Klusjes die je in de winter moet doen

juut roze trui jewelryMet een dikke trui op de bank: je bent klaar om te cocoonen. Maar is je huis ook winterklaar? Er zijn namelijk een paar jaarlijkse klusjes die je écht moet afvinken, zoals de schoorsteen vegen. Dit zijn drie dingen die je deze winter niet mag overslaan.

Lees ook: Maak je huis winterproof

Reinig de dakgoot

Herfstbladeren zijn dol op dakgoten. Elk najaar vult je dakgoot zich met bladeren, mos, modder, takjes, ingedroogde resten en ander vuil. En dat is niet alleen onfris: het kan ook schadelijk zijn en allerlei problemen veroorzaken. Het verzamelde vuil kan namelijk verstoppingen veroorzaken en zo leiden tot lekkages en vochtplekken in huis. Ellende waar je vast niet op zit te wachten. Door jaarlijks je dakgoot schoon te maken kun je zulke waterschade voorkomen.

Zie je het niet zitten om zelf het dak op te gaan in de kou? Sluit dan een abonnement af op een dakgootservice af. Dan komt er elk jaar een vakman langs om je dakgoten,  hemelwaterafvoeren en uitlopen vrij te maken en te reinigen. Voor een vast laag tarief per maand. Dus nooit meer zelf de ladder op. Héérlijk.

open-haard-warmte

Check je cv-ketel

Als je cv al twee jaar (of langer) niet gecontroleerd is, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk vakkundig te laten checken en onderhouden. Een cv-ketel, kachel of geiser die oud, slecht onderhouden of verkeerd geïnstalleerd is, is gevaarlijk. Het kan er niet alleen voor zorgen dat je plots onder een koude douche staat: er kan ook koolmonoxidevergiftiging ontstaan. Koolmonoxide is een reukloos en dodelijk gas dat uit de ketel kan lekken. Het is dus zaak dat je dit voorkomt door tweejaarlijks een vakman naar je cv-ketel te laten kijken.

Tip: Zorg ervoor dat de ketel in een goed geventileerde ruimte staat. Plaats ook CO2-melders die je kunnen waarschuwen als er koolmonoxide vrijkomt.

Veeg de schoorsteen

Iedereen die een open haard heeft weet: niks gezelliger dan een knetterend vuur. Maar het heeft ook een keerzijde. Want als je de schoorsteen niet jaarlijks veegt, kan er narigheid ontstaan. De brandweer rukt elk jaar maar liefst 2.000 keer uit om schoorsteenbranden te blussen. Brandschade door stoken komt dus vaak voor, maar gelukkig valt het te voorkomen. Door minstens één keer per jaar de schoorsteen te vegen zorg je dat onverbrande deeltjes zich niet kunnen ophopen in het rookkanaal. Met als resultaat: schoon, slim en brandveilig stoken – zonder risico op rook en brand in huis.

Tip: Ook voor dit klusje kun je een abonnement op een schoorsteenservice afsluiten. Easy does it.

voor de open haard bij lau en ed

Vorig artikelActiviteiten Coco kan het, het prentenboek van het jaar 2021
Volgend artikelSneeuwman broodjes maken
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in