De laatste tijd heb ik het lezen weer ontdekt. Vroeger, toen ik nog geen kinderen had, las ik ontzettend veel. Ik had nog een huis met een kachel, en in de winter zat ik daar met een kopje thee vaak voor met een boek. Heerlijk vond ik dat. Met een baby ging het lezen ook nog wel, maar al snel vroegen de kinderen meer aandacht en kwamen er meer kinderen bij. Lezen verdween naar de achtergrond. Zelfs voor het slapen gaan lukte het me niet meer; door de slapeloze nachten was ik vaak zo vertrokken als ik er in lag. Nu worden de kinderen groter en ontstaat er ruimte voor een boek. Ik ben altijd op zoek naar mooie boeken, dus deed ik recent een oproepje of mensen tips hadden. Deze lijst boekentips kreeg ik, sommige heb ik inmiddels ook al gelezen. Ik deel ze met jullie: leuke leesboeken om te lezen met een dekentje op de bank. (en ik update deze blog steeds als ik iets nieuws heb gelezen, het nieuwste staat onderaan)
Lees ook: Inspirerende boeken die je leven veranderen
Leuke leesboeken om te lezen met een dekentje op de bank
Dit zijn dus specifiek fictie leesboeken, geen hoogdravende informatieve of inspirerende boeken. Hier heb ik al eerder een blog over geschreven, want ook dat soort boeken lees ik graag. Dit zijn dus vooral boekentips voor in de vakantie of het weekend.
- Het Rosie Project– Graeme Simsion. Een heel grappig boek over een autistische man die er een project van maakt om een echtgenote te vinden. Je krijgt echt een beetje een kijk in het hoofd van een autist. Ontroerend en heel grappig tegelijk. Ook het Rosie Effect en het Rosie Resultaat, het vervolg waarin Rosie zwanger raakt en een baby krijgt, zijn grappige boeken.
- De heks van Limbricht– Susan Smit. Ik wist nog niet zoveel van de hekserij, maar dit is een indrukwekkend boek, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Bizar om te beseffen dat er echt zo met mensen werd omgegaan. En ook weer niet. Want in feite gebeuren zulke dingen nog steeds, zij het op een ander vlak. Mooi boek!
- De baby’s van Mauthausen– Wendy Holden. In het concentratiekamp Mauthausen hebben 3 vrouwen een baby gekregen. Zij kenden elkaar niet, maar deze baby’s hebben elkaar jaren later via een forum gevonden. Het boek vertelt de verhalen van deze vrouwen los van elkaar, en hoe ze uiteindelijk met elkaar in contact kwamen. Gruwelijk en prachtig tegelijk. Sinds ik het gelezen heb wil ik Mauthausen een keer bezoeken.
- Middernachtbibliotheek– Matt Haig. Een bijzonder boek met een boodschap: het leven is goed zoals het is. Ik had er veel van verwacht, maar na alle verhalen viel het me toch een beetje tegen. Het was minder meeslepend dan ik had verwacht. Desondanks nog steeds wel een aanrader hoor.
- Olifantenmeisje– Ellen Marie Wiseman. Fantastisch boek! De hoofdpersoon is een jonge albinomeisje dat door haar ouders op een zolderkamer verborgen wordt gehouden vanwege haar uiterlijk. Als tiener wordt ze op een dag verkocht aan een circus om als bezienswaardigheid mee te gaan. Ze wordt er naar behandeld, of beter gezegd mishandeld. Ondanks dat sluit ze vriendschap met de olifantenjongen en de olifanten. Maar dan krijgt het verhaal een bizarre wending…
- Daar waar de rivierkreeften zingen– Delia Owens, Mariette van Gelder, prachtig boek, van de eerste tot de laatste letter. Je kunt het niet wegleggen, zo mooi. Over een meisje dat opgroeit in de natuur en door het kwijtraken van de mensen om haar heen voor zichzelf moet zorgen. En dan wordt ze verliefd…
- Aan het einde van de wereld– Kristin Hannah. 1974. Sinds Ernt Allbright is teruggekeerd uit Vietnam, waar hij krijgsgevangene was, heeft hij nachtmerries, woedeaanvallen en kost het hem moeite het normale leven weer op te pakken. Op een dag neemt hij een impulsieve beslissing: hij verhuist met zijn gezin naar Alaska om daar een zelfvoorzienend bestaan te gaan leiden. Zijn dertienjarige dochter Leni hoopt dat die drastische stap hun eindelijk rust zal brengen. Haar moeder is bereid alles te doen voor de man van wie ze houdt met een stormachtige, irrationele passie – zelfs als ze hem moet volgen naar het einde van de wereld.
