Leer je kinderen spelenderwijs wat duurzaamheid is

Duurzaamheid betekent dat we zó voor onze aarde zorgen, zodat ook de mensen die na ons leven nog blij op deze aarde kunnen rondlopen. Als jij duurzaamheid belangrijk vindt en hier ook echt dagelijks vorm aan geeft, zullen je kinderen duurzaamheid als iets heel vanzelfsprekends gaan ervaren. In dit artikel leggen we uit hoe je spelenderwijs aan je kinderen leert wat duurzaamheid is.

We zorgen goed voor de natuur

Ten eerste kun je aan je kinderen laten zien hoe mooi en belangrijk jij de natuur op onze aardbol vindt. Leg uit dat je daarom alles doet alles wat je kunt om die natuur te beschermen. Je kunt beginnen met het maken van een bijenhotel. Je kunt dit makkelijk zelf maken samen met de kinderen. Verzamel stukjes bamboe uit de tuin of hout dat je ophaalt na de snoeiperiode bij fruitkwekers. Leg aan je kinderen uit dat je de bij zo helpt te blijven bestaan en daarmee het voortbestaan van plantensoorten. En als je een tuin hebt met veel terrastegels, haal dan eens één tegel weg en ga samen met je kind op zoek naar een fleurige bloemrijke invulling. Verzorg ze daarna elke week en zorg ervoor dat het voor je kind een gewoonte wordt om de planten water te geven.

We recyclen afval

Afval is grondstof, dat is wat je je kind wilt leren. Dus heel makkelijk: koop een leuke afvalgrijper voor de kinderen. Neem deze elke keer als je gaat wandelen mee en vergeet ook niet om een grote tas mee te nemen voor al het afval dat je tegenkomt. De kinderen zullen het een uitdaging vinden om zoveel mogelijk afval te scoren. Dit kun je overal doen, maar op het strand kun je je helemaal uitleven! Het touw dat je op het strand vindt, kun je nadat je het hebt gewassen uit elkaar trekken, aan elkaar knopen en gebruiken als basis voor leuke knutsel- en handwerkprojecten. Uniek en totaal van gerecycled materiaal gemaakt. Duurzamer kan bijna niet. En snuffel je wel eens rond in een kringloopwinkel met de kinderen? Spreek vooraf af waar je samen naar gaat zoeken en wie weet ontdekken jullie je schat. Ook zijn daar vaak leuke kleren te vinden voor kinderen.

We verspillen geen eten

Leer je kinderen ook dat verspilling niet duurzaam is. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een vaste kliekjesdag in te stellen. Op een kliekjesdag probeer je van alle restjes eten van de hele week één mooie maaltijd te maken. Neem je kinderen mee de keuken in en probeer zoveel mogelijk te gebruiken. Stel daarnaast een vegetarische dag in en koop streekproducten. Door vragen te stellen aan de kids, zul je zien dat zij bewuster worden van de dingen die zij elke dag eten. Denk aan vragen zoals: ‘Waar komt die tomaat eigenlijk vandaan? En hoe wordt dat vlees eigenlijk bereid?’ Leer je kinderen dat je ook geen water moet verspillen. Koop bijvoorbeeld zo’n handige zandloper voor in de douche waardoor jouw kind weet wanneer de vijf minuten voor het douchen voorbij zijn.

Maak zelf de juiste keuze

Ook jouw kinderen zullen later keuzes moeten maken op het gebied van energie. Jij hoort dan het goede voorbeeld te geven, maar maak jij zelf al een duurzame keuze? Welke energieleverancier kies je en hoe maak je een overwogen keuze op het gebied van energie? Ga energie vergelijken en maak dan een bewuste, duurzame keuze. Ga voor groene energie, zoals windenergie of zonne-energie. Zorg er ook voor dat je huis energiezuinig is. Alleen als jij het goede voorbeeld geeft, kun jij je kinderen op de juiste manier duurzaamheid bijbrengen.

energiezuinig zonnepanelen

 

Vorig artikelZo overleven we de januaridip!
Volgend artikelHet Voedingscentrum verzint een truc om gezonder te eten: de Eetwissel
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in