Leuke leesboeken voor kinderen vanaf 10 jaar

Leuke leesboeken voor kinderen vanaf 10 jaarIk las altijd graag als kind. Met de Kinderboekenweek mochten wij ieder jaar een boek uitkiezen. Die traditie zet ik nu zelf ook voort bij mijn eigen kinderen. Ze hebben inmiddels alle 4 een eigen ereader met KOBO plus abonnement en ook met verjaardagen en de feestdagen geven we ze meestal wel een boek cadeau. Vanaf heel jong lazen we ze ook voor. Dat doen we zo tot ongeveer 10 jaar nog steeds voor het slapen gaan. Overigens hoef je er dan helemaal niet mee te stoppen hoor, maar wij merken dat de behoefte van voorlezen minder wordt. Ze lezen dan liever zelf voor het slapen gaan in bed nog even. Prima. Maar wat zijn nou leuke leesboeken voor kinderen vanaf 10 jaar? Ik lees regelmatig ook boeken voor die leeftijd en blijf ook in gesprek met mijn kinderen over wat ze lezen. Daarom deze lijst. Als je niet weet wat je moet kiezen.

Lees ook: Leuke leesboeken voor volwassenen

Leuke leesboeken voor kinderen vanaf 10 jaar

Tien jaar is een beetje zo’n grensleeftijd. Zeker bij goede lezers kunnen ze dan qua taal al best wat aan en ook de onderwerpen mogen wat serieuzer worden. De letters kleiner, de boeken dikker. Wat meestal echt een rol speelt is de titel van het boek en de voorkant. Ik zie dit bij zowel mijn zoon als dochters. Rond de leeftijd van 15 jaar wordt de tekst op de achterkant pas wat meer belangrijk, maar tussen de 10 en de 14 besluiten veel tieners of ze een boek willen lezen op basis van de titel en de voorkant. Soms zonde: ik lees wel eens iets waar ik heel enthousiast over ben, maar waar de kinderen niet aan willen beginnen. Ze denken dan dat het niet leuk is.

Lijst met leesboeken voor tieners

Ook boeken van mij van vroeger weigeren ze vaak: die zijn ouderwets. Anyway, hieronder, in willekeurige volgorde, de boeken waar ik èn mijn kinderen enthousiast over zijn. Hoewel ik vind dat alle boeken voor zowel jongens als meisjes leuk zijn, denken mijn kinderen hier soms anders over. Dan zal ik dat erbij vermelden. De lijst vul ik aan als er weer nieuwe boeken gelezen zijn, dus sla ‘m vooral op in je favorieten en kijk af en toe nog eens of er iets is toegevoegd. Klik op de link om naar een online verkooppunt te gaan. 

Het onzichtbare eiland– Michelle Harrison. Een spannend en magisch verhaal over 3 zusjes en een meisje dat midden in de nacht kwam aanwaaien bij de kroeg van hun oma en vader. Twee nep-cipiers nemen één van de zusjes mee, omdat zij haar aanzien voor het “verdwenen” meisje. Zo begint een avontuurlijk zoektocht naar het meisje, met dwaallichten, piraten en onzichtbare eilanden. 

De zusjes uit het verzonken moeras– Lucy Strange. Ik ben heel groot fan van de boeken van Lucy Strange. Heb ze allemaal gelezen en ze zijn prachtig. Deze boeken lees je in één ruk uit. In dit deel gaat het over 3 zusjes die één zusje kwijtraken als ze op een avond naar een magisch circus gaan. Ze besluiten haar te gaan zoeken. Ondertussen worden ze achterna gezeten door hun tirannieke vader. Bloedstollend spannend tot het onverwachte einde.

Films die nergens draaien– Yorick Goldewijk. Waanzinnig mooi boek. Cato woont bij haar vader. Haar moeder is overleden op de dag dat ze geboren werd. De huishoudster bemoeit zich, naar Cato’s idee, teveel met haar en haar vader. Haar vader is depressief en bekommert zich weinig om haar. Op een dag komt ze achter ze een verlaten bioscoop die ineens weer opgestart is. Ze besluit een kijkje te nemen en raakt in gesprek met een bijzondere mevrouw, die haar laat werken in de bioscoop. Ze ontdekt dat in deze bioscoop geen gewone films draaien, maar ze hier kan tijdreizen. Zo komt ze beetje bij beetje achter de waarheid rondom haar moeder. 

films die nergens draaien

Raveleijn– Paul van Loon. Deze boeken vindt Yuren geweldig. Ik heb ze zelf nog niet gelezen. Het is een serie boeken in samenwerking met de Efteling. Een sprookjesachtig verhaal over een groep kinderen die de stad Raveleijn van de kwaadaardige graaf Grafhart moeten zien te bevrijden. Yuren vindt ze zo leuk dat hij het volgende deel, De Bende van de Witte veer, heeft gevraagd als cadeau. 

