Mijn ervaring met de Elfstedentocht fietsen

juut lau op de fiets knooppunt 11Het is een bucketlist dingetje, de Elfstedentocht fietsen. In het voorjaar van 2019 schreef ik al dat ik dit wilde doen, maar dat jaar kwam het er niet van. Dit jaar ontstond het idee opnieuw en Laura wilde wel met mij mee. We wilden echter al vrij snel gaan, en we ontdekten dat het best lastig was om alles geregeld te krijgen in een tijd dat veel Nederlanders in eigen land op vakantie gaan. Via via hoorde ik over Elstedentrips. Zij kunnen de hele tocht voor je regelen, inclusief overnachtingen, lunch en diner. Ze kennen de leuke adresjes en verrassende mogelijkheden op de route. Voor ons regelde ze bijvoorbeeld een sloeptocht met Schipper. De fietsen konden gewoon mee aan boord! Helemaal op maat, zodat het afgestemd is op jouw budget en jouw wensen. Uiteindelijk hebben wij dus alles uit handen gegeven. Dat vonden we best spannend, maar ik kan nu zeggen: het was allemaal top geregeld! Mijn ervaring met de Elfstedentocht fietsen lees je in deze blog!

Bekijk ook: kaart Schaatspret van Marjan van Zeyl

Mijn ervaring met de Elfstedentocht fietsen 's morgens vroeg op de fiets elfstedentocht

De Elfstedentocht fietsen in drie dagen, dit is mijn ervaring!

Er circuleren meerdere routes van de Elfstedentocht online, maar wij wilden die van 265 km via de knooppunten fietsen. Wij fietsten de Noordelijke route door bestemming Noardwest: Uytland.nl en Greidhoeke.com. Uiteindelijk is deze iets ingekort, omdat ik op de eerste dag erg last van mijn knie kreeg. Achteraf was dat misschien niet nodig geweest, want de pijn was de volgende dag compleet verdwenen. Het was in elk geval wel fijn dat het kon. Zo flexibel is Catharina van Elfstedentrips dus. Mijn ervaring met de Elfstedentocht fietsen door haar georganiseerd is dan ook erg goed!

proost op de elfstedenfietstocht

De route

De route bestaat uit knooppunten. Catharina stuurt die per dag via WhatsApp naar je toe. Je moet dan wel de app Route.nl op je telefoon zetten, want daarin opent hij de route. Dat werkte heel fijn. De app kun je tussendoor gewoon afsluiten en opnieuw opstarten. Hij geeft ook de snelheid aan die je fietst en hoeveel km je nog moet die dag. Het werkt heel handig. Ik had de telefoon op mijn stuur bevestigd en als hij leeg was wisselden we van telefoon en legde ik de mijne op een powerbank in mijn fietstas. Heb je de app trouwens niet, dan is dat ook geen probleem, Elstedentrips print dan gewoon de knooppunten voor je uit op labels die je aan je stuur kunt bevestigen.

Waar starten?

Officieel start de schaatroute in Leeuwarden en eindigt daar ook weer, maar je kunt op de fiets natuurlijk in iedere Elfstedenstad starten. Wij begonnen in IJlst, omdat dit het beste uitkwam vanuit Easterein, waar we hebben overnacht. Achtereenvolgens was de route: IJlst-Sneek-Sloten-Stavoren-Hindelopen-Workum-Bolsward-Harlingen-Franeker-Dokkum-Leeuwarden.

Mijn ervaring met de Elfstedentocht fietsen

Een stukje met een sloep

Iedereen kan de Elfstedentocht fietsen. Elfstedentrips vind het leuk om ook iets verrassends in de route aan te brengen, om zo een stukje beleving toe te voegen. Voor regelde zij  een traject via de schaatsroute van Bolsward tot Kimswerd met een luxe sloep met schipper. De fietsen konden gewoon mee aan boord, ideaal! Eventueel kan ze ook voor je regelen dat je zelf een traject vaart met een sloep, maar wij vonden het met een schipper ook heel leuk. Catharina had dit voor ons geregeld via Sloepverhuur Bolsward. Schipper Richard is een toffe vent, die zorgt voor koffie, oranjekoek en drankjes aan boord. Verder hoef je alleen maar te genieten van de prachtige uitzichten, mooie luchten en grappige diertjes die je onderweg tegenkomt. Hoeveel kilometer je met de sloep vaart kan in overleg. Ik vond de 2 uur die wij aan boord doorbrachten precies goed. Fijn om even uit te rusten en ik heb ontzettend veel foto’s gemaakt.

