Marken bezoeken: bezienswaardigheden en highlights

Marken jan 2023Marken bezoeken is iets wat iedereen in ons land zeker gedaan moet hebben. Dit schiereiland is een prachtig stukje Nederland. Het ligt aan het Markermeer en is het beste te bereiken via de Zeedijk N518 vanuit Uitdam of Monnickendam. Het gebied rondom Marken wordt ook wel Waterland genoemd. Een dagje Marken is een must als je van mooie Nederlandse plekjes, highlights en bezienswaardigheden houdt. Je vindt er musea, leuke restaurantjes en idyllische plekjes. Bovendien kun je er goed wandelen en fietsen. 

Lees ook: De meest bijzondere restaurants van Nederland

De geschiedenis van Marken

Voor ik Marken ging bezoeken vroeg ik me af hoe dit (schier)eiland nu eigenlijk is ontstaan. Het Markermuseum bood raad. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van en op Marken, doet er zeker goed aan om dit museum te bezoeken. Hier krijg je veel informatie over het leven op Marken, al vanaf 1164. Marken betekent namelijk eigenlijk “grensland”, en dat is niet voor niks. Het veen ging over in water vanaf het toenmalige Flevomeer. Door een stormvloed in 1164 wordt een grote hoeveelheid land weggeslagen en vanaf dat moment blijft het eiland Marken over. Rond de 13e eeuw werd het eiland vooral bewoond door Monniken, die ook dijken en een afwateringssysteem bouwden. Daarna werd er landbouw en veeteelt ontwikkeld wat in de 14e en 15e eeuw ook weer verdween doordat de Monniken verdreven werden door graaf Willem de Vierde en de dijken in verval raakten. Door de vele overstromingen werden er terpen gebouwd en tenslotte werd er vooral aan visserij gedaan. Op de website van het Markermuseum kun je hier nog veel meer over lezen. 

Julianabrug Marken

Marken bezoeken: bezienswaardigheden en highlights

Wie Marken gaat bezoeken is in eerste instantie waarschijnlijk op zoek naar praktische informatie. Waar kun je parkeren, hoe ver is het lopen naar de vuurtoren, in welke restaurantjes op Marken kun je lekker eten, wat is er verder nog te doen op Marken, wat zijn de bezienswaardigheden en highligts? Ik had dezelfde vragen voor vertrek en daarom ga ik deze praktische vragen in dit blog voor je beantwoorden. Wij zijn zelf naar Marken geweest met onze 4 kinderen, 3 pubers en 1 kind van 7. Hoe wij dat bezoek aan Marken hebben aangepakt met de kinderen vertel ik hier ook. 

Haven Marken

 

 

 

 

 

 

 

vuurtorentje bij de haven marken

Hoe kom je in Marken?

Als je Marken bezoekt kun je dat zonder overnachting prima doen als je op ongeveer 1 uur rijden woont. Hoe lang je uiteindelijk op Marken verblijft is aan jou, maar je kunt je er prima een hele dag vermaken. Er is genoeg te doen voor jong en oud! Wij hebben overnacht in Monnickendam op een hele leuke Houseboot. Zo konden we de volgende dag nog naar Voledam en Edam. Je kunt in Monnickendam ook een hotel boeken en in de buurt zit ook een park. Hieronder vind je wat linkjes naar accommodaties in Marken of in de buurt van Marken, voor als je een nachtje in de omgeving wil verblijven. Je komt in Marken via de Zeedijk of de N518. De route spreekt voor zich. 

Accommodaties in de buurt van Marken

Surla luxe boot slaapkamer met uitzicht

Surla Houseboat keuken

Parkeren in Marken

Je kunt Marken niet in met de auto als niet-inwoner. Het eiland is dus niet autovrij, maar je hebt een vergunning nodig om verder te mogen dan het parkeerterrein bij de Beatrixbrug. Het spreekt eigenlijk voor zich bij aankomst. Rechts zie je de Albert Heijn en het parkeerterrein is dan meteen links. Er is een oplaadpunt voor elektrische auto’s, een pinautomaat en een toilet. Parkeren is niet gratis, je kunt per uur betalen of een dagkaart kopen. Hoogzomer kan het erg druk zijn, zeker in het weekend. Vanaf de parkeerplaats loop je zo het stadje in richting haven of je maakt de wandeling naar de vuurtoren, het Paard van Marken. 

