De blaadjes kleuren, de dagen worden korter en de temperaturen dalen. Kortom: het knusse herfstseizoen is weer begonnen. Iets waar menigeen reikhalzend naar uitkijkt. Hoe heerlijk is het om weer meer tijd met familie en vrienden door te brengen? En boven alles ook nog eens te genieten van heerlijke, warme gerechten? In de herfst geniet je van comfort food. Gerechten die extra vullen, warmte geven en je direct goed laten voelen. Wat eten we vandaag? Maak een keuze uit de volgende herfstachtige recepten.
Lees ook: Recept herfst traybake
Inhoudsopgave
Gevulde pasta
Gevulde pasta is een absolute publieksfavoriet. Het mooie is dat je de pasta natuurlijk helemaal zelf kunt maken en vullen, maar dat deze ook vaak kant-en-klaar verkrijgbaar is in de supermarkt. Kies voor een vulling met ricotta of vlees en geniet van de heerlijke warme smaak van een lekkere gevulde pasta. Combineer de pasta met een tomatensaus of pesto en wat verse kruiden. Dit gerecht doet het altijd goed en is (afhankelijk van hoe je het maakt) ook nog eens relatief snel te bereiden. Ideaal wanneer er weinig tijd is om lang in de keuken te staan. Bovendien is het ook nog eens een gerecht waar je de meeste kinderen plezier mee doet. Als de pasta’s gevuld zijn met extra groente, bijvoorbeeld spinazie en ricotta, dan krijgen ze ook nog eens ongemerkt wat extra vitamines binnen.
Risotto met paddenstoelen
Paddenstoelen passen natuurlijk helemaal bij de herfst. Combineer dit met een heerlijke rijke risotto en je hebt een fantastisch herfstgerecht te pakken. Maar hoe maak je dit?
Er zijn verschillende manieren om risotto te bereiden. De eenvoudigste manier is om alles in één pan te doen. Begin met het fruiten van ui en knoflook, voeg eventueel wat spekreepjes en paddenstoelen naar keuze toe. Wanneer je dit enkele minuutjes hebt meegebakken, kun je de risottorijst toevoegen. Bak deze mee tot ze glazig zijn en voeg vervolgens bouillon toe. Doe dit schepje per schepje. Gemiddeld duurt het 15 tot 20 minuten voordat de risotto gaar is. Het is belangrijk dat je tijdens het koken in de buurt blijft. Voeg telkens een schepje bouillon toe als het vocht opgenomen is. Zo creëer je een rijke smaak. Aan het eind zou je eventueel nog wat Parmezaanse kaas of cheddar kunnen toevoegen.
Ouderwetse boerenkoolstamppot
Je houdt ervan of je vindt het helemaal niets. De boerenkoolstamppot is kenmerkend voor Nederland. Bijna iedereen heeft wel een eigen recept, maar er gaat niets boven een ouderwetse stamppot. Bovendien is het ook nog eens heel gemakkelijk te bereiden.
Je hebt niet meer nodig dan een zak verse boerenkool, stamppotaardappelen, een scheut melk, mosterd en eventueel wat azijn. Top het geheel af met een lekkere (zelfgemaakte) jus en een heerlijke rookworst.
Wil je de boerenkool nog wat smeuïger maken? Voeg dan ook nog een klontje roomboter en een extra scheutje melk toe aan de aardappelen. Ook lekker met draadjesvlees of een vegetarische rookworst.