Herfstige bladerdeegtaartjes

Herfstige bladerdeegtaartjesZo begin oktober, als de blaadjes verkleuren en gaan vallen, de kou in de lucht komt en de herfst zich aandient krijg ik altijd zin in herfstgerechten. Deze herfstige bladerdeegtaartjes zijn hier favoriet, de kinderen zijn gek op bladerdeeg en pompoen. De champignons vinden niet allemaal even lekker, maar die vissen ze er wel uit. Voor mezelf en Fee maak ik dit gerecht met geitenkaas, de rest houdt daar niet zo van dus die krijgen gewone kaas. Zo zijn we altijd weer flexibel.

Herfstige bladerdeegtaartjes

Bij groenten en fruit uit de herfst denk ik al snel aan pompoen, paddestoelen, kastanjes, bramen, pruimen en appels. Gelukkig zijn er nog veel meer groenten goed verkrijgbaar in de herfst en het mooi is dan ook, dat je met dit gerecht kunt variëren. Hier kun je een lijst vinden met welke groenten in welke maand goed verkrijgbaar zijn. Ik heb in dit gerecht alleen voor paddestoelen en pompoen gekozen, maar je kunt er elke groente die je wenst in verwerken.

Dit heb je nodig

Ik ga altijd uit van 2 bladerdeegplakjes per persoon. Fee en Lenthe eten er meestal maar eentje. Maar dat kun je aanhouden als je het zelf gaat maken. Voor een gezin van 4 personen heb je dus 8 bladerdeegplakjes nodig. Grote eters lusten er misschien wel 3 per persoon, dat moet je zelf een beetje inschatten.

  • bladerdeeg (2 plakjes per persoon)
  • 2 eieren
  • bekertje slagroom
  • bosuitje
  • verse tijm
  • pompoen
  • paddestoelen melange
  • geraspte kaas of geitenkaas
  • peper, zout

juut pompoenen

Zo maak je het

Doe de bladerdeeg in een kleine quichevorm. Je kunt daar zoiets als deze bakvorm voor gebruiken of deze metalen quichevorm van de HEMA. Zelf heb ik zoiets van steen, maar die kan ik zo snel niet online vinden. Leg daar de bladerdeeg in, vouw de randen een beetje om en prik in met een vork. Verwarm ze op 200 graden zo’n 10 minuten in de oven, zodat het bladerdeeg van de bodem een beetje gaar begint te worden. Leg ook de pompoen erin om zacht te worden. Haal ze er dan uit en laat afkoelen. Maak ondertussen een mengsel van de eieren en de room met een beetje peper en zout. Bak de paddestoelenmelange in de pan, fruit een bosuitje mee. Vul de bladerdeegvormpjes met de paddestoelenmelange, pompoen, uit en verse tijm. Giet een beetje van het room/eimengsel in het bakje. Bestrooi met geitenkaas of geraspte kaas. Zet nog ongeveer 15 minuten in de oven. De bladerdeegtaartjes zijn klaar als het eimengsel gestold is. Let op dat ze niet verbranden. Als dat gebeurt terwijl het ei nog niet gaar is, zet de oven dan op 160 graden.

Zo serveer je het

Haal de bladerdeegtaartjes uit de vorm en leg ze op een bord. Direct serveren, maar waarschuw de kinderen wel dat ze nog heet zijn. Die van mij hebben al regelmatig hun mond verbrand. Ze vinden het bladerdeeg dan zo lekker dat ze er vol overgave aan beginnen, en dan blijkt het net uit de oven behoorlijk heet te zijn nog!

Herfstige bladerdeegtaartjes

Vorig artikelVegetarische boeuf bourguignon
Volgend artikelRoze plantenpotten en plantenstandaard
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in