Wij zijn al een poosje op zoek naar een tweede woning om op te knappen en te gaan verhuren. Dit kan op de overwaarde van onze huidige woning en lijkt ons een prima investering voor de toekomst. Misschien kan ooit een van onze kinderen er in gaan wonen bijvoorbeeld, want voor jongeren wordt het steeds lastiger om een huis te kopen. Wanneer je een kluswoning koopt, is één van de eerste dingen die je doet vaak het beter isoleren. Dit levert op termijn geld op, want bij een goed geïsoleerde woning ben je minder geld kwijt aan energiekosten. Bovendien voelt het zowel in de winter als de zomer een stuk comfortabeler aan. Je huis beter isoleren is dus een slimme investering als jij ook in een oudere woning woont.
Lees ook: Geld verdienen door je eigen energie op te wekken
Inhoudsopgave
Je huis beter isoleren, hoe doe je dat?
Hoe doe je dat dan, je huis beter isoleren? Daar zijn verschillende opties voor, die goed zijn om uit te zoeken. Als je nog moet verhuizen, is zoiets natuurlijk makkelijker te realiseren dan wanneer je er woont. Dan zit je toch echt een poos in de rotzooi. Daarom is het slim om het bij de aanschaf van een huis, als je toch nog moet klussen en verbouwen, meteen mee te pakken. Woon je er al, dan is het nog steeds verstandig, zeker als je hoge stookkosten hebt.
Je dak isoleren voor een groot effect
Een huis verliest de meeste warmte via het dak. Sowieso omdat warmte altijd naar boven gaat, maar ook doordat je dak een groot oppervlakte is. Het is dus verstandig om daar te beginnen met isoleren, dit zal de meeste winst opleveren. Er zijn 3 manieren om je dak te isoleren. Je kunt de vloer van de zolder goed isoleren, de binnenkant van je dak en de buitenkant van je dak. De buitenkant van je dak is daarbij het meest prijzig. Gemiddeld kun je rekenen op zo’n €30 per vierkante meter.
Spouwmuren isoleren
Een ander groot opperverlakte waardoor een woning veel warmte verliest, is via de muren. Je voelt dit ook: muren kunnen heel koud aanvoelen en vol kieren zitten waardoor je soms letterlijk de wind door je huis voelt waaien. Dan kun je de kachel zo hoog stoken als je wil, maar dat helpt vaak weinig. Zelf had ik het vroeger ook. Ik ging dan zo dicht mogelijk bij de kachel zitten, omdat het overal verder heel koud was. In de zomer was het daarentegen juist bloedheet, omdat alle warmte van buiten naar binnen kwam. Ook niet fijn. De spouwmuur isoleren kan een enorme winst betekenen als het gaat om comfort en leefklimaat, maar ook wat betreft je stookkosten. De meeste mensen beginnen met het isoleren van de binnenburen en het vervangen van de kozijnen en ramen naar HR++ glas. Je kunt ook de buitenmuren aanpakken.
Subsidie regelingen
Er zijn nog steeds subsidie regelingen beschikbaar als je een bestaande woning wenst te isoleren. Daar zitten wel voorwaarden aan, dus check vooraf jouw persoonlijke situatie om te kijken welke voordelen er te behalen zijn. Het grootste voordeel is natuurlijk de daling in stookkosten en het verbeterde leefklimaat als de verbouwing achter de rug is. Een huis isoleren is niet goedkoop, maar de investering wel echt waard. Vaak is het trouwens mogelijk om op de overwaarde van je huis wat extra geld te lenen tegen aantrekkelijke rentetarieven (de rente staat momenteel immers laag). Doordat een goed geïsoleerde woning direct meer waard wordt, is dat de investering zeker waard. Het is dus altijd verstandig om dit uit te zoeken. Hier vind je prijzen van spouwmuurisolatie.