Kloosterberg Puig de Randa op Mallorca is een berg die deel uitmaakt van het gemeentelijk grondgebied van Algaida. Op de top bevindt zich het heiligdom van Cura. De Puig de Randa is de plaats waar Ramon Llull boete ging doen na zijn bekering. Om er te komen kun je lopen, fietsen of met de auto langs een weg vol haarspeldbochten. Een beetje stalen zenuwen moet je daar wel voor hebben, zeker in het hoogseizoen als het druk is. Wie gaat fietsen of lopen heeft ook wel een aardige conditie nodig.
Lees ook: Overnachten op Mallorca, van goedkoop tot luxe
Inhoudsopgave
Kloosterberg Puig de Randa op Mallorca
Kloosterberg Puig de Randa op Mallorca ligt op ongeveer een half uur rijden van de hoofdstad Palma de Mallorca. Via de MA-15 ga je naar de MA-5010 en ten slotte de MA-5018 tot bovenaan. De geasfalteerde weg vanuit Randa via Santuari de Cura is 4,7 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,2%. De top van de beklimming ligt op 533 meter hoogte. Hoewel de top van de berg ronduit lelijk is met een grote witte bol en allerlei zendmasten, is de plek van het klooster idyllisch en het uitzicht mooier dan mooi. Zeker bij zonsopkomst of zonsondergang kun je hier prachtige foto’s maken en rondkijken.
Drie kloosters
Op Puig de Randa of eigenlijk de weg ernaartoe vind je 3 verschillende kloosters. Google Maps noemt het trouwens gebedshuizen. Dit zijn Santuari de Garcia, Ermita San Honorato en helemaal op de top Cova del Beat Ramon Llull. Alle kloosters zijn te bezoeken, je kunt er eenvoudig een tussenstop maken en een rondje lopen. Het eerste klooster geeft al een beetje een idee welk uitzicht je straks op de top kunt verwachten. De kloosters dateren uit de 15e en 17e eeuw en zijn meerdere keren herbouwd en gerenoveerd. Vanaf Santuari de Garcia loopt een met steenmannetjes gemarkeerd voetpad naar het volgende klooster. Deze wandeling duurt ongeveer 10 minuten. Ermita San Honorato is een klooster dat nog steeds bewoond wordt, daarom kun je hier alleen de kerk en de binnenplaats bezoeken.
Santuari de Nostra Senior de Cura
Op de top van Puig de Randa vind je het laatste klooster: Santuari de Nostra Senior de Cura. Dit is vooral een robuust bouwwerk. Tegenwoordig huist er ook een hotel en een restaurant, waar je met waanzinnig uitzicht een hapje kunt eten. Het hotel heet, hoe verrassend, Santuari de Cura en het is zeker de moeite waard om hier een nachtje te verblijven. Je kunt dineren in het naastgelegen restaurant. Beiden zijn alleen geopend vanaf maart tot en met november. Het klooster zelf kun je in het laagseizoen gewoon bezoeken, maar neem zelf wat mee voor een picknick met uitzicht op Palma en de Serra de Tramuntana. Er is een groot parkeerterrein voor het klooster, maar ik kan me voorstellen dat dit in het hoogseizoen flink vol kan staan. Begin maart waren wij de enigen. Door het hek in de muur loop je naar de binnenplaats, waar enkele hoge bomen staan. Hier heb je al mooi uitzicht. Ga je rechtsaf naar de goed onderhouden binnentuin, dan kun je genieten van mooie doorkijkjes en prachtige bloemen en planten.
Ramon Llull
De stichter van dit heiligdom was Ramon Llull (1235-1315). Dit was nogal een bijzonder persoonlijkheid, zo las ik. Na een leven vol schandalen aan het koninklijk hof als edelman, kreeg hij op zijn 30e een goddelijke openbaring. Sindsdien droeg hij alleen nog een zelfgemaakte pij en probeerde hij moslims te bekeren. Het verhaal gaat dat hij tenslotte in Algerije is gestenigd, maar daar is geen historisch bewijs van. Zijn standbeeld staat in de tuin, je kunt het niet missen. Achter de tuin is een klein kerkje wat je kunt bezoeken en een toeristenshop waar je snuisterijen kunt kopen (ook alleen in het hoogseizoen).
De grot van de verlichting
Helaas hebben wij bij ons bezoek aan Kloosterberg Puig de Randa op Mallorca de grot van de verlichting gemist. Ik las er later over. Vanaf de parkeerplaats wijst een bordje je de weg, maar dit bordje hebben wij dus gemist. eerst een stukje over de weg, dan linksaf via een smal pad en na 10 minuten kom je dan bij een grot waar Ramon Llull zich in 1275 acht dagen heeft teruggetrokken en een mystieke ervaring had. Hij begon hier aan een boek over een “argumentatiemachine” wat door velen wordt gezien als de voorloper van de computer. In de grot liggen vaak bloemen. Er stond ook een beeld van Ramon Llull, maar dit is helaas vernield en verweerd. Ik heb hier zelf geen foto’s van, maar ze zijn op Google Maps wel te vinden.
Na je bezoek aan Puig de Randa
Wie op de fiets is gekomen of heeft gelopen, zal waarschijnlijk wel een tijdje uitrusten op Puig de Randa. De terugweg is gelukkig een stuk minder heftig, want dan ga je bergafwaarts. Al lijkt me dat op de fiets ook best eng, met al die haarspeldbochten en de vaart die je maakt! Wij maakten onderweg naar beneden nog een paar tussenstops om foto’s te maken van het uitzicht, je ziet dan net weer andere dingen dan op de berg zelf. Mogelijk is dit in het hoogseizoen minder makkelijk vanwege de drukte. Nu kwamen we helemaal niemand tegen en konden we ongevaarlijk stilstaan op de weg en uitstappen. Terug in Randa kun je wat drinken of eten op het terras van Celler Bar Randa.
Ook naar Mallorca?
Ik boekte mijn vlucht met Transavia, buiten de vakanties om kun je relatief goedkope tickets vinden. Huur ook zeker een auto, want dan kun je ook echt iets zien van het eiland. Ik huur altijd via Sunny Cars, omdat zij een fijne all-in formule hebben, waarbij je ook nooit voor verrassingen kan komen te staan. Als hotels kan ik naast het hotel op de Puig de Randa ook Hotel Brick Palma of hotel Protur Naisa Palma hotel (allebei aanraders, maar de eerste is wat goedkoper dan de tweede) aanbevelen. Last bus not least: geniet van Mallorca!