Ieder jaar op 2 februari is het Maria Lichtmis. Een groot deel van de Nederlandse bevolking viert het niet, kent het misschien niet eens. Toch is het een leuk feest voor kinderen. Wie een kind op de Vrije School heeft zitten, zal het feest wel kennen. Er wordt namelijk op de Waldorf Scholen aandacht aan besteed. Vaak worden donkere gordijnen vervangen door lichte, worden de stompjes kaars opgebrand, want de donkere dagen zijn voorbij en ze zijn hierna niet meer nodig. Tot mijn kinderen naar de Vrije School gingen kende ik het feest ook niet, maar inmiddels wel en doen we er thuis ook wat aan. Maria Lichtmis, hoe kun je dat vieren met kinderen? Ik vertel het in deze blog.
Inhoudsopgave
Wat is Maria Lichtmis?
Maria Lichtmis is een van oorsprong Christelijk feest. Het is de herdenking van de “Opdracht of Presentatie van de Heer in de Tempel”, waarbij Jezus, zoals elk eerstgeboren joods jongetje, wordt opgedragen aan God. Maria Lichtmis valt exact 40 dagen na Kerstmis en geeft het einde aan van de donkere dagen. Na Maria Lichtmis gaan we weer langzaam naar langere dagen met meer licht.
Welke gebruiken passen bij Maria Lichtmis?
De naam lichtmis komt van het gebruik dat we op deze dag de laatste kaarsen die over zijn van de kerst en de winter opbranden. Alle restjes worden opgemaakt en soms smelten we stompjes kaars die we in walnootdoppen gieten met een lontje, om nieuwe kaarsjes van te maken. Je maakt dus letterlijk alle kaarsen op, want het voorjaar staat voor de deur, de kaarsen zijn niet meer nodig. Het is traditie dat er op Maria-Lichtmis pannenkoeken gegeten worden. Er is een mooi gezegde dat dit onderschrijft: er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt met Lichtmis haar pannetje warm.
Maria Lichtmis, hoe kun je dat vieren met kinderen?
Als je thuis iets wil doen aan Maria Lichtmis, ligt het natuurlijk voor de hand dat je die avond pannenkoeken bakt. Daarnaast is het leuk om zelf kaarsen te maken, te versieren met versierwas en op te branden of zelf kaarsjes te maken in walnootdoppen van stompjes kaars die je in de winter bewaarde. Die kun je in een waterbadje als drijfkaarsje gebruiken. In de klassen leggen ze vaak gekleurde doeken neer in een spiraal, van buiten naar binnen, en daar zetten ze kaarsjes op. Dat is een mooi gezicht, al moet je natuurlijk wel heel goed opletten dat er niets in de brand kan vliegen. Houd altijd een emmer water bij de hand. Thuis kun je ook zaadjes en bolletjes planten.
Lees ook: Pannenkoektaart, in regenboog of unicornkleuren
Op zoek naar voorjaarsbloemen
Je kunt ook met de kinderen op speurtocht gaan naar voorjaarsbloemen. Sneeuwklokjes zul je al wel kunnen vinden, blauwe druifjes misschien ook wel. Eventueel haal je ze bij het tuincentrum. Meteen een uitgelezen kans om met jonge kinderen de voorjaarsbloemen te benoemen: wat is een narcis, een hyacint, een tulp, een sneeuwklokje, enz. Een mooi lente kleurplaat is ook passend om nu neer te leggen voor de kinderen om te kleuren.
De seizoenstafel met Maria Lichtmis
Passend bij de seizoenstafel is het om Moeder Aarde neer te zetten en de wortelkindertjes. Het boek daarvan is ook heel passend. Langzaam worden de wortelkindertjes wakker en zij begeven zich op aarde, waar de bloemen zich ontvouwen, de voorjaarszon zachtjes schijnt en de dieren tevoorschijn komen.
Knutselen rondom Maria Lichtmis
Als je iets wil knutselen rondom Maria Lichtmis, dan kun je natuurlijk kaarsen maken van papier. Dat is vrij eenvoudig. Je rolt een kleur papier op en plakt het vast. De bovenkant maak je dicht door een stukje in te knippen en de flapjes naar binnen te vouwen. Het vlammetje maak je met geel en oranje papier en dit plak je met een plakrandje op de kaars.
Sneeuwklokjes knutselen
Je kunt ook sneeuwklokjes knutselen. Voor de versie die wij hebben gemaakt hebben we eerst een achtergrond geschilderd met Stockmar verf in blauw, geel en groen (maar dat wilde mijn dochter niet gebruiken) Daarna van groen papier de steeltjes geplakt en daarna van verschillende formaten witte vierkantjes de klokjes gevouwen en opgeplakt.
Voorlezen rondom Maria Lichtmis
Voorlezen is altijd knus en gezellig, zeker op 2 februari als we dit lichtfeest vieren, want dan is het vaak nog koud. Steek kaarsjes aan en nestel je met de kinderen op de bank met een stapel boeken. Leuke boeken om voor te lezen rondom Maria Lichtmis zijn:
- De Wortelkindertjes
- Olles skitocht
- Tomte Tummetot
- Uit “Leven met het jaar” het verhaal van het Sneeuwklokje
- Sprookjes van Grimm, bijv Vrouw Holle
- Grijze Jagerboeken (voor oudere kinderen)
- Narnia’s Sneeuwheks (voor oudere kinderen)
Leuke ideeën rondom Maria Lichtmis
Heb jij nog leuke ideeën rondom Maria Lichtmis? Dan hoor ik ze graag om toe te voegen aan deze blog.