- Zeg me wie ik ben– Julia Navarro. Als in Spanje de burgeroorlog dreigt, ontvlucht Amelia Gararoya haar vaderland en laat ze man en kind achter. Haar leven speelt zich daarna af in de grote brandhaarden van de 20ste eeuw: stalinistisch Rusland, nazi-Duitsland, fascistisch Italië en het naoorlogse Berlijn tot aan de val van de Muur in 1989.
Vier mannen veranderen haar leven voorgoed: een zakenman met wie ze een verstandshuwelijk aangaat, een revolutionair met wie ze Spanje ontvlucht, een journalist die haar bij de Britse geheime dienst introduceert en een nazi met onvoorwaardelijke trouw aan zijn vaderland maar met een grote afschuw van Hitler.
Geconfronteerd met alle onrechtvaardigheid en onvrijheid besluit de strijdvaardige Amelia, zelf het slachtoffer van een fatale keuze die ze vroeg in haar leven heeft gemaakt, het heft in handen te nemen.. - De puzzelvrouwen van Berlijn– Anna Ellory. Berlijn, 1989. Rune en zijn zusje Lotte ontvluchten met hun moeder hun thuis. De laatste keer dat ze bij papa wegliepen, waren ze binnen een week terug. Maar dit keer beginnen ze een nieuw leven, zegt mama. Tien jaar later zijn de herinneringen aan hun ontsnapping vaag en wonen de kinderen bij hun vader. Mama is weg. Wanneer op een dag een mysterieus notitieboekje wordt bezorgd dat van mama lijkt te zijn, scheurt hun vader het meteen aan stukken. Voor Lotte en Rune is de maat vol. Lukt het hen om samen de ware geschiedenis rondom hun moeders verdwijning te ontrafelen?
- Gemmetje Victoria– Yvonne Keuls. Het hartverscheurende verhaal van Gemmetje Victoria. Yvonne Keuls leerde Gemmetje kennen in het opvanghuis waar ze vrijwilligerswerk verrichtte en Gemmetje schreeuwend binnenkwam. ‘Vergezeld door een stapel rapporten die haar leven met een paar woorden afdeden. Zo krijg je ook een kind. Vaak ook schreeuwend, zonder rapporten erbij, zonder commentaar, maar met hoop op een toekomst.’ Yvonne Keuls ontfermde zich over haar, zorgde voor haar, was er voor Gemmetje tot aan haar dood toe.
- De bibliotheek van Parijs– Janet Skeslien Charles. Parijs 1939: De ambitieuze Odile Souchet is net begonnen aan haar droombaan bij de Amerikaanse bibliotheek in Parijs. Wanneer de nazi’s de lichtstad bezetten verandert alles van de ene op de andere dag. De bibliotheek blijft open, maar de Joodse bezoekers zijn niet meer welkom. Odile en haar collega’s riskeren hun leven door hun Joodse abonnees zelf de boeken te brengen. Maar wanneer Odile ontdekt dat haar vader, een politieman, nauw betrokken is bij het handhaven van het naziregime, raakt zij in een groot persoonlijk conflict. Heeft zij de moed om de juiste keuzes maken?
- Toevluchtsoord– Jerome Louburg.Als haar grootmoeder overlijdt, reist Sandrine af naar haar laatste woonplaats: een eiland voor de Franse kust. Er hangt een vreemde sfeer. Het lijkt wel of iets de bewoners ervan weerhoudt het eiland te verlaten. Alsof ze gevangenen zijn. Als inspecteur Damien Bouchard hoort dat er een jonge vrouw op het strand is aangetroffen – zwaar getraumatiseerd en onder het bloed – is hij snel ter plaatse. De vrouw, Sandrine, beweert een vreselijke ontdekking te hebben gedaan op een eiland. Het probleem? Niemand heeft ooit van dat eiland gehoord.
- Het geheime kistje van Elle– Aline van Wijnen. Wit-Rusland, 1941. Tijdens een razzia in haar geboortedorp is de Joodse Ella getuige van de moord op haar familie. Ze weet zelf te ontkomen en vlucht het bos in, waar ze wordt opgenomen door een groep verzetsstrijders die zich daar schuilhoudt. In hun midden wordt Ella onverwacht weer gelukkig, maar helaas is dat van korte duur. Na de bevrijding krijgt Ella, die niets meer te verliezen heeft, valse papieren met de naam Elle. Ze reist verder naar Parijs om informatie door te geven over voortvluchtige nazi’s. Over haar afkomst en haar verleden zwijgt ze de rest van haar leven als het graf. Nederland, 2013. Janna maakt een moeilijke tijd door nadat haar man haar heeft verlaten. Als haar oma Elle in diezelfde periode overlijdt, helpt Janna haar moeder met het uitruimen van oma’s huis. Ze vindt een versleten kistje waar spullen in zitten die ze niet kan plaatsen: een davidster, een oud identiteitsbewijs in een onleesbare taal, en een gladde metalen ring. Had haar stille, gesloten oma een geheim verleden? Janna gaat op zoek naar de waarheid, een reis die haar via Parijs en Wit-Rusland terugbrengt naar haarzelf.
