Het hebben van een gazon of een mooie grote tuin is heerlijk, maar het onderhoud ervan kan een uitdaging zijn. Gelukkig kan een bosmaaier, grastrimmer of kantenmaaier uitkomst bieden bij het bewerken van terreinen waar de reguliere grasmaaier moeilijk bij kan. Welke technieken kun je toepassen om het beste uit de maaiers te halen?
Inhoudsopgave
Onderhoud
Als je de juiste maaier gevonden hebt, bijvoorbeeld bij Detuinmachineshop, wil je natuurlijk het liefst dat hij zo lang mogelijk goed blijft werken. Wees je daarom vanaf het begin bewust van een goed en regelmatig onderhoud. De maaidraad speelt hierin een belangrijke rol. Om te zorgen dat de maaidraad voldoende vocht kan opnemen, is het het beste om hem minstens 24 uur in een emmer water te zetten voor hij gebruikt wordt. Is de spoel al een tijdje niet meer gebruikt, is het raadzaam om de maaidraad van de maaikop af te wikkelen en gedurende twee dagen te bevochtigen. Het is sowieso aan te raden om een maaidraad in reserve te hebben, omdat die regelmatig vervangen moet worden.
De juiste maaiperiode
De beste periode om te maaien is in principe altijd als de grondtemperatuur boven de 5 graden uitkomt, en het gras weer begint te groeien. In mei groeit het gras het sterkst, om in november af te nemen als de bodemtemperatuur weer daalt. Regelmatig maaien is goed voor het gras, en maakt het sterker. Groeit het gras snel, maai dan minstens twee keer in de week. Voor de maaier is het echter van belang dat je alleen maait wanneer het gras droog is. Nat en vochtig gras verstopt de maaier, en bovendien wordt het gras dan niet netjes afgewerkt.
Basistechniek
Wat het maaien zelf betreft is het goed om de basistechniek onder de knie te krijgen. Daarbij is de rotatierichting van de motor van belang. Een motor kan met de klok mee of tegen de klok in draaien. Draait de motor met de klok mee, beweeg de maaier dan van links naar rechts. Draait de motor tegen de klok in, beweeg de maaier dan van rechts naar links. Geef daarbij ononderbroken gas, en houd de maaier dicht tegen de bodem. Op deze wijze krijg je het beste maairesultaat. Als het gras hoog staat, is het beter om in twee maaivelden te werken.
Grote oppervlaktes of hellingen
Bij het maaien van een grotere oppervlakte, is het handig om methodisch te werk te gaan. Verdeel het te maaien terrein daarbij in verschillende segmenten, en begin daarbij aan de buitenkant. Werk vervolgens van buiten naar binnen, om zodoende het te maaien gebied te verkleinen. Bij hellingen kun je echter beter in stroken werken. Op die manier valt het maaisel terug op het gemaaide vlak. Begin onderaan, en maai evenwijdig aan de helling.