Kijk, een iPad is hartstikke interactief, de boekjes die je daar op kunt downloaden ook en zeker waardevol. Maar er gaat niets boven lekker bij mama op schoot, knus een boekje lezen. Echt contact, samen plaatjes kijken en lezen. Interactie tussen moeder (of vader) en kind, direct inspelen op wat je kind zegt, dat staat toch bovenaan het lijstje van ieder kind èn is het beste voor de taalontwikkeling en woordenschat van je kind.
Het grappig is, dat kinderboekenschrijvers zich wèl laten inspireren door de interactieve mogelijkheden van boekjes op de iPad. Ze denken: wat die iPad kan, dat kunnen wij òòk! Mèt de voordelen van het één op één contact dat zo belangrijk is voor kinderen.
Ik tip een aantal boeken met een interactief karakter. Kinderen moeten hier dingen met het boek doen. Het boek schuin houden, op (getekende) knopjes drukken, het boek schudden, er op blazen, dat soort dingen. Succes verzekerd, àlle kinderen in de leeftijd van 2-8 vinden dit leuk!
1. Een boek– Herve Tullet
Ik zeg het bij voorbaat, dit boek is tijdelijk niet leverbaar, maar verderop tippen we er eentje van dezelfde schrijver die net zo leuk is. Houd je ondertussen gewoon deze in de gaten, want hij is in herdruk en ergens dit jaar kun je ‘m weer bestellen. Dat is niet voor niks natuurlijk, want dit boek is zò leuk! De kinderen moeten op de bolletjes drukken om ze te laten vermenigvuldigen, van kleur te laten veranderen of te laten verdwijnen. ook moeten ze soms met het boek schudden of het op z’n kop houden. Na elke opdracht slaan ze de pagina om en zien ze welk gevolg hun actie had. Superleuk om te doen, als volwassene geniet je ook van dit boek.
2. Nog even achter mijn oortjes kriebelen– Jörg Mühe
Superschattig boekje wat ik hier thuis avond aan avond moet voorlezen van Lenthe. Klein Konijn moet naar bed, maar eerst moet er natuurlijk een pyjama aan, er moeten tanden gepoetst, een kussen opgeschud, een kusje gegeven en het licht uitgedaan. De peuter mag hiermee helpen, bijvoorbeeld door in de handen te klappen gaat de pyjama aan, een kusje geven aan Konijn in het boek, enz. Het bedritueel zal voor elke peuter herkenbaar zijn. Succes verzekerd!
3. En nu mijn bad uit!– Britta Teckentrup
Ellie de olifant zit in bad, maar alle dieren komen bij haar zitten. Dat wil ze niet! Ze vraagt de lezer haar te helpen, zodat iedereen weg gaat. Het boek moet naar links gedraaid, naar rechts gedraaid, geschud worden en er moet geroepen worden. Het helpt allemaal niks. Toch heeft olifant een oplossing… Hoe krijgt hij het bad weer voor zichzelf alleen?
4. Kleuren– Hervé Tullet
Van dezelfde schrijver als “Een boek” en daardoor ook een soortgelijke opzet. Kinderen krijgen opdrachten, zoals aaien, blazen, vegen, enz. Ook zijn er pagina’s waarbij ze bijvoorbeeld zogenaamd een beetje blauwe verf moeten pakken van een klodder verf op de bladzijde en deze moeten mengen met de klodder rode verf. Als ze de bladzijde dan omslaan, zien ze wat er gebeurt. Ideaal om de kleuren te leren en ontzettend leuk om te doen en voor te lezen. Hier een daverend succes.
Ken jij ook soortgelijke boeken? Laat titel en schrijver bij de reacties achter, dan voeg ik ze toe aan deze lijst.
Pas op! Dit boek bijt. nicola o’Byrne.
En het konijntje boekje heeft ook nu een deel 2.
Pas op! een krokodil
Ssst de tijger slaapt.
Leuk voorleesboek en op de Ipad extra 2 spelletjes en een Liedje. Mijn kleindochter (3 jaar) is er gek op.
Ik help …. de Sint, van Jonas Boets, een geweldig boek voor peuters en kleuters. De kinderen mogen de pieten in het boek op allerlei manieren helpen dus stil zitten en naar een verhaaltje luisteren is er niet bij. 🙂
Er zit een alien in mijn boek.