- Ziek gelukkig– Ruud ten Wolde. Ruud heeft het allemaal voor elkaar: een gewilde baan bij de televisie, een mooi huis in Amsterdam, een leuke relatie, twee Instagrammable katten en een fijn sociaal leven. O ja, en hij heeft kanker. Voor de derde keer. Ondanks zijn ziekte weet hij toch geluk te vinden in zijn leven. Hoe doet hij dat?
- Laura H.– Thomas Rueb. In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer – waar haar vader wacht, die een reddingsactie had opgezet met schimmige privémilitairen.
Op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. En waar is Ibrahim, de knappe jihadist voor wie ze alles opgaf? Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland.
Thomas Rueb volgde Laura’s spoor tot in Irak. Hij reconstrueerde haar bekering, ijzingwekkende leven in het kalifaat en haar met vragen omgeven terugkeer. Dit is het verhaal van een meisje dat haar geluk zocht in een nachtmerrie. Van een vader die alles doet voor zijn kind. En van een land dat worstelt met de vraag: wanneer ben je een terrorist? - Het onzichtbare leven van Addie LaRue– Schwab. Frankrijk, 1714. Als Adeline LaRue wordt uitgehuwelijkt, smeekt ze om meer tijd en een leven in vrijheid. Haar wens gaat in vervulling, maar tegen een vreselijke prijs. Addie zal eeuwig leven, en is gedoemd te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Zelfs haar ouders vergeten hun dochter op slag en jagen haar hun huis uit. Ontheemd en alleen begint Addie aan een betoverend avontuur dat eeuwen en continenten omspant. Van de achttiende-eeuwse salons van Parijs tot de straten van het moderne New York: Addie leert overal overleven. Maar terwijl haar tijdgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft Addie onopgemerkt bestaan. Dag na dag, jaar na jaar. Tot ze op een dag een boekhandel in stapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent…
- Onder moeders vleuges– Louisa May Alcotts. Wie kent ze niet? De lieftallige Meg, kwetsbare Beth, lichtelijk verwende Amy en natuurlijk de getalenteerde tomboy Jo die anderhalve eeuw na haar literaire geboorte nog steeds talloze schrijfsters en andere vrouwen inspireert, zoals J.K. Rowling en Barbara Kingsolver. Via de dromen, spelletjes, plagerijen, brieven, tegenslagen en romances van de vier zussen worden vrouwen over de hele wereld en van alle leeftijden deel van de bijzondere familie March. Een Amerikaanse, feministische klassieker over de spanningen tussen maatschappij en individualiteit.
- Bestaansrecht– Maarten Oversier. Echo’s van onverwerkt trauma uit ons verleden, zelfs vorige levens, bezorgen de moderne mens hun fysieke, psychische of emotionele klachten. Maar wat is nou de werkelijke ontstaansgeschiedenis van deze opgelopen traumata?
- Timebender– Tijn Touber. Time Bender beschrijft de ontdekkingstocht van een jongeman die wordt meegesleept in een Galactische strijd die zijn weerga niet kent. De mensheid – zo ontdekt hij – bevindt zich in een sleutelpositie om de Kosmische conflicten voor eens en voor altijd op te lossen. De vraag is alleen: worden wij op tijd wakker?
- Noem geen namen– Astrid Sy. Noem geen namen is de indrukwekkende roman van historicus en presentator Astrid Sy over drie jonge vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen uit handen van de nazi’s redden. Astrid kwam op het idee voor dit boek toen ze las over de moedige jonge vrouwen en mannen die in de oorlog betrokken waren bij het smokkelen van opgepakte Joodse kinderen in de Crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam.
- Ik ga leven– Lale Gül. In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel. Ik moest hier echt even inkomen en vond het eerst ook niet zo leuk. De stijl van Lale Gül is vrij grof, ik hou daar niet zo van. Uiteindelijk wilde ik het wel uitlezen om te weten hoe het zou eindigen. Het is ook wel een open einde, dus er komt vast nog een keer een deel met hoe het verder is gegaan.
