Je kind een dagje thuishouden, mag dat?

In Nederland hebben we de leerplichtwet. Ieder kind van 5-16 jaar is leerplichtig en moet dus naar school. Als je als 16-jarige nog geen diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger) hebt, moet je zelfs tot 18 jaar naar school. “Zo is de wet, en daar moet u het mee doen” zou de Rijdende Rechter gezegd hebben. Deze blog gaat niet over wat ik van de leerplichtwet vind in de vorm. Ik zocht uit wat er nu wel en niet mag mbt het thuishouden van kinderen.

Je kind een dagje thuishouden, mag dat?

Ik houd soms Lenthe een dagje thuis. Dat zet ik dan op Instagram en daar krijg ik wel eens vragen over. Ze is toch 5 jaar? Dan ben je toch leerplichtig? Dat klopt. Maar met 5 jaar is er nog een mogelijkheid om je kind af en toe een dagdeel thuis te houden. Je kind heeft dan vrijstelling van de leerplicht. Als je kind namelijk nog erg moe is, dan mag je een kind 5 uur per week thuishouden van school. Dit moet wel in overleg met de schooldirecteur. In extreme gevallen mag dat zelfs 10 uur per week. Meer hierover kun je lezen op de website van de Rijksoverheid.

Kinderen van 4 jaar

Kinderen van 4-5 jaar mogen al wel naar school, maar dat hoeft niet. Zij zijn niet leerplichtig. Wil je thuisonderwijs gaan geven en is je kind nooit eerder naar school geweest, dan kun je vrijstelling van leerplicht krijgen door je te beroepen op het Richtingsbezwaar voor het kind 5 jaar wordt. Dit moet je ieder jaar opnieuw doen. Is je kind ooit naar school geweest of heeft het ingeschreven gestaan op een school, dan kun je nooit meer thuisonderwijs gaan geven. Overigens vind ik de term thuisonderwijs zelf niet passend, want in mijn optiek geeft iedere betrokken ouder regelmatig thuisonderwijs. We doen immers allemaal educatieve dingen met onze kinderen. Het zijn in feite gewoon kinderen die niet naar school gaan, omdat de ouders kiezen om ze volledig thuis te onderwijzen. Je kunt hier meer overlezen op deze website.

Andere redenen om je kind thuis te houden

Er zijn nog meer redenen om een vrijstelling van de leerplicht te krijgen. Je kunt daarbij denken aan een huwelijk, overlijden, schorsing, ziekte of wanneer ouders een trekkend bestaan leiden, zoals bijvoorbeeld als circusartiest.

Op vakantie buiten het seizoen

In principe kan dit niet zomaar, toch is er een mogelijkheid om buiten het hoogseizoen om op vakantie te gaan. Je hebt namelijk het recht om als gezin 10 schooldagen op vakantie te kunnen. Wanneer je dus kunt aantonen dat dit vanwege werk niet mogelijk is, dan kun je een verzoek bij de schoolleiding indienen om buiten het seizoen om je kind mee op vakantie te nemen. Denk bijvoorbeeld aan ouders die een strandtent runnen en daardoor in het hoogseizoen nooit weg kunnen. Of wanneer je een belangrijke opdracht hebt van je eigen bedrijf die precies in de zomervakantie valt. Meer hierover kun je hier lezen.

Wat vind jij van de leerplichtwet?

Ik ben wel benieuwd hoe jullie over de leerplichtwet denken. Zou je gemakkelijker je kind thuis moeten kunnen houden? Of is het goed zoals het is? Is de leeftijd waarop de leerplicht in gaat en afloopt goed, of zou dat anders moeten? Zou het makkelijker moeten zijn om op enig moment te kunnen beslissen om je kind niet meer naar school te moeten laten gaan? Hoe denken jullie er over?

 

Vorig artikelHet benigne fasciculatie syndroom
Volgend artikelKruidige herfstthee
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

2 REACTIES

  1. Ik vind dat het wel wat losser mag. Als ouder zou je zelf in staat moeten zijn om te weten wat goed is voor je kind. Als je ziet dat je kind erg moe is of je merkt dat er iets niet helemaal lekker loopt vind ik dat je dat als ouder beter kunt bepalen dan een ambtenaar.

  2. Lastige vraag: kinderen thuislaten om welke reden dan ook, is nooit goed voor het groepsproces in de klas (en gedrag bij andere ouders). Wel goed om verder te kijken dan je neus lang is, want m.i. is het onderwijs tegenwoordig teveel prestatiegericht. In vb Finland staat het kind centraal op zijn/haar eigen nivo, niet het resultaat telt maar de ontwikkeling. Dat leren en scoren komt later wel. Dat neemt veel druk weg bij kinderen van 4-10jr, (en ouders) Dus tijd om het onderwijs te #hervormen. Cito eruit. Kinderen testen op kunde en intelligentie kan ook aan het begin van het VO onderwijs. Haal de druk weg in het BO. Dan hoef je een kind niet thuis te laten omdat het moe is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in