Het boek van Toen– Leatitia Ouillet. Dit boek heb ik zelf gelezen, ik vind het wel een boek voor wat oudere kinderen. Het verhaal gaat over een tienermeisje dat haar vader verloren is. Door allerlei omstandigheden komt ze in aanraking met pianoles, en ze vindt dit geweldig. Bovendien blijkt ze er goed in! Maar dan komt ze achter een geheim en twijfelt ze of ze ermee moet doorgaan. Een spannend verhaal wat je wel in 1 ruk wil uitlezen. Mijn kinderen vonden het ook leuk. 

Flat aan het einde van de wereld– Arndís Pórarinsdóttir. Een bijzonder IJslands boek. Voor mijn gevoel speelt het zich af op het eiland Grimsey, maar dat staat nergens genoemd. Björk bezoekt voor het eerst haar oma Eiland, omdat haar ouders financiële problemen hebben. Op het eiland is niets, behalve een flat. Er is zelfs nauwelijks bereik. Iedereen moet meehelpen in een soort community van de flat. Oma Eiland blijkt bovendien niet de lieve oma met warme chocolademelk en koekjes als Björk altijd gedacht had. Uiteindelijk vindt ze haar weg op het eiland, net als de rest van het gezin. 

Luna– Pieter Koolwijk. Luna hoort stemmen. Stemmen die niemand anders kan horen. Daarom zit ze in Huize Hoopvol. In het weekend mag ze bij Ties logeren, zijn ouders behandelen haar als een normaal meisje. Daar ontmoet ze Gozers, een onzichtbare vriend van Ties. Dan neemt haar moeder haar mee naar een verlaten vakantiepark bij haar vader. Daar is niks aan. En toch blijkt het uiteindelijk niet zo verlaten!  

De school op de rand van Sageland– Heather Fawcett. Dit boek koos Lenthe uit bij de afgelopen Kinderboekenweek en ze is er weg van. Terwijl Lenthe bij ons in het gezin het minste leest, wilde ze hier toch steeds in verder. Ze wil daardoor nu ook de andere delen lezen: Ember en de ijsdraken & Het eiland van Verloren Woorden. Een boek vol avontuur en magie! Sinds haar tweelingbroer Winter verdween is alles anders voor Herfst, een 12-jarige monsterhoeder in dienst van Haardstede. Op die school leren jonge magiërs hoe ze het koninkrijk moeten verdedigen tegen de monsters in de Mildernis, maar Herfst waagt zich al iedere dag in dat verraderlijke woud, op zoek naar antwoorden.
Dan krijgt ze bezoek van sterleerling Kai. Hij is voorbestemd om de Holle Draak te verslaan, de grootste dreiging uit de Mildernis. En Kai stelt een interessante ruil voor…

Mot en de Metaalvissers– Sanne Rooseboom. De week waarin Mot een duikboot vond, begon redelijk normaal. Saai zelfs. Dat was niet zo gek. Er moest heel wat gebeuren voordat ze haar grote vondst zou doen. Ze had nog niet eens een magneet. Mot heet eigenlijk Vlinder. Maar zo noemt alleen haar moeder haar nog. Die wil het liefst een opgeruimd, luchtig kind in een jurkje. Mot is zo niet. Mot houdt van zwarte kleren en van de oude, rommelige stad waarin ze opgroeit. Uit opstandigheid koopt ze van haar spaargeld een magneet om mee te vissen in het oude kanaal. Ze vindt een kleine, roestige duikboot. Die duikboot is het begin van een groots avontuur, waarbij Mot de punk-acrobaten van De Werf ontmoet, ze het tegen een machtige miljardair opneemt en ze haar moeder beter leert kennen.

Sageland

Vleugels van vuur– Tui t. Sutherland. Yuren is groot fan van deze boeken en heeft alle delen gelezen. Het gaat over de oorlog van de draken. Er zijn 5 jonge draken en die moeten de oorlog stoppen. In elk boek gaat het over aan andere draak. Ze zitten eerst vast in een grot, maar breken daar later uit. Toch worden ze gevangen genomen, maar ook daar weten ze te ontsnappen. Yuren vindt het hele spannende boeken!  

Julia & de haai– Kiran Millwood Hargrave. Dit boek heb ik recent aan Fee cadeau gedaan, maar heb het zelf eerst gelezen. Het is een mooi boek dat gaat over een meisje waarvan de moeder een bipolaire stoornis heeft. Het meisje komt daar langzaam achter en vindt ook een manier om er mee om te gaan. Met hulp van haar vader en vrienden, maar ook met hulp van haar moeder. Ondertussen is het verweven in een mooi fantasieverhaal over de zoektocht naar een haai voor haar moeder, die mariene bioloog is. Een bijzonder boek. 

Vorig artikelGreenrebel, lekker plantaardig eten
Volgend artikelZelf chips maken met de airfryer
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in