Eens in de zoveel tijd eet ik een maandje koolhydraatarm. Dan mis ik soms wel iets zoets, iets dat een beetje lijkt op brood. Een koolhydraatarm bananenbrood is dan het perfecte recept om te maken. Het is trouwens ook een prima manier om overrijpe bananen te gebruiken. Zachte bananen zijn namelijk ideaal te gebruiken als gezonder alternatief voor suiker. Ik gooi ze bijvoorbeeld ook wel eens door taartmix heen, als ik minder suiker wil gebruiken. Dat werkt trouwens ook voor dadels, die kun je ook gebruiken als alternatief voor suiker.
Lees ook: Koolhydraatarme pannenkoeken
Inhoudsopgave
Koolhydraatarm bananenbrood, lekker en simpel!
Een koolhydraatarm bananenbrood dus, maar is dat nou wel lekker? Kijk, het is natuurlijk niet hetzelfde als een gewoon bananenbrood met gewoon bloem of meel. Je maakt het met amandelmeel en dat heeft een andere smaak en structuur. Desondanks is het wel gewoon zoet, zonder dat er dus suiker in zit of veel koolhydraten. Dat komt door de stevia. Die kun je gewoon online kopen trouwens. Je doet er enorm lang mee, ik gebruik zo’n flesje twee jaar ofzo.
Wat heb je nodig?
Om koolhydraatarm bananenbrood te maken heb je als basis amandelmeel nodig. Eventueel kokosmeel, maar je kunt het ook van alleen amandelmeel maken. Er gaat geen suiker in, het wordt gezoet door de bananen en wat Stevia druppels. Verder gebruik je natuurlijk eieren en een klein beetje bakpoeder. Verwacht niet dat het veel gaat rijzen. Als je een groot cakeblik gebruikt om het koolhydraatarme bananenbrood in te bakken, kun je het beste een dubbele hoeveelheid maken. Of een kleiner cakeblik 🙂
- 130 gram amandelmeel
- 2 el kokosmeel als je dit niet hebt, kun je ook nog 2 el extra amandelmeel toevoegen
- 2 bananen, liefst overrijp
- 1 el geraspte kokos
- snufje zout
- 2 theelepels kaneel
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 1,5 theelepels bakpoeder
- Stevia naar smaak, ik doe meestal 10 druppels
- 3 eieren
- boter om in te vetten
- blanke amandelen voor de garnering
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe alle ingrediënten in een kom en maak er een beslag van met de mixer. Hiervoor moeten de bananen wel echt overrijp zijn, anders lukt het niet met de mixer. Dan moet je ze eerst zacht maken in de blender. Vet een cakeblik in met boter of bekleed ‘m met bakpapier. Dat laatste zorgt ervoor dat hij er makkelijker uit gaat na het bakken. De structuur van een koolhydraatarm bananenrood is namelijk echt anders, dus hij valt sneller in stukken als je het bakblik omkeert (ik spreek uit ervaring). Doe het beslag in het cakeblik. Leg de amandelen er als garnering in een streep op. Bak het bananenrood in ongeveer 55-60 minuten gaar in de oven.
Zo serveer je het koolhydraatarme bananenbrood
Als het bananenbrood klaar is, laat je ‘m even afkoelen buiten de oven. Snijd de randen los en keer het bakblik voorzichtig om. Als het bananenbrood er uit is, keer je ‘m voorzichtig weer om, zodat hij rechtop staat. Snijd in gelijke stukken. Hij is zowel warm als koud heerlijk. Je kunt het bananenbrood bij de thee nemen of als ontbijt eten. Er zitten in 1 stukje ongeveer 5 gram koolhydraten.