Beatrixbrug Marken

 

 

 

 

 

 

 

magneetjes marken

Bezienswaardigheden in Marken

De meeste mensen beginnen met het wandelen naar de vuurtoren, het Paard van Marken. De start van deze wandeling begint eigenlijk vanaf de parkeerplaats. Er zijn drie manieren om deze wandeling te maken. Je kunt vanaf de parkeerplaats de kortste route nemen over het Oosterpad, dit is ongeveer 2,5 km en je loopt dan uit de wind. Een andere manier is om via de Walandweg, de Zuiderzeeweg en vervolgens de Dijk te lopen, dit is iets langer, namelijk 3,2 km. Je loopt dan links langs het water. Wij zijn via Rozewerf gelopen, ongeveer 3,7 km en dan via het Oosterpad terug. Het leukste is het wel om heen en terug een andere route te pakken. Ik had de kinderen niet vooraf verteld dat we gingen wandelen, want het was een koude winterse dag in januari, rond de 1 graden. Toen we eenmaal onderweg waren vonden ze het wel prima en 5 km was voor de kinderen net te doen. Onderweg zagen we veel vogels. 

over de dijk lopen bij Marken richting de vuurtoren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marken natuur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vogels marken

Het Paard van Marken, de vuurtoren

De meeste mensen willen op Marken de vuurtoren, het Paard van Marken, bezoeken. De enige manier om hier te komen is te voet of met de fiets. Tenzij je op het eiland woont en er met de auto mag rijden. De wandeling is een half uur heen en een half uur terug. Bij de vuurtoren, die je overigens niet kunt bezoeken, is een klein strandje. Het lijkt me er in de zomer prettig toeven, er staat ook een picknickbank. Op de winterse dag dat wij er waren, was het er waterkoud. Je staat echt op het puntje van de dijk en vangt veel (koude) wind. Houd onderweg je ogen goed open, want het stikt er van de vogels en konijntjes onderweg. 

Paard Marken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strandje marken

Rozewerf

Een prachtig stukje van Marken is het groepje huizen bij de Rozewerf. Ze staan dicht op elkaar en doen een beetje aan als poppenhuisjes. Ik heb stiekem naar binnen gegluurd in deze leuke woningen. Ze zien er zo schattig uit. Tussen de huizen zijn mini steegjes. Ik had bijna het gevoel er niet te mogen lopen, omdat het privé terrein is, maar je kunt toch echt niet anders om op de dijk te komen, waarvan het pad naar de vuurtoren leidt. Zodra je het huizengroepje verlaat, kom je op de dijk aan bij de ijsbrekers. Op een bord in het gras kun je lezen dat deze gekke dingen in het water Marken beschermt tegen opkruiend ijs als het winters koud is. Nu was het op de dag dat wij Marken bezochten toevallig rond het vriespunt, maar er was gelukkig geen ijs.

IJsbrekers Rozewerf

Dagje marken rozewerf

Markermuseum

De website van het Markermusuem is misschien wat aan een update toe, het museum zelf is heel informatief en de moeite waard om te bezoeken. Je krijgt er een goede indruk van de geschiedenis van dit eiland en schiereiland. Sinds 1957 is het eiland verbonden met een dijk en kun je er met de auto komen. In het museum leer je over de tijd hiervoor: de monniken, de veeteelt en moeizame landbouw en de monniken. Ook voor kinderen is dit een leuk museum. 

Marken bezoeken bezienswaardigheden en highlights

Monument Watersnood 1916

Op 13 en 14 januari 1916 stak er in Nederland een enorme storm op. Hierdoor braken oa op Marken een aantal dijken door. Het water bracht enorme schade aan enkele authentieke houten Marker huizen. Er waren uiteindelijk 16 doden. Het monument herinnert hieraan. Je kunt het vanaf de haven zien liggen, als je het van dichtbij wil bekijken, moet je helemaal omlopen. Het is wel indrukwekkend. 

Monument Watersnood 1916

Haven van Marken

De haven is misschien wel het gezelligste stukje van Marken. Bij een dagje Marken kan een bezoek aan deze haven niet ontbreken. Hier vind je leuke winkeltjes, waar je klompensleutelhangers of magneetjes kunt kopen, zitten de meeste restaurantjes met uitzicht op zee en kun je bootjes kijken. Ook het Watersnood monument 1916 kun je hier zien liggen. 

De haven van Marken

Marker IJsbaan

Ook leuk is de Marker IJsbaan. Deze opgespoten IJsbaan gaat soms open in de winter, als het ijs dik genoeg is wanneer het een aantal dagen achtereen gevroren heeft. Helaas is de ijsbaan alleen toegankelijk voor leden om te schaatsen, maar ben je er dan toevallig, dan is het leuk er een kijkje te nemen. Als je via Rozewerf naar de vuurtoren loopt, kom je er vanzelf langs. Je ziet de rode letters van de IJsclub Marken al van ver. 

