Naar de middelbare school: tijd voor een nieuwe fiets!

Naar de middelbare school: tijd voor een nieuwe fiets!Onze Sterre is inmiddels in haar laatste basisschooljaar en gaat volgend jaar naar de middelbare school. Ze is inmiddels aangemeld op de school van haar keuze. Die is niet zo ver weg als de mijne vroeger: ik moest elke dag zo’n 30 minuten heen en terug fietsen. Sterre red het met een kwartiertje. Toch moet ze wel op de fiets, want ze moet immers ook een zware tas meesjouwen. Naar de middelbare school: tijd voor een nieuwe fiets! Dat hoor ik in elk geval veel om me heen. De meeste ouders stellen het kopen van een nieuwe fiets uit tot een kind naar de middelbare gaat.

Naar de middelbare school: tijd voor een nieuwe fiets!

Veel kinderen maken in het laatste jaar van groep 8 een groeispurt door. Vooral de meiden. Bij jongens komt de echte groeispurt vaak iets later. Dat betekent dat hun huidige fiets te klein wordt en mogelijk niet meer aan alle eisen voldoet die een fiets voor de middelbare school heeft. Groep 8 of de brugklas is dus een prima moment om een nieuwe fiets aan te schaffen voor je kind. In de meeste gevallen kan je kind lang doen met deze fiets. De fiets die ik kreeg toen ik 12 werd, daar heb ik op gefietst tot mijn 19e.

Waar let je op bij het kopen van een fiets?

Er zijn verschillende keuzes te maken als je besluit een nieuwe fiets te kopen voor je kind die naar de middelbare school gaat. Het belangrijkste punt is natuurlijk de maat. Daarnaast kun je afwegen of je voor een nieuwe fiets of een tweedehandsfiets gaat, wat voor soort fiets je kiest: een omafiets, stadsfiets, racefiets, sportfiets, mountainbike of elektrische fiets bijvoorbeeld. De Omafietsen van Mantel schijnen erg hip te zijn. Tot slot is het goed om na te denken over de accessoires op de fiets en een eventuele verzekering.

Hoe kies je de juiste maat?

Als je kind een jaar of 12 wordt, dan zijn er eigenlijk twee maatopties. Of je kiest voor een 26 inch fiets, iets wat past bij kinderen die kledingmaat 140-152 dragen en rond de 1.45 m lang zijn. Het kan ook zijn dat je kind op twaalf jarige leeftijd al groter is dan 1.52 m. In dat geval kun je direct voor een 28 inch fiets kiezen, dat is een volwassen formaat. Je hoeft dan dus geen nieuwe fiets meer te kopen vanwege het formaat, alleen omdat een fiets na een aantal jaren fietsen en buiten staan kan verouderen.

Nieuw of tweedehands

Indien je het kunt betalen, zou ik als je kiest voor een fiets met volwassen formaat, gewoon voor een nieuwe kiezen. Daar kan je kind dan weer jaren mee doen. Mocht het qua budget er niet in zitten, geen stress, ook tweedehands kun je prima fietsen scoren.

Accessoires op je fiets

Als je de keuze voor een fiets hebt gemaakt, vergeet dan niet na te denken over een goed slot. Zeker in de Randstad is dat (helaas) nodig. Ik heb hier voor mijn huis op klaarlichte dag zelfs een bakfiets gestolen zien worden. In een paar tellen tijd knippen ze zo het slot door en weg zijn ze. Investeren in een heel sterk slot is dus zeker de moeite waard. Zorg ook dat een fiets voldoet aan de eisen voor fietsverlichting, want als je kind naar de middelbare school gaat zal het in de winter door het donker moeten fietsen en dan is fietsverlichting heel belangrijk! Hier kun je nog meer tips vinden over het kiezen van een fiets voor je tiener?

Vorig artikel5 leuke Valentijnscadeaus die je snel zelf kunt maken
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #214
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

2 REACTIES

  1. super belangrijk ook, maar niet heel makkelijk te vinden: Een fiets met (liefst automatische!) verlichting via een naafdynamo. Dan ben je niet alleen van het gedoe met batterijtjes af maar ook kan je kind niet vergeten het licht aan te zetten en zijn ze altijd goed zichtbaar!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in