Knolselderij soep recept met tijm en pesto

Knolselderij soep recept met tijm en pesto in een bordIn de herfst is knolselderij soep echt heerlijk verwarmend. De aardse smaak vind ik zelf erg lekker, maar mijn kinderen houden er niet zo van. Heb ik extra veel, dat is dan weer het voordeel. Wij eten het vaak rond Sint-Maarten, omdat je dan die knollen moet uithollen en van het pulp maak ik dan meteen soep. Die eet ik de dag zelf als lunch, de rest vries ik in voor een keer als voorgerecht of om op een ander moment te eten. Hierbij een knolselderij soep recept met tijm en pesto!

Lees ook: Hartverwarmende rode linzensoep met sambal

Knolselderij soep recept met tijm en pesto

Knolselderij soep recept met tijm en pesto is misschien wel het meest makkelijke soeprecept ooit. Zeker als je toch een knol moet uithollen voor Sint-Maarten. Ik doe dat altijd met een meloenbolletjeslepel, dat werkt verreweg het makkelijkste. Dus ook als ik zomaar zin in knolselderij soep heb in de herfst of winter. Liever uithollen dan de schil eraf snijden. Is veel lastiger om te doen. 

knolselderijsoep in de maak

Wat heb je nodig?

Voor deze knolselderij soep met tijm en pesto heb je niet zoveel nodig. Ik zet de ingrediënten op een rij, het meeste heb je waarschijnlijk wel in huis. Feitelijk gezien kun je de soep al maken met alleen de knolselderij, de boullion en de room. De andere ingrediënten zijn eigenlijk alleen maar om het nòg lekkerder te maken. Maar je hoeft er dus niet speciaal voor naar de winkel, wat mij betreft. Het recept is voor 4-6 personen. 

  • 1 knolselderij
  • 100 ml slagroom
  • 1 boullion blokje
  • 300-500 ml kokend water
  • 1 theelepel mosterd
  • verse tijm
  • groene pesto (vers of zelfgemaakt)
  • staafmixer
  • focaccia (zelf gemaakt of gekocht)

Knolselderij soep recept met tijm en pesto

Zo maak je het

Hol de knolselderij uit met de meloenbolletqjeslepel en doe de pulp in een pan. Giet er kokend water bij, hoeveelheid is naar keuze. Met veel water wordt je soep wateriger en met minder water wordt hij romiger en dikker. Zelf doe ik meestal rond de 500 ml. Gooi er een boullionblokje in en laat ongeveer 20 minuten koken. Als de knolselderij zacht begint te worden, kun je de soep pureren. Je ziet dan meteen goed hoe dik hij wordt. Is hij te dik, doe er dan nog een beetje meer water bij en verwarm opnieuw. Doe de mosterd erin en pureer verder. Giet de slagroom erbij tijdens het pureren, dan wordt het goed opgenomen. De 100 ml is een indicatie, net hoe romig jij het wenst. Proef en doe er nog wat extra peper en zout bij indien nodig. Als de soep naar je zin is, schep je ‘m in de borden. Garneer met wat blaadjes tijm en een theelepel groene pesto. 

soepje van knolselderij

Serveren van de knolselderij soep

Tadaa! Nu is je Knolselderij soep recept met tijm en pesto klaar om te serveren. Het is best een vullende soep, dus serveer je ‘m als voorgerecht tijdens een etentje, kies van voor kleine schaaltjes. Eet je het als lunch of als hoofdgerecht, dan kun je een water groter bord nemen. Serveer direct als de soep nog heet is met de tijm en de pesto, giet er eventueel nog een scheutje olijfolie in. Geef de focaccia erbij. Smakelijk!

Lees ook: Onmisbare ingrediënten in de herfst

knolselderij soep

Vorig artikelKnollen uithollen voor Sint Maarten
Volgend artikelDe juiste fietsendrager kies je zo
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in