IJsclub Marken

Sijtje Boes Experience

Het huisje van Sijtje Boes vind je in de haven van Marken. Dit huisje is niet gerestaureerd of voor het toerisme gemaakt, dit is echt authentiek en origineel zo ingericht door Sijtje Boes in 1924 en door haar nagelaten in 1983, toen zij overleed. Zij wilde graag laten zien hoe de bevolking op de Marken heeft geleefd. Het ziet er aan de buitenkant uit als alleen een toeristisch winkeltje, maar het is dus echt wel de moeite waard om even binnen te lopen. Je kunt hier ook allerlei activiteiten boeken, zoals een fietstocht, een dorpswandeling of een borrel. Op de website vind je hierover meer informatie. 

Marken deurnaambordje

Marken bezoeken

Stoom Klompenmakerij Marken

Nabij de Beatrixbrug en het parkeerterrein vind je de Stoom Klompenmakerij van Marken. Het is leuk om hier even binnen te lopen en je te vergapen aan alles wat Holland uitademt. Ook kun je er zien hoe klompen gemaakt worden met een stoommachine. In de zomer stikt het hier van de toeristen en kun je dit misschien beter overslaan. 

Stoom klompen fabriek marken

Restaurants op Marken

Er zitten diverse restaurants op Marken. Wij kozen voor de Taanketel en dat bleek een prima keuze. Na de wandeling in de kou naar de vuurtoren hadden de kinderen een broodje kroket wel verdiend. Zelf koos ik voor een broodje rijk belegde paling, wat ook enorm smullen was. De warme chocolademelk kon op zo’n koude, winterse dag natuurlijk niet ontbreken. Dit was dus een goede keuze, maar ook de andere restaurantjes zagen er gezellig uit. Ze hebben in de zomer allen een groot terras. Je kunt natuurlijk ook alleen een visje afhalen. 

de taanketel marken

De Taanketel

Dagje Marken is de moeite waard

Wij vonden een dagje Marken zeker de moeite waard. Je kunt er lekker wandelen, bij mooi weer ook nog op het water vertoeven of zelfs met de boot naar Marken toevaren. Bijvoorbeeld vanuit Volendam of Monnickendam. Een visje halen in de haven, of daar een terrasje pakken en een museum bezoeken. Je kunt je zeker een dag op Marken vermaken. Het spreekt voor zich dat Marken druk bezocht wordt door toeristen in het hoogseizoen, dus wil je dat vermijden, dan kun je als Nederlander beter in het voorjaar of het najaar gaan of misschien zelfs door de week, als dat past. 

Marken Maik Fee Lenthe Sterre

Veelgestelde vragen over Marken

Een aantal vragen die ik kreeg heb ik niet in deze blog gesteld, vandaar dat ik afsluit met een aantal veelgestelde vragen over Marken. 

Hoe kom je in Marken?

Je kunt zowel met de auto, met de boot als met de bus gaan. Lijn 315 rijdt vanuit Amsterdam in ongeveer een half uur naar Marken. Met de auto rijd je het beste via de Zeedijk N518 vanuit Uitdam of Monnickendam. Met de boot kan ook, 

Wat is leuker, Marken of Volendam?

Ik vind beide plekken de moeite waard om te bezoeken, maar Marken heeft een streepje voor, vanwege het mooie stuk natuur waar je lekker kunt wandelen langs de dijk. En de schattige authentieke huisjes. 

Wat is leuker, Volendam of Monnickendam?

Het is best lastig te zeggen wat leuker is, het is natuurlijk ook maar net waar je van houdt. Volendam is zonder twijfel wel het meest toeristische plaatsje. Ik kan me voorstellen dat je daar in de zomer over de hoofden kan lopen. Wil je de echte Nederlandse dingen ontdekken zoals kaas, pepernoten, klederdracht, tulpen, etc, dan is Volendam de place to be. Ga je voor sfeer en wat meer rust, dan is ook Monnickendam voor jou leuker om naartoe te gaan. Ook dit stadje heeft prachtige geveltjes en gezellige terrasjes. 

Hoe lang is het varen van Volendam naar Marken?

Vanuit Volendam kun je met de Rederij Volendam-Marken Express in ongeveer 30 minuten naar Marken varen. De terugvaart is iedere 30/45 minuten.

Wat moet je gezien hebben in Volendam?

Je moet zeker de Cheese Factory gezien hebben, de pepernotenwinkel, een foto maken in Volendamse klederdracht, de toeristische winkeltjes in gaan, het Volendams museum bezoeken, het monument van de watersnoodramp bezoeken, een stroopwafel halen in de stroopwafelwinkel, een visje eten aan de haven, kunst kijken in hotel Spaander, foto’s maken bij de beelden die overal staan en met een rib boot varen. 

Volendam vrouw klederdracht

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #418
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #419
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in