De kwaliteit van wat je koopt is uiteraard heel belangrijk. Het oog wil echter ook wat. Dus op welk materiaal kun je nu het beste vertrouwen?
De antwoorden op deze vragen zijn niet eenvoudig. Veel mensen denken echter dat de twee termen inwisselbaar zijn, maar dat is absoluut niet waar! Ja, zowel porselein als aardewerk wordt uit klei gewonnen, dat klopt dan nog wel. Maar op dat punt scheiden de wegen van deze materialen volledig. Welke keuze je moet maken hangt van je eigen smaak af, evenals van de eigenschappen waar je eisen aan stelt. Maar dan is het natuurlijk wel zo leuk om dat van beiden te weten.
Daarom nemen we zowel porselein als aardewerk eventjes onder de loep. Weet je meteen waar het van gemaakt is en hoe verschillend de serviesgoederen van deze materialen worden samengesteld.
Inhoudsopgave
Porselein
Misschien weet je wel dat dit uit China komt. Zo wordt het in het Engels namelijk ook genoemd. Het bestond letterlijk al eeuwen lang voordat het in het Westen werd geïntroduceerd. Het heeft geen geur of smaak en verkleurt ook nog eens nauwelijks door de jaren heen. Daarom verkeren vazen en serviesstukken van honderden jaren oud ook nu nog in een perfecte staat!
Kaolien is een zeer witte klei die als basis voor het vervaardigen van porselein wordt gebruikt. Door dit te vermengen met zilverzand en veldspaat, ontstaat de glasachtige uitstraling. Voeg daar vocht aan toe en je bent klaar om het mengsel in de gewenste vorm te persen of kneden. Het gaat een oven in met een temperatuur van 1500 graden Celsius, waar het zijn stevigheid aan te danken heeft.
Aardewerk
Van zichzelf is aardewerk een stuk poreuzer, aangezien de temperatuur waarmee dit gebakken wordt zo’n 350 graden lager ligt. De structuur is ook een behoorlijk stuk grover, hoewel dat wel weer meevalt wanneer je daar een glazuurlaag aan toevoegt. Men roept wel dat porselein de crème de la crème van het servies is, maar Le Creuset bewijst dat aardewerk ook ontzettend aantrekkelijk kan zijn qua uiterlijk.
Wat kies jij?