Of je nu een startende leerkracht bent, al een tijdje meegaat of al heel lang meegaat, “De gelukkige leraar” van Maikje Douglas-Westland kan je helpen om beter in je vel te komen zitten als juf of meester. Ik ken het zelf ook, de twijfel. Doe ik het goed? Wil ik dit wel zo? Hoe is dit wettelijk geregeld? Had ik niet meer voor mezelf moeten opkomen? Dit boek was voor mij een en al herkenning. En het belangrijkste: het was er nog niet! Dus sta jij voor de klas, of ga je dat binnenkort doen? Juf Maike to the rescue: de gelukkige leraar!
Lees ook: Cadeau voor de juf of meester
Inhoudsopgave
Juf Maike to the rescue: de gelukkige leraar
Lesgeven is heel leuk en dankbaar werk. De onbevangenheid van kinderen is geweldig. Ik weet nog hoe trots ik was als de zes jarigen op de eerste schooldag groep 3 binnenkwamen, zonder te kunnen lezen of rekenen en hoe ik ze op de laatste schooldag uitzwaaide: vol kennis. Ineens konden ze lezen, schrijven en rekenen. Dat had ik ze geleerd. Toch zijn er ook lastige momenten. Soms heb je een moeilijke groep. Of weet je je even geen raad met een kind. De hoeveelheid werk groeit je boven het hoofd en je krijgt het niet meer af. Er “moet” vanalles, van de wet, de ministers, de directeur, de IB-er, de ouders. Naast verplichtingen, neem je ook jezelf mee. Misschien ben je chaotisch of juist heel punctueel? Snel gestressed of wellicht soms te makkelijk? Perfectionistisch en vind je het lastig om het allemaal te bolwerken? Heb je een baby thuis die je nachten wakker houdt en ben je doodmoe op je werk? Of is er een ziek familielid waar je bezorgd om bent en voor moet zorgen? Allemaal redenen om misschien af en toe wat minder gelukkig te zijn…. Dit boek kan jou helpen de juiste keuzes te maken en voor jezelf op te komen.
Wat vind ik van het boek?
Ik heb in de vakantie het boek gelezen. Zelf ben ik al een aantal jaren geen leerkracht meer, maar ik werk nog wel heel veel met leerkrachten. Als adviseur passend onderwijs zit ik wekelijks met leerkrachten aan tafel. Ik zie de worstelingen. Als ik namelijk met ze aan tafel zit, dan is er vaak iets ingewikkelds aan de hand met een kind. Soms is er nog meer gaande. In het privé leven van een leerkracht, maar ook in een team kunnen zaken spelen. Een directeur of Intern begeleider kan keuzes maken waar jij als leerkracht niet achter staat. Dat kan aan je gaan knagen. Juf Maike laat in dit boek “De Gelukkige leraar” alles waar jij tegenaan kan lopen de revue passeren. Ze beschrijft haar eigen proces, wat zij geleerd heeft en hoe je voor jezelf op kunt komen. Hoe zij haar mindset zo heeft gekregen, dat ze weet wat ze wil en dit ook kan overbrengen op de mensen die er over gaan. Grenzen aangeven, uitzoeken wat je rechten en plichten zijn, meedenken en vooral ook praten over wat je voelt en vindt!
Mindset
Leerkrachten hebben vaak de neiging om er maar niet over te praten als het een beetje moeilijk gaat. Alsof je je er voor moet schamen als het niet zo goed lukt met een klas. Zonde! Elke leraar kent moeilijke groepen. Het getuigt juist van moed en willen leren als je eerlijk aangeeft dat je hulp nodig hebt. Dit betekent niet dat je iets niet kan, het betekent dat het even niet lukt, maar graag wil dat het wel weer gaat lukken. Juf Maike laat zien wat er mogelijk is. Ook vertelt ze wat het haar heeft opgeleverd toen ze haar mindset goed kreeg en gewoon om hulp vroeg, om salarisverhoging vroeg en voor zichzelf opkwam. Niet alleen gingen er deuren open, waarvan ze eerder dacht dat ze gesloten bleven, ze heeft ook ervaren dat ze zich er zelf ook veel prettiger bij voelde.
Cadeautip voor de startende leerkracht
Hoewel ik het boekje voor iedere leerkracht een aanrader vind, kan ik het ‘t meest aanbevelen voor de startende leerkracht. Hoe minder ervaring, hoe meer onzekerheden er op je pad zullen komen. Niet alleen met betrekking tot het klassenmanagement en de ontwikkeling van de kinderen, maar ook met betrekking tot het reilen en zeilen binnen een school en een bestuur. Lees het boek en herlees het als je merkt dat je ergens tegenaan loopt. Gebruik het als naslagwerk en haal er tips uit wanneer je ze nodig hebt. Dit boekje doe je jezelf cadeau, maar ik tip het ook als presentje voor een nieuwe leerkracht. Directeuren die nieuwe leraren verwelkomen, zouden dit standaard als verrassing op het bureau van de juf of meester moeten neerleggen. Als blijk van steun en om sowieso open te gooien dat je voor jezelf mag opkomen. Gaat een vriendin als leerkracht werken, dan is dit ook een heel leuk cadeautje na de zomervakantie. Juf Maike to the rescue: de gelukkige leraar is een musthave!