Maak jouw woning winterproof

In de wintermaanden draait de verwarming overuren. Wanneer is jouw cv-ketel voor het laatst gecontroleerd? Het is verstandig om dit een keer in de 1 à 2 jaar te laten doen. Zo voorkom je dat je hartje winter zonder verwarming en warm water komt te zitten. Houd ook de leeftijd van jouw cv-ketel goed in de gaten. Een cv-ketel gaat gemiddeld 12 tot 15 jaar mee. Is jouw cv-ketel op leeftijd? Grote kans dat je dan een energieslurper in huis hebt hangen. Door jouw conventionele ketel te vervangen door een zuinige hr-ketel, bespaar je jaarlijks tot wel 390 euro op je energierekening.

Stook verstandig

Bespaar nog meer energie door je radiatoren jaarlijks te ontluchten. Hiermee voorkom je dat de radiatoren een tikkend geluid maken en zorg je ervoor dat ze sneller en beter warm worden. Het ontluchten van je verwarming doe je eenvoudig zelf. Voer deze klus op tijd uit, zodat je er de hele winter nog van profiteert.

Isoleer

Stoken is noodzakelijk in de winter, maar kost veel energie als je in een slecht geïsoleerd huis woont. Hoe lief het ook is om de vogels buiten een warme winter te bezorgen, het is beter om de warmte in je eigen huis te houden. Hierdoor bespaar je geld op je energierekening en ben je milieuvriendelijk bezig. 3 van de 4 woningen in Nederland zijn niet goed geïsoleerd. Hoort jouw woning hierbij? De meeste besparing realiseer je met dakisolatie en spouwmuurisolatie. Hiermee bespaar je al snel honderden euro’s per jaar. Pak je het liever wat kleiner aan? Plaats tochtstrips bij je ramen en deuren. Hiermee houd je veel kou buiten de deur.

Led there be light

Hoe dichter we bij de winter komen, hoe korter de dagen worden. Je wilt natuurlijk niet in het donker zitten en dus gaat het licht snel aan. Sta eens stil bij de lampen die jij in huis hebt branden. Zijn dit energievretende gloei- of halogeenlampen? En hoe zit het met die sfeervolle kerstverlichting? Door de onzuinige lampen te vervangen door ledlampen bespaar je jaarlijks ongeveer 10 euro per lamp op je energierekening.

Heb jij al jouw lampen jaren geleden vervangen door spaarlampen? Spaarlampen verbruiken minder energie dan gloei- en halogeenlampen, maar meer dan ledlampen. Daarnaast is de levensduur korter in vergelijking met de ledlamp en duurt het een tijd voordat ze op volle sterkte gaan branden. Gebruik de spaarlampen totdat deze stuk gaan en vervang ze hierna door ledlampen. Let ook op het energielabel wanneer je nieuwe lampen aanschaft. Vermijd lampen met energielabel E, deze zijn erg onzuinig. Het meest duurzaam zijn lampen met energielabel A++.

Vergeet de tuin niet

In de winter maak je weinig gebruik van je tuin, maar dit betekent niet dat deze vergeten mag worden. Heb je buitenkranen? Sluit de toevoer af en leeg de leidingen. Zo voorkom je barsten in de leiding, met een hoge rekening als gevolg.

De meeste tuinplanten zijn goed bestemd tegen de milde winters die ons land kent. Is er echter een periode van strenge vorst? Bescherm gevoelige planten tegen de vrieskou door ze in een kas of schuur te plaatsen. De planten inpakken mag ook. Gebruik hiervoor een luchtig materiaal, zoals jute, rietmatten of oude lakens, zodat de plant nog voldoende kan ademen.

Ook de vogels in je tuin kunnen je hulp in de winter goed gebruiken. Het kost vogels in de winter een hoop energie om hun lichaamstemperatuur op peil te houden en ook de hoeveelheid voedsel is schaars in deze periode. Hang vetbollen en pinda’s op, zodat vogels hiervan kunnen eten. Zet daarnaast een bakje met drinkwater buiten, waar de vogels van kunnen drinken en in kunnen badderen.

Vorig artikelMusthave, de adventskalender van de Bodyshop
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #149
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in