- De wintertuin– Kristin Hannah. Anya heeft nooit willen vertellen wat er tijdens de oorlog is gebeurd. Maar haar geheim is het enige wat haar dochters weer bij elkaar kan brengen
- De nachtegaal– Kristin Hannah. De zussen Viann en Isabelle hebben altijd een goede band gehad, ondanks hun verschillen. Isabelle, de jongste en brutaalste van de twee, woont in Parijs, terwijl Viann op het platteland van Frankrijk een rustig bestaan leidt met haar man Antoine en hun dochtertje. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Antoine moet meevechten.
- De Franse tuinman– Santa Montefiore. Miranda Claybourne heeft grootse plannen met de enorme tuin van het landhuis waar ze met haar man en twee kinderen is gaan wonen. Ze begint vol enthousiasme, maar moet al snel toegeven dat ze geen groene vingers heeft. Dan ontmoet ze een Fransman die aanbiedt om de tuin in oude glorie te herstellen. In ruil zou hij in de leegstaande cottage op het uitgestrekte terrein willen wonen. Als ze die weer bewoonbaar gaat maken, vindt Miranda het dagboek van Ava Lightly, de vorige bewoner. Ook raakt ze gefascineerd door de raadselachtige tuinman Jean-Paul – wat is zijn geheim?
- De vuurtoren van Connemara– Santa Montefiore. Nadat Ellen Trawtons leven achtentwintig jaar lang streng is geregisseerd door haar dominante, ambitieuze moeder, staat ze op het punt te trouwen met een keurige man van wie ze niet echt houdt. In een opwelling besluit ze ervan door te gaan, naar de enige plak die ze kan verzinnen waar haar moeder haar niet zal zoeken Connemara, in het westen van Ierland, waar haar moeder opgroeide, vertrok en nooit meer over sprak. Langzaam wordt duidelijk hoe het leven van haar moeder gelopen is én wordt ze zelf ook verliefd op een man met een bijzonder verleden.
- Shuggy Bain– Douglas Stuart. Hugh ‘Shuggie’ Bain brengt in de jaren tachtig zijn jeugd door in een vervallen sociale huurwoning in Glasgow. Agnes, zijn moeder, is alles voor Shuggie. Zij behoudt haar trots door er altijd goed uit te zien. Toch zoekt ze steeds vaker troost in drank. Shuggie probeert intussen uit alle macht normaal te zijn, ook al ziet iedereen dat hij ‘anders’ is dan de andere jongens. Agnes steunt haar zoon, maar haar verslaving begint alles te overschaduwen, zelfs de liefde voor haar Shuggie.
- De lavendeltuin– Lucinda Riley. Na de dood van haar moeder erft Emilie de la Martinières het familiekasteel aan de zonnige Côte d’Azur. Maar aan het huis kleven ook hoge schulden en onopgeloste geheimen… Welke rol hebben haar voorouders in de Tweede Wereldoorlog gespeeld? Emilie verdiept zich in haar familieverleden en doet een schokkende ontdekking. Ze komt de Britse Constance op het spoor, die tijdens de oorlog als spionne in het bezette Frankrijk werkte. Hoe meer Emilie te weten komt over Constance en haar oorlogsgeheimen, hoe beter ze haar eigen familie in een nieuw daglicht kan plaatsen. Het kasteel speelt een cruciale rol in het oplossen van de familieraadsels en staat centraal in deze intrigerende roman vol spanning, passie en mysteries.
- ‘t Hooge nest– Roxane van Iperen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet in Amsterdam en Den Haag. Als het net zich rond hen begint te sluiten, moeten ze onderduiken. Ze komen terecht in ‘t Hooge Nest, een villa verscholen in de bossen van ‘t Gooi. Spoedig zal het huis onder hun leiding uitgroeien tot een van de grootste onderduikadressen in Nederland.
Terwijl de laatste joden in het land worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het gaat door, pal onder de neus van nsb-buren en nazikopstukken. Als het einde van de oorlog in zicht is wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank.
‘t Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven. - Het zoutpad– Raynor Winn. Raynor Winn en haar man Moth zijn al meer dan dertig jaar samen. Hun oude boerderij in Wales hebben ze in de loop der tijd steen voor steen opgeknapt en omgebouwd tot een goedlopende B&B. Dan raken ze binnen een paar dagen alles kwijt: ze verliezen hun huis door een speculatieschandaal en ze krijgen te horen dat Moth een ernstige ziekte heeft. Ze hebben niets meer over en nog maar weinig tijd. Met de moed der wanhoop nemen ze een impulsief besluit: ze gaan de eeuwenoude South West Coast Path lopen, weg van alles en iedereen.