boot sloepverhuur bolsward

Mijn ervaring met de Elfstedentocht fietsen varen fietsen op de boot

Overnachten tijdens de Elfstedentocht op de fiets

Wij hebben de tocht in 3 dagen gedaan. De avond van tevoren waren we al aangekomen in Easterein. Ik had heel graag bij de B&B Elfstedenstate willen slapen. Deze is van Catharina zelf en de kamers zijn helemaal ingericht in de sfeer van de Elfstedentocht. Helaas zat ze al helemaal vol, maar ze heeft voor ons een prachtige plek in de B&B van haar buurvrouw weten te regelen. B&B De Oude Dame is een schitterend pand met een enorme kamer die helemaal ingericht is in de sfeer van het huis. ‘s Morgens kun je bij mooi weer in de tuin ontbijten. De eigenaars zijn hartelijke mensen en het ontbijt was geweldig. Een eitje, wentelteefjes, niets is teveel en we hadden dan ook een stevig ontbijt achter de kiezen om de eerste fiets uren mee door te komen.

bb de oude dame easterein

Mijn ervaring met de elfstedentocht fietsen Bed and Breakfast de oude dame easterrein

Overnachten in Workum

Na onze eerste fietsdag hebben we overnacht in Workum. Het Gastinn hotel zit net voor het centrum en is een heel fijn hotel. Het ligt aan het water, waardoor je ‘s morgens een prachtig uitzicht hebt tijdens het ontbijt. Het hotel is tof ingericht. De kamer die wij hadden was ook fijn. Niet groot, maar schoon en netjes. Wij wilden eerder weg dan het ontbijt, en dat was geen probleem. Er werd iets voor ons klaar gezet in de koelkast wat we zelf konden pakken. De fietsen konden in een afgesloten ruimte en we werden heel vriendelijk geholpen. Vanuit het hotel kun je in 500 meter naar het centrum lopen, waar diverse restaurantjes zitten.

gastinn hotel ontbijt

Overnachten in Oude Biltzijl

Onze laatst overnachting zaten we in een trekkershut. Misschien niet iets waar je meteen aan zou denken, want geen eigen sanitair, maar als je de foto’s ziet van dit prachtige plekje bedenk je je misschien wel. De trekkershut zelf was namelijk hartstikke mooi. Niet groot, maar van alle gemakken voorzien. Prima bedden, koelkast, water en een aanrecht, tafel met stoelen en een waanzinnige uitzicht over de weilanden. De zonsondergang en zonsopkomst zijn bij helder weer memorabel. Op het terrein zitten trouwens heel veel leuke dieren, zoals alpaca’s en walibi’s, die de trotse en vriendelijke eigenaar graag aan je laat zien. De fietsen konden overdekt staan. Wij vonden het een hele fijne plek!

hoeve noordveld graan

Hoeve Noordveld

Eten & drinken tijdens de Elfstedenfietstocht

Je kunt natuurlijk zelf een goed gevulde broodtrommel meenemen. Je komt onderweg heel mooie plekjes tegen om te picknicken. Midden in de natuur. Denk in dat geval ook aan een kleedje, zodat je niet in het gras hoeft te zitten. Dat prikt zo aan je benen. Soms zijn er trouwens ook picknicktafels. Wij vonden het leuk om onderweg lekker op terrasjes te zitten. Je komt door zoveel leuke stadjes en dorpjes, dat er overal wel iets te vinden is. Catharina van Elfstedentrips kan je hier ook goed in adviseren en het zelfs voor je regelen. Voor ons had ze overal een fijne lunchplek en dinerplek gereserveerd. Wel fijn, zeker op drukke dagen, dan zitten veel terrassen bomvol. Ideaal als er dan voor jou gewoon een tafel klaar staat. De plekken waar wij gegeten hebben en van harte kunnen aanraden:

  • Bergsma Easterein, een fantastisch restaurant. Heel oud, kijk vooral ook even binnen, want het is nog helemaal authentiek. Buiten op het terras zit je heerlijk, met uitzicht op de ondergaande zon.

