Iemand zei eens tegen mij: het Rijksmuseum bezoek je 3 keer in je leven. Een keer als kind, een keer als volwassene met je kinderen en een keer als oma of opa met je kleinkind. Ik realiseer me dat dat best wel eens zou kunnen kloppen. Ik ben ooit met mijn oma geweest. Ze is nu 86, maar ze heeft mij het oude Rijksmuseum laten zien. Inmiddels is het geheel vernieuwd. Natuurlijk wil ik er binnenkort, als volwassene dus, ook een keertje heen. Met de kids. Maar hoe bereid je zoiets nou voor? Ik wil namelijk graag dat ze er ook echt iets aan hebben.
Tips
Inmiddels zijn er een aantal leuke boeken op de markt over het Rijksmuseum. Boeken die kinderen helpen zo’n bezoek voor te bereiden. Ze bevatten schilderijen die ze straks in het echte museum kunnen zoeken bijvoorbeeld.
Het boek ABC van Wim Pijbes is zo’n boek. Dit is een ABC boek van karton. Dus ook heel geschikt voor kleintjes. Wim Pijbes is de directeur van het Rijksmuseum. Hij koos zelf 26 beroemde werken uit en van daaruit werd dit ABC samengesteld. Zo maken kinderen kennis met een deel van de prachtige stukken uit het Rijksmuseum. Het boek is heel simpel qua vormgeving: links de letter uit het alfabet met het woord, rechts het schilderij of een detail uit een schilderij. Achterin vind je alle schilderijen in z’n geheel, met de naam en de maker. Geschikt vanaf 2 jaar.
Een ander leuk boek is het Kleine Rijksmuseum. Dit boek, geschikt voor kinderen van 4-8 jaar, bevat maarliefst 125 kunstwerken uit de collectie van het Rijksmuseum. Het boek is ook van karton en heeft dezelfde soort opbouw. De keuze van de details en de woorden bij de kunstwerken zorgen voor een verrassende manier om naar kunst te kijken, voor alle leeftijden.
Dan is er ook nog het Grote Rijksmuseum Voorleesboek. Bij ieder schilderij is er een officieel verhaal. Maar is het niet veel leuker om gewoon je eigen fantasie te vrije loopt te laten? Wat zie je als je goed kijkt? Wat zou dat wat je ziet kunnen betekenen? Waarom rent er iemand weg op een schilderij, waarom kijkt iemand heel blij of boos?
App
Tot slot tip ik een leuke app voor kinderen, Aap & Mol in het Rijksmuseum. Deze app is eigenlijk een interactief prentenboek. De app vertelt het verhaal van Mol, die zich per ongeluk een weg naar het museum graaft. Hij haalt zijn beste vriend Aap op, en samen verkennen ze het mooie gebouw vol kunstwerken. De verkenningstocht leidt langs bekende werken, zoals De Nachtwacht en Het melkmeisje, terwijl de twee vrienden achterna worden gezeten door de suppoost. Er is een voorleesfunctie in de app gebouwd en ook is er op elke pagina iets bijzonders te zien en te doen. Hij is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar en kost €3,99.
Veel plezier in het Rijksmuseum!