Dit kastanjesoep recept brengt mij altijd in herfststemming. De herfst biedt namelijk mooie dingen, zoals kaarsjes aan, oranje bloemen, veel vruchten oogsten, herfstgerechten eten. Om een beetje in de stemming te komen, koop ik dan tamme kastanjes. Ik heb namelijk een supermakkelijk en overheerlijk recept voor kastanjesoep. Deze soep is letterlijk hartverwarmend, door de stroperigheid en het zoetige. Vandaag deel ik het recept met jullie. Simpele kastanjesoep, de allerlekkerste!
Lees ook: Kastanje pesto
Inhoudsopgave
Wat heb je nodig?
Zoals gezegd heb je maar heel weinig nodig om deze soep te maken. Het meeste heb je wellicht standaard in huis, alleen de kastanjes heb je misschien niet op voorraad. Deze kocht ik dus gewoon in de supermarkt, bijvoorbeeld de AH. Ik koop in de herfst vaak wat pakken op voorraad. Ze zijn ongeveer een jaar houdbaar en zo kan ik deze soep in de winter ook nog maken. Over het algemeen zijn deze pakken in de winter en het voorjaar minder goed verkrijgbaar namelijk.
Recept kastanjesoep voor 4 personen:
- Pak kastanjes van 400 gram
- Bekertje slagroom of sojaroom van 250 ml
- 1 liter groenteboullion
- Indien gewenst: kastanjechampignons
Zo maak je het
Kook een liter water of gebruik de Quooker en doe het bouillonblokje er in. Doe meteen de voorgekookte kastanjes erbij en laat ongeveer 10 minuten koken. Gooi dan de slagroom erin en pureer de soep met de staafmixer. Je hoeft geen extra zout toe te voegen. Bak in de koekenpan de kastanjechampignons die je in partjes gesneden hebt in een eetlepel olie.
Opdienen
De kastanjesoep is nu klaar. Vind je de soep te stroperig, dan kun je er wat heet water bij doen om de soep wat dunner te maken. Doe in een kom of diep bord wat van de champignons. Schenk de soep erbij tot er voldoende in het bord zit. Dien op met een takje tijm en wat brood. Smullen maar!
Waarom deze kastanjesoep?
Er zijn natuurlijk allerlei recepten voor kastanjesoep te vinden op het internet. Denk aan kastanjesoep met appel, kastanjesoep met paddestoelen, de Delicious kastanjesoep met aardappelen is ook populair, maar om heel eerlijk te zijn vind ik deze het allerlekkerste (en het allermakkelijkste). Dit is kastanjesoep met champignons, maar wie champignons niet lekker vind kan ze er ook gewoon uitlaten. Dus eat your heart out Jamie Oliver, dit recept is lekkerder dan die van jou!
Waar koop je kastanjes?
Je denkt misschien niet zo snel aan kastanjesoep, omdat kastanjes niet zo’n heel gebruikelijk ingrediënt zijn. Toch kun je tamme kastanjes in de herfst en vaak ook rond kerst, gemakkelijk kopen. Ik koop zelf vaak vacuüm verpakte kastanjes van Belimpex. Deze verkopen ze bijvoorbeeld regelmatig bij de supermarkten. Er zijn ook andere merken die vacuüm verpakte kastanjes verkopen. Je kunt ze lang bewaren, dus als ze er zijn, koop ik vaak meerdere pakken tegelijk, zodat ik voor een half jaar genoeg heb.
Tip: Leuk voor in huis met de herfst: een poster met kastanjes
Kastanjesoep, de allerlekkerste
Voor deze soep heb je bijna niets nodig. Slechts 4 ingrediënten, en het kan zelfs met 3. Daarnaast is het klaar in ongeveer 15 minuten. Ideaal dus voor een snelle avondmaaltijd, maar ook voor de lunch of zelfs als tussendoortje. Ik maak altijd een grote pan en vries een paar éénpersoonsporties in, of zet wat in de koelkast. Zeker in de herfst eet ik dit soepje graag, maar het is bijvoorbeeld ook heel geschikt als origineel voorgerecht bij het kerstdiner.