Vorige week was ik in Toscane op camping Orlando in Chianti en daar at ik op meerdere plekken een heerlijke druiventaart. Bij één van deze adresjes vroeg ik naar de ingrediënten, omdat ik thuis ook aan de slag wilde. De herfst is namelijk bij uitstek de tijd van druiven. In Italië worden de druiven geoogst in oktober om wijn van te maken. En dus ook Italiaanse druivencake. Heerlijk! Vandaag ging ik dus aan de slag. Eigenlijk wilde ik taart maken, maar ik had niet alle ingrediënten daarvoor in huis. Dus maakte ik een Italiaanse druivencake en hij is superlekker! Echt iets om dit weekend te maken.
Inhoudsopgave
Italiaanse druivencake
Deze Italiaanse druivencake maak je van blauwe druiven. Deze druiven zijn momenteel heerlijk zoet. In Italië gebruikten ze gewoon blauwe druiven met pit, maar in Nederland kun je ook druiven zonder pit krijgen en dat vind ik toch iets lekkerder. Die heb ik dus gebruikt voor deze cake. Verder heb ik gewoon wat geëxperimenteerd met de ingrediënten, omdat ik geen kant en klaar recept had. Maar, het heeft goed uitgepakt. Deze Italiaanse druivencake is geweldig lekker!
Wat heb je nodig?
Deze Italiaanse druivencake is niet ingewikkeld om te maken, maar je moet wel wat geduld hebben, omdat hij best een poosje in de oven moet. Het is het wachten wel waard! Wat je nodig hebt voor dit recept is het volgende:
4 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram boter
200 witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
2 takjes rozemarijn, in stukjes gesneden
2 el anijshagel
amandelschaafsel 80 gram
rozijnen 50 gram
300 gram blauwe druiven, door midden gesneden
Hoe maak je het?
Klop met een mixer de eieren en de suiker, voeg daarna de boter en het zelfrijzend bakmeel toe en zorg dat het een mooi deeg wordt. Vet een cakevorm in en bestrooi met bloem, zodat de cake er straks gemakkelijk uit gaat. Roer de rozemarijn, anijshagel, amandelschaafsel, rozijnen en het zakje vanillesuiker door het deeg. Meng als laatste de gehalveerde druiven door de cake. Doe het deeg in de cakevorm en bestrooi met het overgebleven beetje amandelschaafsel. Zet de Italiaanse druivencake in de oven op 175 graden. Laat ongeveer 40-50 minuten bakken.
Serveer je Italiaanse druivencake
Als de cake klaar is, laat je deze afkoelen op het aanrechtblad. Let op dat je er een handdoek onder legt, want anders beschadigt je aanrechtblad. Als de druivencake is afgekoeld, keer je de cakevorm om en stort je de cake op een bord. Het liefst een langwerpig bord. Snijd voorzichtig stukjes uit de cake en serveer warm of koud. De anijs en de rozemarijn geven de cake een bijzondere smaak. Bij deze druivencake drink je natuurlijk een lekker kopje herfstthee. Enjoy!