Bergsma Easterrein

  • De Zeven Wouden in Sloten is een restaurantje met uitzicht op het water als je op het terras zit. Dit is een plek waar veel Elfsteden-mensen stoppen, dus het is er altijd druk. Je zit er leuk, maar het eten vond ik niet geweldig. Mijn warme broodje was namelijk koud en de kaas niet gesmolten. Mogelijk mede door de drukte hoor. (overigens was deze lunchplek niet door Catharina geregeld, dat had ze natuurlijk beter wel kunnen doen) Er zitten langs het water nog meer tentjes, die mogelijk leuk zijn. Ik zag een klein eindje verderop, bij Wijckel een leuke theetuin “Under de Toer“, als ik dat eerder had geweten was ik daar misschien wel gaan lunchen. Deze is wel alleen open bij mooi weer.
  • In Workum aten wij bij de Smidte, deze zat op 500 meter lopen van ons hotel. Hele lieve eigenaars, die ondanks dat we tegen sluitingstijd van de keuken aankwamen toch nog een lekker visje en biefstukje bakten. Dat smaakte ons opperbest!
  • Hotel de Greate Pier in Kimswerd is ook echt een aanrader. Een heel fijn plekje in een idyllisch dorpje. Ze hebben een lekker terras, maar ook binnen zit je leuk. Wij aten er oranjekoek, een must natuurlijk als je in Friesland bent. De koffie was eveneens erg lekker, ze hadden ook decaf. Leuke eigenaars, die het verhaal van de Greate Pier prachtig kunnen vertellen (vraag er gerust naar).

hotel de greate pier

  • De Poort van Franeker, zit net een beetje buiten Franeker, maar met een schitterend uitzicht op het water. Je ziet zo de bootjes voorbij komen. We hebben er heerlijk geluncht, uit de wind. De bediening was erg aardig en de broodjes en soep heerlijk. Na zo’n fietstocht smaakt dat wel!

de poort van Franeker

  • Het Grauwe Paard in Oude Biltzijl zit op loopafstand van de trekkershut. Hier komt iedereen samen, jong en oud zit op het terras of lekker binnen bij minder weer. Er is een speelhoekje voor de kinderen en mijn kabeljauw was echt perfect gebakken. De eigenaar, Auke, kan mooie verhalen vertellen over de twee keer dat hij met zijn boot achter Maarten van der Weijden voer, toen hij zijn Elfstedenzwemtocht deed. Je kunt er ook een zaaltje huren.

het grauwe paard oude bildtzijl

  • ‘t Raedhus in Dokkum, daar zit je eerste rang op het terras als de Elfstentocht met schaatsen is. Voor ons was het net iets te koud om op het terras te zitten, maar binnen was het ook prima toeven. We hebben heerlijk gegeten en het interieur is erg leuk, met mooie lampen, stoelen en een grote foto van de Elfstedentocht op de muur. Sfeervol!

t raedhus dokkum

  • Theetuin de Dille in Easterwierrum: hier waren we nog slechts 10 km van Easterein verwijderd, terug bij de auto. Deze theetuin is heel mooi gelegen, aan het water. Tegenover zit een pluktuin, waar je voor €4 je eigen bos bloemen kunt plukken.

theetuin de Dille

Natuurlijk kom je onderweg nog veel meer leuke restaurantjes tegen, ik raadpleeg vaak ook TripAdvisor voor tips.

fietspad hegebeintum

Bezienswaardigheden op de route

Je kunt natuurlijk de Elfstedentocht net als wij in drie dagen doen, maar dan heb je weinig tijd om onderweg alle plekjes goed te bekijken. Friesland is supermooi, dus als je de tijd hebt, kan ik je aanraden om er gewoon een week voor uit te trekken. Er zijn namelijk onderweg ontzettend veel mooie plekjes, gezellige stadjes en bezienswaardigheden om te bekijken. Sowieso wil je natuurlijk in alle elf steden de fontein zien. Iedere Elfstedenstad heeft namelijk een Elfstedenfontein. We hadden gelukkig de tijd om die overal te bezoeken. Maar ook de volgende bezienswaardigheden zijn de moeite waard:

  • De vlindertuin bij Oude Biltzijl
  • Hegebeintum Terp, de hoogste terp van Friesland is prachtig!

terp hegebeintum

  • Bruggetje van Bartlehiem
  • Het Elfstedenbruggetje met de tegeltjes van de deelnemers bij Wynsum

tegeltjesbrug elfstedenmomnument

  • De mummies van Wiuwert

wiewert mummiers

  • Bierbrouwerij Brouwdok in Harlingen
  •  Planetarium in Franeker en nog veel meer
  •  Seedykstertoer in Uytland
  •  Uniastate in Bears (greidhoeke)