- Haar naam was Sarah– Tatiana de Rosnay. Geen nieuw boek, want deze is allang verfilmd, maar ik had het nog niet eerder gelezen. Het is werkelijk prachtig, echt een tranentrekker. En je leert er ook nog iets van. Het gaat over een razzia die in de oorlog in Frankrijk heeft plaatsgevonden en een familie die daarbij is opgepakt. Het toen en nu loopt de eerste helft door elkaar heen, in de tweede helft van het boek gaat het nu op zoek naar het meisje van vroeger en haar verhaal. Zeer indrukwekkend en prachtig geschreven.
- Wat ze achterliet– Elle Marie Wiseman. In dit boek lopen twee verhaallijnen door elkaar heen, dat van een 17 jarig meisje dat door haar ouders onterecht wordt opgesloten in een psychiatrische inrichting en dat van een meisje in dezelfde leeftijd die haar dagboek vindt. Langzaamaan gaat ze steeds meer begrijpen van wat ze zelf heeft meegemaakt als kind, toen haar moeder haar vader vermoordde.
- Dochter van de Vuurhoeder– Angeline Boully. De jonge Daunis Fontaine voelde zich vanwege haar gemengde afkomst altijd een buitenstaander gevoeld – zowel in haar geboortestad als in het nabijgelegen Ojibwe-reservaat. Ze wil graag medicijnen studeren, maar wil op dit moment voor haar moeder zorgen. Dan leert ze Jamie kennen… Ze valt als een blok voor hem, maar heeft het gevoel dat hij iets verbergt. Als Daunis getuige is van een moord, raakt ze verwikkeld in een geheime FBI operatie en komt er vanalles aan het licht.
- De brekerjongens– Elle Marie Wiseman. Ik moest hier even inkomen. Het verhaal begint bij een meisje dat haar ouders en haar broertje is kwijtgeraakt. Haar broertje als kind al, die is door het ijs gezakt en haar ouders recent bij een brand. Ze wordt als wees naar een mijnwerkersdorpje gestuurd, naar de zus van haar moeder. Dat blijkt niet zo’n warm gezin, met een agressieve oom en een tante die haar vooral laat werken voor inwoning en verder niets. Ze ontdekt al snel dat de mensen die in de mijn werken heel naar behandeld worden en de veiligheid ver te zoeken is. Stiekem probeert ze de mensen te helpen en de omstandigheden in de mijn voor de werknemers te veranderen. Toen ik wat verder in het boek kwam, begon ik het leuk en interessant te vinden en heb ik het alsnog in één ruk uitgelezen. Dus even doorzetten!
- De Pruimenboom– Elle Marie Wiseman. Dit boek gaat ook weer over de oorlog, dit keer vanuit het gezichtspunt van een Duitse tiener die verliefd is op een Joodse jongen. Langzaam veranderd de wereld en raakt ze hem kwijt. Tot hij plots voorbij komt marcheren met vele andere joden, uitgemergeld en meer dood dan levend. Ze besluit hem te redden en thuis te verbergen, zonder dat haar ouders dat weten. Dat loopt niet goed af en zo wordt ze zelf als Duits meisje ook opgepakt en naar een kamp gestuurd. Hier mag ze werken voor een Duitse officier, waardoor ze de oorlog overleeft. Een heel indrukwekkend verhaal met een bijzondere wending.
- De Wezenmoeder– Ellie Marie Wiseman. Ik vind al haar boeken fantastisch en deze is ook weer mooi. Het gaat over een redelijk actueel thema, namelijk de Spaanse Griep. Het boek begint in het Philadelphia van 1918. De Spaanse Griep verspreidt zich in een razend tempo door de stad. Vooral in de achterbuurten waar veel immigrantengezinnen wonen, is het besmettingsrisico hoog. In een van de vele benauwde appartementen moet de dertienjarige Duitse Pia Lange na de dood van haar moeder in haar eentje voor haar twee babybroertjes zorgen. Als het eten op raakt, is ze gedwongen om hen alleen thuis achter te laten om op zoek te gaan naar voedsel in de afgesloten stad. Maar ook Pia blijkt besmet met het virus. Onderweg valt ze flauw, om pas dagen later wakker te worden in het ziekenhuis. Bernice Groves is in diepe rouw gedompeld na het overlijden van haar zoontje, en vervuld met verbittering: vanwege de immigranten die elkaar verdrongen bij het ziekenhuis, kon haar zoontje niet geholpen worden. Als ze Pia haar huis ziet verlaten, besluit ze impulsief om de jongetjes mee te nemen. Zo begint een sinistere missie: Bernice steelt steeds meer kinderen van immigrantengezinnen. Ze brengt ze onder bij Amerikaanse gezinnen die een kindje hebben verloren, zodat de kinderen zullen opgroeien als ‘echte Amerikanen’. Als Pia eindelijk terugkomt in het appartement, ontdekt ze dat haar broertjes verdwenen zijn. Een jarenlange zoektocht begint. Zal Pia haar broertjes ooit nog terugzien?
