Lequ, leestips voor kinderen om de leesmotivatie te bevorderen

LequHet is al jaren in het nieuws: Nederlandse kinderen lezen steeds minder en daardoor ook steeds slechter. Ik las vroeger alles wat los en vast zat. Er waren toen immers geen schermpjes, dus als ik me verveelde zei mijn moeder: pak een boek. Dat deed ik dan ook. Ik kon daar echt in verdwalen en las soms wel een paar boeken per week. Tegenwoordig pakken kinderen veel minder snel een boek. Er zijn namelijk andere verleidingen. Ook schijnt het leesonderwijs op scholen verdrongen te worden door andere vakken. Daar moet natuurlijk verandering in komen. Uitgeverij Thieme Meulenhoff heeft hier iets heel leuks op bedacht. In deze blog vertel ik alles over Lequ, leestips voor kinderen om de leesmotivatie te bevorderen.

Lequ, leestips voor kinderen om de leesmotivatie te bevorderen

Gelukkig lezen mijn kinderen behoorlijk veel. We hebben ze altijd voorgelezen, al vanaf dat ze 1 jaar waren. Het is ook een vast ritueel voor het slapen gaan: lezen. Dat voorlezen doen we tot een jaar of 10, daarna lezen ze zelf. Zelfs nu komt Yuren er nog heel vaak bij zitten als we de kleintjes voorlezen. Daarna leest hij in bed nog verder in zijn eigen leesboek. Momenteel lees ik Sleutelkruid van Paul Biegel voor. Alle kinderen hebben bij ons thuis ook een ereader met een KOBO plus abonnement. En we zijn natuurlijk lid van de bibliotheek. Dat alles is echter geen garantie om je kinderen enthousiast te krijgen om te lezen. Ze moeten namelijk ook hun leessmaak ontdekken. And that’s where Lequ comes in…. 🙂

Lequ, leestips voor kinderen om de leesmotivatie te bevorderen

Wat is Lequ?

Lequ helpt kinderen bij de ontdekkingstocht naar hun favoriete leessmaak. Dat doen ze op verschillende manieren. Allereerst is er een magazine met fragmenten uit prachtige kinderboeken, strips, informatieve boeken en nog veel meer. Bij dit magazine hoort ook een leerkrachtenkrant. Hier vind je achtergrondinformatie over de boeken, zodat je je leesbevorderingslessen kunt verrijken met deze extra’s. Tot slot is er ook een website, waar kinderen over verschillende boeken kunnen lezen. Wat ik daar heel leuk vind, is dat er van ieder boek een hoofdstuk als luisterfragment is. Dit kun je als ouder aanzetten, maar ook als leerkracht in de klas, bijvoorbeeld tijdens het eten en drinken.

het pungelhuis lequ

Leesbevordering tijdens het eten en drinken

Als oud-leerkracht weet ik nog dat het eet- en drinkmoment vaak onrustig kan zijn, als je kinderen onvoldoende begeleid. Dat is dan ook de reden dat veel leerkrachten op zo’n moment voorlezen of soms via het digibord bijvoorbeeld het jeugdjournaal of een schooltv programma kijken. Mij lijkt dit moment ideaal om iets te doen met leesbevordering in de vorm van Lequ. Zet een luisterboek van de website aan en deel het magazine vast uit aan de kinderen. Wie klaar is, kan na het luisteren het betreffende boek opzoeken in het magazine en er over lezen. Daarnaast kun je er met de kinderen over praten, of ze een opdracht geven. Laat de kinderen naar aanleiding van het hoofdstuk bedenken hoe de voorkant van het boek er uit ziet. Dat mogen ze tekenen. Of geef een stelopdracht: schrijf op hoe het verhaal verder gaat. Er zijn genoeg creatieve opdrachten rondom boeken te bedenken.

website lequ

Leesplezier staat voorop!

Wat Lequ het allerbelangrijkste vindt is leesplezier. Als kinderen plezier hebben in het lezen, komt de rest namelijk vanzelf. Denk er maar eens over na: als je zelf een droog artikel moet lezen, dan heb je daar toch ook geen zin in? Ik sla dan vaak de helft over om er snel doorheen te zijn. Heeft iets mijn interesse, dan verslind ik elke letter en onthoud ik het ook veel beter. Als we kinderen dus meer met lezen willen laten oefenen, zullen we moeten aansluiten bij wat zij leuk vinden. Ze moeten meer inzicht krijgen in hun eigen leessmaak en hierop de juiste boeken uitkiezen. Zo gaan ze vanzelf vaker een boek pakken in plaats van om schermpjes vragen of zeggen dat ze zich vervelen. Win-win!

lequ leerkrachtmagazine

Mogelijkheden Lequ

Ik ben enorm fan van Lequ en ik hoop dus ook dat veel scholen meer met leesplezier en leesbevordering gaan doen. Lequ kan daarbij helpen, zeker als je zelf als leerkracht minder tijd hebt om informatie over boeken uit te zoeken of de nieuwste boeken te ontdekken. Bij Lequ kun je momenteel een introductiepakket bestellen voor €49,50. Hiervoor krijg je 25 magazines voor leerlingen in een klas, een mooi leesboek voor de schoolbieb of om voor te lezen, een leerkrachtexemplaar van het magazine en 6 weken toegang tot de website met allerlei extra’s die je alleen ziet als je bent ingelogged. Je kunt ook een jaarabonnement nemen voor €16 per leerling, je krijgt dan 4 x per jaar het magazine, het leerkrachtenexemplaar en een leesboek naast natuurlijk onbeperkt toegang tot de website.

lequ leesbevordering

Het Pungelhuis

Zo kwamen Yuren en ik op het spoor van Het Pungelhuis via Lequ. We luisterden eerst het leesfragment en dat bleek zo spannend dat we er meer van wilden weten. We vroegen ons ook af wat een pungelhuis was. Daar kwamen we pas veel verder in het boek achter. Yuren zei dat hij het boek nooit had gekozen, als hij alleen de voorkant had gezien. Dat nodigde heb dus niet uit om het te lezen. Het leesfragment vond hij wèl heel spannend en daardoor was hij toch benieuwd naar het boek. Ik heb het zelf ook gelezen en vond dat het naast leuk, ook nog informatief was. Zo heb ik heel wat geleerd over botersmokkelaars, terwijl ik niet eens wist dat dit bestond! Zo zie je maar.

pungelhuis annet huizer

Mijn ervaring met Lequ

Mijn ervaring met Lequ is dus goed. Ik vind het sowieso heel positief dat er zoiets bestaat. Nieuwe boeken zijn leuk om te ontdekken, ik struin vaak het internet af op zoek naar nieuwe boeken die zijn uitgekomen. Of ik kijk op de website van de Kinderboekenweek om boeken te ontdekken. Ik denk dat het heel waardevol is als op scholen meer aandacht voor nieuwe boeken en leesplezier komt. Als leerkracht heb je over het algemeen best veel invloed op wat kinderen doen, dus maak daar gebruik van! Lequ kan daar bij helpen, zodat je niet alles zelf hoeft te ontdekken.

Lezen jullie veel thuis? En wat wordt er op school gedaan aan leesbevordering en leesplezier?

lequ boeken

Vorig artikelVersier het huis voor sinterklaas
Volgend artikelLEGO World Week, een lego challenge in de vakantie
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in