Van ongeveer half juni tot eind augustus bloeit de lavendel. Wie optimaal van de prachtige paarse lavendelvelden wil genieten moet natuurlijk naar Frankrijk. In de Provence kun je zelfs speciale routes rijden langs de mooiste lavendelvelden. Ook worden er speciale lavendelfeesten en markten gehouden. Erg leuk om eens mee te maken. Zelf heb ik lavendel in de tuin. Die bloeien soms wel twee keer, als ik de uitgebloeide bloemen er steeds uit knip. Die bloemen gooi in niet weg, daar maak ik lavendelthee en lavendelijs van. Dat is helemaal niet veel werk en ook niet moeilijk. Lavendelijs zelf maken van lavendelbloemen uit de tuin is bovendien heel leuk om te doen, ook met kinderen. In deze blog deel ik het recept van het lavendelijs.
Lees ook: Chai ijs recept
Inhoudsopgave
Lavendelijs zelf maken van lavendelbloemen uit de tuin
Het recept voor lavendelijs is niet ingewikkeld. Je kunt dit ijs zelfs prima maken zonder ijsmachine. Wel is het zo, dat het na een dag in de vriezer keihard wordt en er ijskristallen beginnen te vormen. Daarom is het handig om het ijs ongeveer 5 uur nadat je het maakte ook op te eten. Ik maak het ijs meestal in de ochtend. Dan vries ik het rond 11 uur in en dan is het tegen 4 uur klaar. Je kunt het dan tussendoor eten of als dessert na het avondeten. Als je van die ijshoorntjes koopt bij de supermarkt, kun je ze ook op een ijshoorntje serveren.
Dit heb je nodig
Om het lavendelijs te maken heb je niet veel ingrediënten nodig. Wel heb je een heleboel lavendelbloemetjes nodig. Dat kunnen zowel uitgebloeide als nog paarse bloemen zijn. Wel is het zo, dat de uitgebloeide bloemen ietsje meer bitter smaken. Zelf proef ik dat amper in dit ijs, dus ik gebruik altijd gewoon de uitgebloeide bloemen. Je hebt ongeveer 6 el bloemen nodig. Zorg dat de takken er af zijn, gebruik alleen de bloemetjes. Gebruik liever geen lavendel die bespoten is.
- 500 ml slagroom
- 300 ml gecondenseerde melk
- 6 el lavendelbloemen
- 1 theelepel vanille aroma
- diepvriesbak of een cakeblik
- mixer
- zeef
- ijsschep
Zo maak je het
Leg 1 dag van te voren de lavendelbloemetjes in de slagroom. Zet in de koelkast en laat de smaak goed in de slagroom trekken. Zeef de volgende ochtend de bloemetjes eruit en klop de slagroom goed luchtig. Klop daarna de gecondenseerde melk er doorheen en een theelepel vanille aroma. Schenk het geheel in een diepvriesbak of eventueel een cakeblik waar je bakpapier in hebt gedaan. Zet ongeveer 4-5 uur in de vriezer. Ik roer het altijd na een uur en na 2 uur nog een beetje om met een lepel. Hierdoor zullen er minder kristallen vormen en krijg je dus romiger ijs. Het beste serveer je het ijs na 5 uur direct, dan is het ’t lekkerst. Wil je het later eten, dan moet je het misschien even laten staan, zodat het vast wat zachter kan worden. Schep met een ijsschep bolletjes lavendelijs en doe ze in een schaaltje. Garneer met een takje verse lavendel. Yum!