- Het eiland van Arturo– Elsa Morante. Als iemand tegen mij zegt dat dit het mooiste boek is dat ze ooit gelezen heeft, dan weet ik zeker: die wil ik ook lezen! Toen ik dus naar Procida ging, waar het boek zich afspeelt, ben ik er in begonnen. Het was inderdaad een prachtig verhaal. Ook andere boeken van haar schijnen een aanrader te zijn. In een oude villa op het Italiaanse eiland Procida woont een jongen met zijn vader. Arturo gaat niet naar school en brengt zijn dagen door in de wilde, weelderige natuur van het eiland. ‘s Avonds leest hij boeken over grote ontdekkingsreizen en het mysterieuze Oosten uit de bibliotheek van zijn vader. Die is zijn grote voorbeeld: groot, blond, onverschrokken – zoals de helden uit Arturo’s boeken, die geheel hun eigen weg gaan. De grote afwezige in huis is de moeder van Arturo, die in het kraambed overleed en als een heilige wordt vereerd door haar zoon. Er is geen vrouw ter wereld goed genoeg om bij haar in de buurt te komen.En dan keert zijn vader op een dag terug van zijn reizen met een jonge vrouw, met wie hij net blijkt te zijn getrouwd. Ze is maar twee jaar ouder dan Arturo en staat voor alles wat hij verafschuwt: stads, verwend en streng gelovig. En toch oefent ze een steeds grotere aantrekkingskracht op hem uit. Langzaam maar zeker wordt de paradijselijke microkosmos waarin Arturo leeft onttoverd.
- Ziek van jou– Julienne Brouwers. Als je echt zin hebt om met een dekentje op de bank in een boek gezogen te worden, omdat het zò spannend is, moet je deze zeker lezen. Op de Kobo lees je ‘m gratis, of je koopt ‘m gewoon. Krijg je geen spijt van. Ik kon het niet wegleggen en had ‘m in 2 dagen uit. Het verhaal speelt in een ziekenhuis, waar Faye, een ambitieuze arts die plots één van haar patiënten verliest door een overdosis aan straling. Ze wordt op non-actief gesteld, maar gaat op zoek naar wat er is misgegaan. Dat blijkt nog niet zo simpel, maar beetje bij beetje komt ze een stap dichterbij. Tenslotte is het einde alsnog verrassend! Aanrader.
- Schemerleven– Jaap Robben. Werkelijk een schitterend boek. Indringend en mooi geschreven feministisch verhaal. Frieda Tendeloo leert op een late wintermiddag in 1963 de getrouwde Otto kennen. De herinneringen aan deze onstuimige (verboden) liefde die noodlottig eindigt draagt ze haar hele leven mee. Op 81 jarige leeftijd, als haar man overlijdt, komt alles weer boven en gaat ze op zoek naar Otto. Ze wil antwoorden op de vragen die ze haar hele leven meedroeg en zo een traumatische gebeurtenis verwerken.
- Birk– Jaap Robben. Van dezelfde schrijver als Schemerleven, ook weer een geniaal verhaal. Wanneer de vader van Mikael kwijtraakt op zee en naar alle waarschijnlijkheid overlijdt, begint een periode van rouw voor zijn moeder en hem op een eiland waar bijna niemand woont. De traagheid van het verhaal maken het juist indringend en zorgen ervoor dat je niet kunt stoppen. Robben heeft knap beschreven hoe moeder en zoon op hun eigen manier met het verlies omgaan. Het verhaal krijgt een verrassende wending.
- Zomervacht– Jaap Robben. Nadat ik Schemerleven en Birk had gelezen, wilde ik meteen Zomervacht er achteraan lezen. Ook dit is een prachtig boek wat ik in een dag of 2 uitlas. Het gaat over een jongen en zijn vader, die na de scheiding in een caravan wonen. Vader heeft geldproblemen en werkt zichzelf steeds verder in de nesten. De andere zoon is gehandicapt en woont in een instelling. Als zijn moeder op huwelijksreis gaat met haar nieuwe partner en de instelling gaat verbouwen, moet de gehandicapte zoon tijdelijk bij de vader in de caravan komen wonen. Omdat de vader hier geld voor zal ontvangen, gaat hij akkoord. Het geld blijft echter uit en ondertussen heeft de vader teveel problemen om zoveel verantwoordelijkheid aan te kunnen. De jongen bouwt een mooie band op met zijn broer, waar hij noodgedwongen voor moet zorgen, maar het eindigt dramatisch.
