Museum Hoge Woerd, een gratis uitje

castellum hoge woerd voorkant fortRecent bezochten wij Museum Hoge Woerd. Ik had eigenlijk nooit eerder van dit museum gehoord, maar doordat we in de buurt van Utrecht gingen eten zochten we een leuk uitje in die omgeving. Ik werd getipt over dit museum en we besloten er heen te gaan. Tot onze grote verbazing bleek dit museum volledig gratis. Erg leuk, want zo is het ook toegankelijk voor gezinnen die wat minder te besteden hebben. Het is bovendien een museum dat de moeite waard is. In deze blog ga ik alles vertellen over Museum Hoge woerd, Woerd, een gratis uitje! 

Lees ook: Leuke activiteiten voor de herfst: een herfstbucketlist!

Lees ook: Liemes Utrecht, Wereldkeuken en Fooddistrict

Museum Hoge Woerd, een gratis uitje

Je ziet het Castellum, waarin het museum gevestigd is, al van verre liggen. Parkeren kan bij het parkeerterrein aan het begin van de straat of langs de weg aan de straat zelf. Het zal van de drukte afhangen of je dichtbij kunt parkeren. Wij hadden een plek langs de straat, maar vrij ver naar achteren. Parkeren is trouwens gratis. Daarna gingen we naar binnen in het kasteel. Daarom heet het ook wel Castellum Hoge Woerd. Veel mensen die in de buurt wonen komen er regelmatig. Het zal snel duidelijk worden waarom, want ik ga alles vertellen over dit leuke archelogisch museum. 

Museum Hoge Woerd, een gratis uitje

Castellum Hoge Woerd in Utrecht

De publiekstrekker van Museum Hoge Woerd is het 2000 jaar oude Romeinse schip, dat met zijn volledige inventaris gevonden is in het gebied Leische Rijn. De grens van het Romeinse Rijk noem je de Limes. In het Latijn betekent Limes namelijk grens. De grens van het Romeinse Rijk liep namelijk tweeduizend jaar geleden dwars door Nederland, langs de Rijn. De Romeinen bouwden hier allerlei wachttorens en legerkampen. In dit gebied zijn ontzettend veel overblijfselen gevonden uit de Romeinse tijd, die in Castellum Hoge Woerd worden tentoongesteld. Dit is zo bijzonder, dat dit gebied, de Neder-Germaanse Limes, in 2021 werd toegevoegd aan de lijst van UNESCO Werelderfgoed. 

Limes, de grens van het Romeinse Rijk

Wat kun je doen in Museum Hoge Woerd?

Je ben niet snel uitgekeken in dit mooie gratis museum. Nadat je langs gelopen bent bij de kassa, waar je dus niet hoeft te betalen, maar ze wel graag je postcode willen weten en het aantal personen, is het ‘t meest logische om het Romeinse schip te bekijken. Dit is prachtig tentoongesteld in de grote ruimte en rondom vind je informatie en uitleg over het schip. Mijn kinderen hadden niet zoveel geduld om dit te lezen, maar ik vond het leuk. Later heb ik het ze verteld. Er stond bijvoorbeeld dat het schip in 1997 is ontdekt bij De Meern en pas in 2003 is opgegraven. Omdat het ‘t eerste scheepswrak is dat bij De Meern gevonden is, hebben ze het schip de naam De Meern 1 gegeven. Er zijn later in de omgeving nog 6 andere scheepswrakken gevonden, maar geen enkele was zo compleet als deze. Er zat zelfs een kajuit op waarin meubels, gereedschap en persoonlijke spullen zijn gevonden. Een deel daarvan ligt in de vitrines in het museum. 

Romeins scheepswrak museum hoge woerd

Beklim de muren van het Castellum

Het museum is gebouwd als een soort Romeins fort. Je kunt het helemaal rondom lopen. Vanaf hier heb je een mooi zicht op de binnenplaats, waar ook het gezellige terras van het café zit. Toen wij er waren eind oktober was het een wonderlijk warme dag en zaten er veel mensen buiten. De kinderen konden lekker spelen op de binnenplaats of bij de dieren gaan kijken. Er was ook een activiteit gaande met schilden. 

castellum hoge woerd binnenplaats

schilden museum hoge woerd

Leer over de geschiedenis van vroeger tot nu

Dit archeologiemuseum zou natuurlijk niet compleet zijn als er werd uitgelegd hoe het Romeinse Rijk tot stand kwam en ook hoe het weer verdween. In een andere vleugel van het museum wordt dit op een leuke en interactieve manier uitgelegd. Je kunt lezen, filmpjes kijken, een online quiz doen en nog veel meer. Er is ook vanalles te zien in de vitrines. Mijn kinderen vonden het erg leuk. Het sloot goed aan op een museum dat wij eerder die week in Drenthe hadden gezocht qua informatie, het Hunebedmuseum in Borger.  Dit ging over de trechterbeker periode en die kwam ook hier weer terug. Als je een kind hebt in de leeftijd van 12-13 jaar, is het slim om goed op te letten. Deze leerstof komt in de brugklas terug en het is veel leuker om het in een museum te leren dan uit een boek, toch?  Ik vond het zelf als ouder ook heel informatief, want veel van wat ik over de geschiedenis geleerd heb is toch al weggezakt. 

wand met tijdlijn van prehistorie tot nu museum hoge woerd

film in de rondte in museum hoge woerd

Doe een speurtocht of doe met met het Archeolab

De entree van het museum is gratis, maar je kunt, ook om het museum te steunen, een leuke speurtocht aankopen bij de kassa. Zo kunnen kinderen vragen beantwoorden door in het museum goed op te letten, maar ze kunnen ook een spannende en actieve speurtocht doen om een code te ontcijferen van een kistje dat er staat. Zou het lukken om de code te kraken? In het Archeolab kunnen kinderen oa proefjes doen. Wat er te doen is en of je je kind daar voor wil inschrijven kun je zien op de website. 

Speurtochten museum hoge woerd

Onze ervaring met Museum Hoge Woerd

Wij vonden Museum Hoge Woerd een erg leuke activiteit en vooral ook leerzaam. We zijn ongeveer 2 uur bezig geweest in het museum en hebben ook nog een tijdelijke tentoonstelling bezocht. Als je deelneemt aan speciale activiteiten kun je je er nog langer vermaken. Na afloop dronken we nog een drankje in het restaurant. Het eten zag er ook erg smakelijk uit, maar wij gingen die avond al dineren bij Liemes in Utrecht, dus we hebben niks van eten besteld. Dit gratis uitje is een aanrader! Meer tips voor Utrecht? Time To Momo weet de leukste plekjes!

munten vondst in museum hoge woerd bij leidsche rijn gevonden voorwerpen in museum hoge woerd

Vorig artikelKistefos museum The Twist Jevnaker in Noorwegen
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #406
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in