, behandel je al gauw zo’n 53 boeken per jaar. Leuk toch?

Welke activiteiten kun je doen rondom prentenboeken?

Als je het lastig vindt om zelf activiteiten te verzinnen, dan helpt het misschien om deze lijst voor jezelf te onthouden. Deze activiteiten kun je eigenlijk bij ieder prentenboek wel verzinnen. Als je zelf niet zo creatief bent, dan tik je het gewoon in op google en kijk je wat er tevoorschijn komt.

  • liedje leren/zingen
  • tekenen
  • knutselen
  • spelletje
  • drama
  • spelen

Prentenboek van het jaar 2020

Voor de Nationale Voorleesdagen wordt altijd één prentenboek uitgelicht als prentenboek van het jaar. Dit jaar is dat het boek Moppereend. Ter gelegenheid van de Nationale Voorleesdagen is er een speciale editie van dit prentenboek uitgegeven, een versie met een klein knuffeltje. Rondom dit boek heb ik allerlei activiteiten uitgewerkt volgens het hierboven beschreven stappenplan, zodat je kunt zien hoe ik dat doe. Er zijn namelijk genoeg activiteiten rondom moppereend te verzinnen.

Lees ook: Activiteiten Moppereend

De prentenboeken Top 10 voor de Nationale Voorleesdagen

Het comité van jeugdbibliothecarissen maakt ieder jaar een Prentenboeken TopTien en kiest dus ook het prentenboek van het jaar. Als je het leuk vindt om je kind een prentenboek cadeau te doen tijdens de Nationale Voorleesdagen, dan is het een goed idee om hier iets uit te kiezen. Hieronder vind je de Prentenboeken TopTien van dit jaar. Stuk voor stuk hele leuke boeken om voor te lezen aan jonge kinderen.

  1. Spelen tot het donker wordt (Querido) Hans Hagen, Marit Törnqvist, Monique Hagen
  2. Moppereend (Lemniscaat) Joyce Dunbar en Petr Horáček, vertaald door Jesse Goossens
  3. De hapgrage krokodil (Vries-Brouwers) Jonnie Wild en Brita Granström en vertaald door Ineke Ris
  4. Deze ridder zegt NEE (Gottmer) Lucy Rowland en Kate Hindley, vertaald door Bette Westera
  5. Een schildpad was zijn schildje kwijt (Gottmer) Marjet Huiberts en Carmen Saldaña
  6. Van 1 tot 10 (Gottmer) Mies van Hout
  7. Zó moe en toch klaarwakker  (Hoogland & Van Klaveren) Susanne Strasser, vertaald door Berd Ruttenberg
  8. De boer en de dierenarts (De Eenhoorn) Pim Lammers en Milja Praagman
  9. De grote vijf (Clavis) Bella Makatini en Judi Abbot
  10. Otto groot, Otto klein (Lannoo) Tom Schamp

nationale voorleesdagen prentenboek toptien 2020

Het Nationale Voorleesontbijt

De aftrap van de Nationale Voorleesdagen gebeurt traditiegetrouw met het Nationale Voorleesontbijt. Hiervoor worden bekende Nederlanders uitgenodigd om op diverse scholen voor te komen lezen, om zo te laten zien dat ze voorlezen belangrijk vinden. Dit zijn de zogenoemde VIP-Voorleesontbijten. Scholen organiseren zelf soms ook een voorleesontbijt met een schrijver uit de stad waar ze gevestigd zijn.

Activiteiten bij bibliotheken en scholen rondom de Nationale Voorleesdagen

Eigenlijk alle bibliotheken en scholen organiseren leuke activiteiten rondom voorlezen. Als je wil weten wat er bij jou in de buurt te doen is voor je kinderen, dan kun je kijken op de website van de Nationale Voorleesdagen. Op de website van je eigen bibliotheek kun je ook informatie vinden. Bij onze bibliotheek in Delft, DOK, zijn er ook activiteiten.

nationale voorleesdagen prinses laurentien

Vorig artikelActiviteiten Moppereend, het prentenboek van het jaar 2020
Volgend artikelVoorhoofdthermometer, mijn ervaring
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in