- De Omwenteling– Suzanna Jansen. Op een ochtend in 1981 hangt Betsy Jansen-Dingemans een laken buiten. Het is geen wasdag en het laken is niet eens nat. Haar jongste dochter, de auteur, weet: mijn moeder stelt nu een daad, ze sluit zich aan bij de vrouwenbeweging. Betsy is geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst kunnen stemmen. Toch tellen ze amper mee: ze krijgen minder loon, worden op hun trouwdag ontslagen en zijn bij wet handelingsonbekwaam. Honderd jaar later heeft haar dochter meer rechten en is haar wereld groter dan de huiskamer.
- Het Schaarse licht– Nino Haratischwili. Na de onafhankelijkheid breekt er chaos uit in de jonge Georgische staat. Tussen de vochtige muren en de betoverende houten balkons in de binnenstad van Tbilisi sluiten eind jaren tachtig vier meisjes vriendschap: de naar vrijheid hunkerende Dina, het intelligente buitenbeentje Ira, de romantische Nene, het nichtje van de machtigste crimineel van de stad, en de gevoelige Keto. De eerste grote liefde, die alleen in het geheim mag bloeien, het oplaaiende geweld in de straten, de stroomuitval, de heroïne die het land overspoelt, en de verscheurdheid van een jonge democratie in burgeroorlog – hun vriendschap trotseert alles, tot verraad en een tragische dood hen ten slotte toch uiteendrijven. Pas in 2019, bij een grote fototentoonstelling van het werk van Dina, hun inmiddels overleden vriendin, zien ze elkaar in Brussel terug.
- Het lied van ooievaar en de dromedaris– Anjet Daanje. Eliza May Drayden, het hoofdpersonage van Het lied van ooievaar en dromedaris, is al dood als de roman in het jaar 1847 in het Yorkshire dorpje Bridge Fowling begint. Ieder volgend hoofdstuk schuift ten opzichte van het voorgaande een stukje op in de tijd, totdat het verhaal in het elfde hoofdstuk in onze huidige tijd is aangeland. De roman vertelt dan ook niet over Eliza May Draydens leven, maar over haar roerige leven na de dood. De lezer leert Eliza May kennen via de levens van anderen, en via biografieën en verhandelingen over haar, want zij was de schrijfster van een uitzonderlijke roman, die tijdens haar leven werd verguisd, maar die in de loop van 170 jaar door steeds meer lezers als een meesterwerk wordt gezien.
- De verdwenen meisjes van Willowbrook– Ellen Marie Wiseman. Deze schrijfster komt vaker voor in deze lijst, ik vind haar boeken fantastisch. Deze is eind 2022 uitgekomen en die wilde ik dus direct lezen. Opnieuw een dikke vette aanrader! De verdwenen meisjes van Willowbrook van Ellie Marie Wiseman gaat over de tweeling Sage en Rosemary Winters. Sage en Rosemary lijken ontzettend op elkaar, maar Sage heeft altijd geweten dat er iets met haar zusje aan de hand was, dat ze beschermd moest worden. Nadat Rosemary overleden is aan een longontsteking mist Sage haar verschrikkelijk. Maar als Sage zestien is ontdekt ze dat haar zusje helemaal niet overleden is. Ze is lang geleden naar de grimmige Willowbrook State School gestuurd, een instelling voor kinderen met een beperking. Sage gaat op onderzoek uit, vastbesloten haar zusje te vinden. Maar als ze eenmaal binnen is blijkt Rosemary spoorloos verdwenen…en denkt iedereen dat zij Rosemary is. Kan ze ooit nog ontsnappen?
- Het Walvistheater– Joanna Quinn. Dit is een vrij dik boek, dus je moet er wel even de tijd voor nemen. Ik heb er een week of 2 over gedaan. Hij is wel heel mooi. In de periode na de Eerste wereldoorlog groeien de drie Seagravekinderen – Cristabel, Florence en Digby – op aan de kust van Dorset. Verwaarloosd door hun ouders en geïsoleerd van de buitenwereld vertrouwen de drie vooral op elkaar en genieten ze van hun gezamenlijke avonturen. Als er op het nabijgelegen strand een walvis aanspoelt, vormt dit voor de kinderen een spannend spel. Met de botten van de walvis bouwen de drie een theater waarin ze al hun fantasieën kunnen uitleven. Dit theater wordt een baken van hoop en zal hen altijd herinneren aan hun zorgeloze kindertijd. Dan begint de Tweede Wereldoorlog en gaat ieder zijn eigen weg. Naarmate de jaren vorderen, worden de Seagraves elk op hun eigen manier geconfronteerd met de grote veranderingen. Hoe verschillend hun levens zich ook ontwikkelen, ze blijven verbonden door de afbrokkelende glorie van hun ouderlijk huis en het walvistheater, dat daar onlosmakelijk bij hoort.
