Mobiele telefoons, ik heb er een haat/liefde verhouding mee. Het is vreselijk verslavend, wat ik meteen het grootste gevaar vind voor kinderen. Toch biedt het ook voordelen. Kinderen zijn altijd bereikbaar, ze kunnen ermee navigeren, middelbare scholen werken vaak met apps voor het huiswerk en de cijfers en zo zijn er nog veel meer voordelen. Kinderen en een mobiele telefoon: hoe organiseer je dat op een gezonde manier? Hoe houd je toezicht? In deze blog vertel ik hoe wij het doen.
Inhoudsopgave
Kinderen en een mobiele telefoon
Ik heb het lang uitgesteld, zo’n mobiele telefoon. Ik geloof dat mijn dochter in groep acht zo’n beetje de laatste was die een telefoon kreeg. Het plan was eigenlijk om het pas toe te staan als ze naar de middelbare school zou gaan, maar onder druk van de rest van de klas ben ik gezwicht. Ze voelde zich echt buiten gesloten, doordat ze als enige niet in een appgroep van de klas zat. Tja. Dus kreeg ze die van mij. Ze was er dolgelukkig mee.
Prepaid of een abonnement
We dachten eerst aan een prepaid kaart, maar toen we gingen rekenen leek een mobiel abonnement voor kinderen toch voordeliger. Dan is ze tenminste wel altijd bereikbaar en kan ze ons altijd bellen. Valt het net buiten je bundel, dan werkt het nog steeds, maar is het gewoon iets duurder. We hebben berekend wat ze ongeveer nodig zou hebben aan data, sms en belminuten en het abonnement genomen dat er het dichtste bij zat. In het begin hield ze best veel data over, omdat ze haar telefoon vooral thuis op de wifi gebruikte. Sinds de naar de middelbare school is dat wel anders.
Achtergronden en telefoonhoesjes
Terwijl ik al jaren dezelfde achtergrond heb en hetzelfde telefoonhoesje, zijn pubers er continue mee in de weer. Ik vind het grappig om te zien welke achtergrond ze nu weer heeft ingesteld. Ze is er behoorlijk inventief mee. Ik vind het onschuldig èn creatief, dus dit is iets wat ze zelf mag bepalen. Ze heeft ook meerdere telefoonhoesjes, vaak van de HEMA omdat die niet zo duur zijn en ze deze wel heel leuk vindt. Ook verkopen ze daar andere telefoonaccessoires die pubers erg leuk vinden.
Ouderlijk toezicht
Persoonlijk vind ik het belangrijk om ouderlijk toezicht te kunnen instellen. Er zijn allerlei opties voor de iPhone en iPad om schadelijke websites te kunnen blokkeren, te zorgen dat er niet per ongeluk apps worden aangekocht (dat kan enorm in de papieren lopen namelijk) en om de schermtijd van je kind te kunnen beperken. Ongemerkt zitten ze er anders zo 3 uur op, wat ik liever niet heb. Je kunt nou eenmaal als ouder niet de hele dag met je snufferd er bovenop zitten, dus daarom vind ik dit heel prettige tools die ik ook zeker gebruik. Mijn puberdochter weet inmiddels ook dat ze er na 9 uur ‘s avonds niet meer op kan en ze accepteert dat.
Afspraken
Eigenlijk verloopt het bij ons thuis best goed met de afspraken rondom het telefoongebruik. Voorheen zat ze veel op TikTok, maar nu is het meer Instagram. En er wordt natuurlijk heel wat geappt. Gelukkig zeker niet overmatig, ze haalt ook nog steeds goede cijfers. De volgende puber komt er alweer aan, ik ben benieuwd of we daar een soortgelijk traject door zullen gaan, of dat hij mogelijk minder consequent met onze afspraken omgaat.
“Dit artikel betreft een samenwerking”