Hoe overleef je de vakantie met kinderen?

Hoe overleef je de vakantie met kinderen? Dat klinkt natuurlijk heel oneerbiedig, maar serieus, het kan soms best pittig zijn met kinderen in de vakantie. Als je niks met ze doet, gaan ze zich vervelen. Dan worden ze hangerig, plagerig en zitten ze elkaar en zichzelf in de weg. Terwijl het met de juiste insteek ook hartstikke gezellig kan zijn! Daarom vertel ik jullie hoe ik dat doe, want met 4 kinderen is het natuurlijk best een uitdaging om de vakantie zo gezellig mogelijk door te komen. Toch lukt dat hier prima!

Hoe overleef je de vakantie met kinderen?

Mijn gouden tip is: maak een planning. Klinkt misschien erg jufferig (ja, blijft toch mijn achtergrond), maar het werkt. Ik plan in de vakantie elke dag activiteiten in. Bijvoorbeeld huiswerk maken, lezen, spelletje doen, met de loco, even naar buiten, koekjes bakken, knutselen, tekenen, enz. De dag verdeel ik in halve en hele uurtjes, met steeds een korte of langere activiteit. Meestal plan ik ook 2 keer in dat ze op hun kamer moeten spelen. Zo heb ik ook even de tijd om wat huishoudelijke dingen te doen. De was, schoonmaken of heel soms zelfs even een kwartiertje met een kopje thee op de bank.

Op pad

Omdat de dagen erg eentonig worden in de vakantie als elke dag hetzelfde is, plan ik ook af en toe in dat we een dagdeel ergens naar toe gaan. Naar de kinderboerderij, de stad, een museum. En soms gaan ze bij vriendjes of vriendinnetjes spelen. Dan heb ik wat meer tijd over voor de anderen, want die moeten toch altijd de aandacht delen met hun broer en zussen. Kaarten koop ik vaak online via Tiqets. Scheelt weer in de rij staan 🙂

Activiteiten

Voor wie niet zo creatief is staat het internet vol met tips. Google eens op activiteiten voor kinderen en je vindt vanalles. Je kunt ze bijvoorbeeld ook betrekken bij het avondeten koken, dan zet je de spullen op de eettafel en laat je ze meehelpen met de voorbereidingen. Sterre van 10 kan bijvoorbeeld al prima aardappels schillen. Ook geef ik ze wel eens een sopje en een doekje, en dan kunnen ze hun eigen kamer een beetje schoonmaken. Daar moet ik dan wel bijblijven, dus ik doe dat meestal als ik zelf de badkamer ga soppen. Verder plan ik altijd een creatieve opdracht in, een spelletje, oefenen met lezen, topografie, schrijfpatronen of typecursus en af en toe iets als koekjes bakken, kleien, lezen, met de lego, met de Ostheimer diertjes spelen, met de treinbaan enz. Veel speelgoed pakken ze nooit, omdat ze vergeten zijn dat ze het hebben. Als ik het klaar zet, raken ze meestal wel enthousiast en gaan direct aan de slag. Zo had ik bijvoorbeeld gisteren een Ostheimer gansje gepakt, wat bijenwasklei in blauw, groen en bruin en ging ik zelf aan de slag met het maken van een vijver, plantjes enz. De kinderen vonden het leuk en raakten meteen geïnspireerd om er nog meer bij te maken. Sterre maakte eendjes, Yuren een boom, Lenthe een huisje. Het was echt heel gezellig en de kinderen waren ongemerkt nog best educatief bezig. Ze gebruikten hun creativiteit, oefenden de motoriek, werkten samen enz. Ongemerkt leren ze daar dus een heleboel van. Meer in elk geval dan tv kijken of op de iPad.

Schermtijd

Mogen ze dan helemaal niet op een schermpje? Jawel. Maar gedoseerd. Wij hebben als regel dat het 1 uur per dag mag. Soms verdeel ik dat in 1 halve uurtjes. Yuren oefent op de iPad bijvoorbeeld met de app Leesrees, Sterre mag op de laptop voor haar Typecursus. Daarna mogen ze een half uurtje ontspannen met een filmpje en dan gaan we weer verder. Buitenspelen vind ik bij droog weer ook echt een must. Al was het alleen maar om wat vitamine D op te doen, maar ook om even hun energie kwijt te kunnen en te bewegen.

Wat doen jullie in de vakantie?

 

 

Vorig artikelFijne kleurpotloden voor kinderen
Volgend artikelKleur van het jaar 2017: Denim Drift!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

2 REACTIES

  1. En wat versta je dan onder ‘leren’ in de vakantieplanning?
    En wat deed jouw toen 2-jarige op dat soort momenten?
    Hier ook 4 kinderen en de jongste van 2 is over z’n middagslaapje heen… :'(
    (als ik hem wel op bed leg, slaapt hij ’s avonds pas om 22.30u).

    • Met leren bedoel ik dan een educatieve activiteit, passend bij de leeftijd. Ik nam vaak als thema een (vakantie)land en bedacht daar dan wat activiteiten omheen. De tweejarige deed dan gewoon mee, beetje klooien met verf ofzo als de rest ook aan het verven was. Of een beetje kleien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in