Tips

  • Neem zonnebrandcreme mee, al is het niet eens echt lekker weer, de hele dag de zon op je gezicht veroorzaakt toch verbranding.
  • Denk ook aan zonbescherming voor je lippen. Mijn onderlip is op de laatste dag verbrand, ik heb nog 2 dagen met een dikke lip rondgelopen.
  • Doe een broek met zeem aan of, als je zoals ik in een jurkje fietst, kies voor speciaal fietsondergoed. Doe daar geen ondergoed onder aan trouwens, zoals ik wel deed (wist ik veel) Dan krijg je nog steeds dat er randjes gaan schuren.
  • Een lichtgewicht regenjas is ook handig, trek ‘m tijdig aan, want een korte bui kan je al drijfnat maken. Zorg ook voor minimaal 1 setjes droge kleding, zodat je je kunt omkleden als je echt nat bent en koud wordt.
  • Neem een telefoonhouder voor je fietsstuur mee, zo kun je je smartphone daarop bevestigen. Ik heb altijd een Bike Citizen, ideaal ding en niet duur.
  • Denk aan hervulbare flesjes water. Ik had er twee bij me, die ik regelmatig vulde onderweg. Zeker op een hete dag zul je veel drinken en dan is twee flesjes zelfs nog aan de weinige kant. Ik had zelf twee doppers mee, omdat die ook lekker licht zijn, maar ze bestaan in alle soorten en maten, dus kies wat jij mooi en handig vindt.
  • Een goede fietstas is onmisbaar. Zeker als je ook nog een paar overnachtingen doet heb je echt wel wat ruimte nodig. Ik had een enkele fietstas van 25 liter en daar was ik heel blij mee. Deze had ook een schouderhengsel. Ik had ‘m zo op de fiets en er weer af, en kon ‘m eenvoudig meenemen als we ergens gingen overnachten of wat drinken op een terras.
  • Ook een grote powerbank is iets dat je moet hebben. Op je mobiele telefoon draait de app Route.nl de hele dag, dus na een paar uur is deze leeg. Dan is het handig als je die op een terrasje even kunt opladen. De mijne kon ik wel 4 keer gebruiken om op te laden, ideaal voor onderweg.
  • Kies voor schoenen die lekker zitten. Ik had gewoon sandalen aan, maar sneakers kunnen ook fijn zitten.
  • Denk aan een elastiekje voor je haar. Als het waait en je hebt lange haren, dan is het heel vervelend als je ze niet vast kunt maken.
  • Vergeet je camera niet! Je komt op zulke mooie plekjes, die wil je echt vastleggen.
  • Zorg ook voor wat los geld. Op de route kom je 2 x een pontje tegen dat je moet betalen en dat kan alleen contant.

Mijn ervaring met de Elfstedentocht fietsen pontje wyns

Het weer tijdens de Elfstedenfietstocht

Het fijnste is het natuurlijk om de Elfstedenfietstocht te doen als het windstil is en zonnig. Aan de andere kant hoort een beetje onstuimig weer ook wel bij het avontuur van deze ervaring. Wij hadden de eerste dag prachtig weer, maar wel heel veel harde wind. Met name het stuk van Sloten tot aan Stavoren was ontzettend pittig. De wind met kracht 5/6 pal tegen en sommige stukken over de dijk gingen ook nog licht omhoog. De dag erna hadden we mooi weer en nog steeds harde wind, maar toen hadden we die grotendeels mee. De laatste dag hadden we een paar flinke buien en wind tegen, dat was behoorlijk zwaar. Voordeel is dat we wisten dat het de laatste dag was. Ik kan me voorstellen dat als je alle dagen veel regen en wind hebt, het een stuk minder leuk is om te doen.

Mijn ervaring met de Elfstedentocht fietsen hegebeintum

Mijn ervaring met de Elfstedentocht fietsen varen door het friese land

Wil jij ook de Elfstedentocht doen?

Dit was mijn ervaring met de Elfstedentocht fietsen. Op Instagram heb ik de hele tocht uitgelicht, zodat je het kunt bekijken (zie de bolletjes onder mijn profiel) Ben je door deze blog geïnspireerd geraakt, en wil je ook een keer de Elfstedentocht fietsen? Of misschien wel lopen, varen, suppen of met een scooter? Alles kan. Catharina van Elfstedentrips kan het helemaal voor je regelen, van begin tot het eind en met welk vervoermiddel dan ook. Het kan luxe of het kan low budget, alles is mogelijk. Bel of mail haar om af te stemmen, ik kan uit eigen ervaring zeggen dat alles meer dan top geregeld is via Elfstedentrips! Dus: bel catharina van Elfstedentrips.com!

Mijn ervaring met de Elfstedentocht fietsen elfstedenmedaille

Mijn ervaring met de Elfstedentocht fietsen medaille en stempels

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #295
Volgend artikelStem mee voor speelgoed van het jaar 2020
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in