- Het Nijlpaard– Stephen Fry. Als bij een boek staat dat het ‘t grappigste boek ooit is, dan is mijn aandacht al getrokken. Dat was niet overdreven, want ik heb echt hardop zitten lachen. Edward Wallace is een bijzondere man die het niet zo nauw neemt met de vrouwen, drank en nog veel meer. Als hij tijdelijk in een landhuis gaat zitten van een vriend gebeuren er vreemde dingen….
- De Wens– Nicholas Sparks. Ik heb dit boek zelf nog niet gelezen, maar ken wel andere boeken van deze schrijver zoals The Notebook. Die vond ik ook fantastisch. Heb er goede verhalen over gehoord en hij komt bij mij zeker op de lijst.
- Mama Lee– Mischa Blok. Bijzonder verhaal dat je raakt in je ziel, over een geadopteerde vrouw die op zoek gaat naar haar moeder in Korea. Het verhaal dat ze altijd heeft gehoord over dat ze ten vondeling is gelegd blijkt niet te kloppen. Zo besluit ze het ware verhaal te gaan zoeken.
- Alleen een beetje verliefd misschien– Lonneke van Engelen. Over een vrouw die alles goed voor elkaar heeft, maar een misstap begaat met grote gevolgen. Geweldig boek. Er is ook een vervolg: het was maar één mailtje, maar dat boek schijnt na het eerste deel enorm tegen te vallen. Door die wetenschap ben ik er nog niet aan begonnen…
- Doof– Manon Spierenburg. Over een moeder die langzaam doof wordt en dat in eerste instantie zelf niet doorheeft, omdat ze zich weet aan te passen, denkt dat stress de oorzaak is en het stiekem ook niet wil weten. Langzaamaan ontstaat het besef, de zoektocht en de acceptatie.
- Gebr.– Ted van Lieshout. Sterre moest dit boek lezen voor haar lijst. Het is een dun boekje, maar wel bijzonder. Ik besloot het na haar te lezen. Het gaat over twee broers die beiden onafhankelijk van elkaar worstelen met hun geaardheid. Daarnaast blijkt één van de broers een ernstige ziekte te hebben, wat in de loop der jaren duidelijk wordt. Een mooi en verdrietig boekje.
- Rood is ja– Sara Kroos. Sara Kroos is getraumatiseerd door misbruik, wat ergens tijdens haar cabaret carrière ineens volledig de kop op steekt. Tijdens haar behandeling raakt ze verwikkeld in een liefdesrelatie met een therapeut. Ze realiseert zich na enkele maanden dat deze therapeut misbruik maakt van haar positie en Sara haar liefde alleen beantwoordt doordat ze zich afhankelijk voelt. Ik las het boek snel uit en het is goed om te lezen hoe zulke dingen kunnen gaan. Toch vond ik het niet echt een heel goed boek.
- Violeta– Isabelle Allende. In het verleden heb ik al meer van Isabelle Allende gelezen en ook dit is weer een prachtig familieverhaal over een gezin voor, in en na de oorlog. Van enorme rijkdom tot armoede en alles ertussenin. Maar ook over elkaar helpen en altijd voor elkaar klaar staan, samen met het dealen met ieders eigenheden en eigenaardigheden in een familie.
- Ga als een rivier– Shelley Read. Waanzinnig mooie boek, ik heb zo moeten huilen. Torie groeit op in een gezin met een agressieve broer als haar moeder overlijdt bij een auto ongeluk. Zij neemt de taken over en voelt zich meer huishoudster dan dochter. Ook is ze banger voor haar broer dan ze wil toegeven nu haar moeder er niet meer is. Dan komt er een toevallige ontmoeting met een jongen van haar leeftijd in het stadje waar ze woont die haar leven voor altijd zal veranderen. Vergelijkbaar met “Waar de rivierkreeften zingen” en een echte pageturner.
- Ik zal deze lijst aanvullen als ik meer tips heb. Mocht jij een fantastisch boek gelezen hebben die hier bij moet, laat het me weten!