Wat is de achtergrond van Sint-Maarten?

sint-maartensoptocht-maryan-van-zeylOp 11 november wordt traditiegetrouw Sint-Maarten gevierd. Je gaat met lichtjes door het donker, zingt een liedje en krijgt snoep. Tenminste, zo gaat het voor veel kinderen die het Sint-Maartensfeest vieren. Maar wat is nu eigenlijk de achtergrond van Sint-Maarten? Wat vieren we en hoe kun je daar bij de kinderen op aansluiten?

Zie ook: Kaart Sint Maarten

Wat is de achtergrond van Sint-Maarten?

Sint-Maarten is de Het is de naamdag van Martinus van Tours en wordt ook wel Sinte-mette genoemd. Het wisselt per streek hoe dit feest gevierd wordt, maar zoals ik het hierboven schetste is hoe het op de meeste plekken in Nederland gebeurt. Waar het feest exact vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Sommige mensen geloven dat het van een Germaans winterfeest komt, anderen praten over een kerkelijke oorsprong. Uiteindelijk wordt het tegenwoordig door veel mensen gevierd. Het is eigenlijk een bedelfeest. De arme mensen hadden de gulle giften hard nodig om de moeilijke wintermaanden door te komen. Als je meer over de achtergrond wil weten, op Wikipedia staat een mooie uitleg. Ook kun je lezen over de legende die de Vrije School als uitgangspunt hanteert.

Wat kun je doen met kinderen?

Uiteraard vinden kinderen het feit om mee te bewegen met het ritme van het jaar. In november komt Sint-Maarten. Ze weten dat dit een lichtjesfeest is en er zijn dan ook een aantal dingen leuk om te doen. Zo kun je de seizoenstafel samen met de kinderen in Sint-Maartensfeer brengen. Daar kun je al begin november mee beginnen, zodat de kinderen langzaamaan in de stemming komen en weten wat er gaat gebeuren. Vooral jongere kinderen hebben hier houvast aan.

De seizoenstafel inrichten voor Sint-Maarten

Op de seizoenstafel kun je een mooi rood of oranje kleedje leggen. De seizoensboom zet je er op en versier je bijvoorbeeld met lichtjes of zelfgemaakte pompoenen. Natuurlijk kun je er ook lichtjes in hangen, het is tenslotte een lichtjesfeest. Je kunt dus ook lichtjes maken en die op de seizoenstafel zetten met een kaarsje erin. Denk aan het beplakken van lege glazen potjes met zijdevloei bijvoorbeeld. Tot slot past de kaart Lampionnentocht van Baukje Exler en de kaart Sint-Maartensoptocht van Maryan van Zeyl er natuurlijk ook heel goed bij.

lampionnentocht-sint-maarten

Boeken lezen

Er zijn een aantal mooie prentenboeken die geschikt zijn om voor te lezen en op de seizoenstafel te zetten. Zij vertellen het verhaal van Sint-Maarten op eigen wijze, zodat de kinderen ook iets van de achtergrond meekrijgen. Boeken Sint-Maarten kun je ook in deze blog vinden. 

BoekTessel viert Sint-Maarten
BoekSint-Maarten en het beertje
BoekGezocht: de hamer van Sint-Maarten (voor oudere kinderen)

boeken-sint-maarten

Samen knollen uithollen

Er zijn tegenwoordig allerlei kant en klare lantaarntjes verkrijgbaar, maar veel leuker is het om gezellig met z’n allen aan tafel een knol (knolselderij, koolrabi, winterwortel of pastinaak) uit te hollen. Gebruik hiervoor een appelboor, een meloenbolletjes schepje, een guts en een mesje. Snij het kapje eraf en maak hierin 3 gaten met de appelboor, zodat er zuurstof binnen kan komen. Zorg bij het uithollen dat er een kaarsje in kan staan. Gebruik een echt kaarsje, dat is het leukste, maar een led-lichtje kan natuurlijk ook. Deze kan in elk geval niet uitwaaien. Maak vervolgens versieringen op de knol. De allermooiste die ik zag was een ridder te paard, maar ook sterretjes, een maan en andere figuurtjes zijn prima. Het beste maak je geen gaten, maar guts je het licht uit, zodat kaarsjes niet kunnen uitwaaien. Voor de warme sfeer steek je tijdens het uithollen kaarsjes aan, zet je rustige muziek op en drink je warme thee of chocolademelk.

Soep maken

Van het binnenste van de knollen kun je na afloop lekkere soep maken. Bijvoorbeeld knolselderijsoep. Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon lekkere taarten bakken van appels of soep maken van pompoen. Allerlei lekkers uit de herfst past in deze periode.

Knutselen

Kinderen vinden het altijd leuk om te knutselen. Vouw sterren van geel papier, versier kleine potjes met zijdevloei en zet er een kaarsje in. Versier witte kaarsen met bijenwas. Laat kinderen een mooie tekening maken van ridder Sint-Maarten of wandelende kinderen met zelfgemaakte lantaarntjes.

Hoe vier je Sint-Maarten?

Hoe je dit lichtjesfeest wilt vieren moet je natuurlijk zelf weten. De meeste kinderen gaan met een lantaarntje de deuren langs om liedjes te zingen. Op 11 november is het al vroeg donker, dus zo rond 6 uur kun je het feest al gaan vieren. Alle lichtjes in het donker geeft natuurlijk een prachtig gezicht. De kinderen zullen er zeker van genieten. Tegenwoordig is Sint-Maarten erg commercieel aan het worden. Jammer vind ik dat! Ik vier het graag traditioneel, hierover schreef ik ook een blog.

Fijne Sint-Maarten!

Vorig artikelFoto weekoverzicht #94
Volgend artikelWelke verf is het beste voor kinderen?
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in