Bij het inrichten van een Smart Home zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Uiteraard zul je een internetverbinding nodig hebben, althans om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die een Smart Home te bieden heeft. Daarnaast zijn er nog meer belangrijke aandachtspunten. Op deze pagina hebben we de vijf voornaamste onderwerpen voor je op een rijtje gezet.
Inhoudsopgave
Wat is een Smart Home?
Voordat we met de top 5 Smart Home tips beginnen is het natuurlijk wel handig als je weet wat een Smart Home is. Er zijn verschillende termen zoals domotica, huisautomatisering of een slimme woning, en het betekent eigenlijk allemaal hetzelfde. Een Smart Home is een woning die voorzien is van apparaten en diensten die het wonen en leven voor de bewoners aangenamer maakt. Dit kunnen praktische zaken zijn of gewoon een stukje extra wooncomfort, maar er ligt altijd een technologische basis aan ten grondslag die verder reikt dan de woning op zich.
Huisautomatisering: 5 zaken waar je op moet letten
1. Kies producten die samenwerken
Net zoals een Apple iPhone niet hetzelfde is als een Samsung Galaxy toestel, en een Windows computer niet met dezelfde software werkt als een Linux systeem, zo zijn er ook Smart Home producten die niet goed samenwerken met concurrerende merken. Let dus op welke apparaten je koopt, en of je daarmee vast komt te zitten in een afgesloten systeem. Zo kan een Sonos speaker direct overweg met Spotify, terwijl de Apple HomePod geen standaard ondersteuning voor deze muziekdienst heeft. Dus je kiest voor een merk of voor een meer open standaard. Zo kun je met een Somfy TaHoma basisstation koppelingen maken met de Google Alexa speaker, met Philips Hue verlichting of met een Honeywell slimme thermostaat. Je kunt deze zelfs via een centrale app bedienen.
2. Ontdek de mogelijkheden van sensoren
Eerlijk is eerlijk, een Sonos luidspreker met een vette bas of een Philips Hue lamp met miljoenen kleuren is gewoon leuk speelgoed, sensoren hebben die “sexy” uitstraling niet. Toch zul je snel ontdekken dat juist sensoren jouw Smart Home echt slim zullen maken. Denk bijvoorbeeld aan een lichtsensor die detecteert dat de zon opkomt en vervolgens automatisch de elektrische gordijnen voor je opent. Of een bewegingsmelder die jouw IP bewakingscamera inschakelt en je vervolgens op de smartphone een notificatie geeft. En uiteraard mag een rookmelder niet ontbreken, door jou op tijd te verwittigen kunnen er levens gered worden. Sensoren zijn gemaakt om niet op te vallen, maar om jouw leven wel beter te maken. Binnen een Smart Home zijn dit de onzichtbare schakels die het verschil zullen maken.
3. Draadloos maar niet helemaal
Hoewel de meeste apparaten binnen een Smart Home netwerk draadloos met elkaar verbonden zijn via Wifi, betekent dat niet dat er geen draden meer nodig zijn. Met name stroomkabels om de apparaten van stroom te voorzien, ook de thermostaat moet op de juiste wijze aangesloten worden. Er zijn ook uitzonderingen, zo kun je een elektrisch rolgordijn van Somfy op een accu laten werken wanneer je daar geen aansluiting voor hebt, maar houd rekening bij het plaatsen van de apparaten dat er stroom in de buurt is. Wist je trouwens dat je van “domme” apparaten en wandcontactdozen ook slimme apparatuur kunt maken via een “slim” stopcontact?
4. Smart Home in een Connected World
Een Smart Home staat niet op zichzelf, veel diensten maken verbinding met internet om data te kunnen ontvangen en versturen. Houd dus rekening met een veilige verbinding met de juiste encryptie, en deel jouw data niet zomaar met iedereen. De slimme thermostaat zal bijvoorbeeld informatie doorsturen naar de energieleverancier, een IP camera kan beelden direct online opslaan. Daarnaast worden updates in de software via internet gedownload om de apparaten optimaal te laten functioneren.
5. Bouw jouw Smart Home vanaf de basis op
Een huis van stenen wordt gebouwd op een stevige fundering, dat moet bij een Smart Home ook het geval zijn. Je kunt vooraf een plan maken voor jouw slimme woning, maar er komen zoveel nieuwe producten en diensten dat je nooit met alle mogelijkheden rekening kunt houden. Zorg er dus voor dat elk element dat je toevoegt past in het geheel, zo heb je niet het bekende probleem met vijf afstandsbedieningen in de lade van het TV kastje. Zo kun je met een TaHoma van Somfy in combinatie met de centrale app op een tablet verbinding maken met diverse Smart Home apparaten en diensten. En die kun je via de ITTT (If This Then That) software weer als een ketting aan elkaar rijgen. Dat is echt makkelijker dan het lijkt!
Met deze vijf aandachtspunten kun je een Smart Home bouwen waar je lang van zult genieten. Hoe ga jij die slimme woning inrichten?